Την εντυπωσιακή εικόνα που συνθέτει το αρχιτεκτονικό σύνολο του λόφου Καστά έρχονται να επιβεβαιώσουν εκ νέου καινούργια στοιχεία για τον τάφο της Αμφίπολης, σύμφωνα με τα οποία η είσοδος για τον «ένοικο» της Αμφίπολης ήταν το λιγότερο μεγαλοπρεπής.
Σύμφωνα με δημοσίευμα στο Βήμα της Κυριακής, δεν είναι μόνο ο λέοντας στην κορυφή του Τύμβου της Αμφίπολης που προκαλούσε δέος, αλλά και ο περίβολος του μισού χιλιομέτρου, αφού όπως δηλώνει στην εφημερίδα ο αρχιτέκτονας της ανασκαφής, Μιχάλης Λεφαντζής, η εξωτερική πρόσοψη του ταφικού μνημείου ήταν τεραστίου μεγέθους, με γλυπτές συνθέσεις και πλούσιο εναέτιο διάκοσμο.
Πρόκειται για το περίφημο δίστυλο εν παραστάσι, μπροστά από τις Σφίγγες και τα σκαλοπάτια της εισόδου του τάφου, το οποίο έφτανε ως τον περίβολο, ήταν σε κοινή θέα και αποτελούσε μεγαλοπρεπή κατασκευή όσο το ταφικό μνημείο λειτουργούσε ως ηρώο.
Παράλληλα, ύστερα από έρευνα της ανασκαφικής ομάδας προκύπτει ότι μάρμαρα που ανήκουν στο μνημειακό σύνολο του Τύμβου Καστά της Αμφίπολης έχουν μεταφερθεί, από τον 19ο αιώνα, σε αρχαιολογικές συλλογές σε όλο τον κόσμο, από την Ευρώπη έως την Αμερική.
Οι ανασκαφείς ταύτισαν μάλιστα έντεκα τμήματα μαρμάρινων γλυπτών σε τρία μεγάλα μουσεία του εξωτερικού (Λούβρο, Κωνσταντινούπολης και Γκετί). Τα μαρμάρινα γλυπτά ανήκαν σε κατασκευές που υπήρχαν στον λόφο Καστά, σημειώνει το δημοσίευμα, και συνδέονται με το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης.
Τα κομμάτια που λείπουν, σύμφωνα με ανακοίνωση του κ. Λεφαντζή, έχουν περίμετρο πάνω από 498 μέτρα, όσο ακριβώς είναι και η περίμετρος του τύμβου. Επειδή αφαιρέθηκε το βορειότερο τμήμα του τείχους μπροστά από τη λίμνη, ήταν χαμηλότερο στο σημείο αυτό και χρειάστηκε να γίνουν επιχώσεις, συμπληρώσεις χρωμάτων και επισκευές μετά την αφαίρεση των πώρινων μελών.
Με πληροφορίες από την εφημερίδα Βήμα της Κυριακής