Tα άπαντα του Σοπέν, δωρεάν για όλους

Tα άπαντα του Σοπέν, δωρεάν για όλους Facebook Twitter
2
Tα άπαντα του Σοπέν, δωρεάν για όλους Facebook Twitter


Ο Φρεντερίκ Σοπέν πέθανε πριν από περισσότερα από 160 χρόνια – αρκετά χρόνια ώστε να είναι σήμερα το σύνολο των συνθέσεων δημόσιο κτήμα.

Ωστόσο, όπως γράφει το Atlantic, παρά το γεγονός αυτό, αν κάποιος σήμερα θελήσει να χρησιμοποιήσει ένα έργο του Σοπέν σε μια ταινία του, το πιθανότερο είναι ότι θα πρέπει να πληρώσει δικαιώματα. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Ο λόγος είναι ένας όρος σχετικά με τον προσδιορισμό «κοινό κτήμα» που εφαρμόζεται συχνά στα κλασικά έργα. Αν και η κλασική μουσική ανήκει σε όλους (είμαστε όλοι ελεύθεροι να την αναπαράγουμε μπροστά σε κοινό, να την ηχογραφήσουμε όπως θέλουμε), οι ηχογραφήσεις συνήθως είναι δεσμευμένες με πνευματικά δικαιώματα.


Τώρα, μια προσπάθεια που γίνεται μέσω του Kickstarter με τίτλο "set Chopin free", έχει στόχο ακριβώς αυτό που λέει ο τίτλος: να ελευθερώσει όλα τα έργα του Σοπέν.

Αν πετύχει, θα λειτουργήσει ως εξής: ο στόχος είναι να μαζευτούν 75.000 δολάρια μέχρι τις 20 Οκτωβρίου, θα προσληφθούν μουσικοί (κάποιοι από αυτούς είναι οι καλύτεροι πιανίστες Σοπέν στον κόσμο) και θα ηχογραφήσουν όλο το έργο του, περίπου 245 κομμάτια, το οποίο θα διατίθεται δωρεάν για όλους. Οπότε στο μέλλον όποιος θέλει να χρησιμοποιήσει μουσική του Σοπέν, θα μπορεί να ανατρέχει εκεί.

 

Ο διοργανωτής του Kickstarter ελπίζει ότι έτσι θα καλλιεργηθεί η αγάπη για την κλασική μουσική. «Ένας νέος που μόλις τώρα αρχίζει να διερευνά την κλασική μουσική, θα πρέπει να δαπανήσει κοντά στα εκατό δολάρια ή περισσότερα σε CD, για να αγοράσει ό,τι ελπίζουμε ότι θα διατίθεται ελεύθερα.»

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

2 σχόλια
«Ένας νέος που μόλις τώρα αρχίζει να διερευνά την κλασική μουσική, θα πρέπει να δαπανήσει κοντά στα εκατό δολάρια ή περισσότερα σε CD, για να αγοράσει ό,τι ελπίζουμε ότι θα διατίθεται ελεύθερα.» Θα διαφωνήσω. Με το ίντερνετ στα χέρια μας ο καθενας εχει την δυνατότητα να ΕΠΙΛΕΞΕΙ τι αγοραζει στον χώρο της μουσικής και των ταινιών.Αν εκτιμάς το έργο ενος συνθέτη και τον σέβεσαι πανε αγόρασε το cd του απο το itunes για να συνεχίσει να βγάζει και άλλα τραγούδια στην τελική. Στην περίπτωση του φιλου μας του Σοπεν περάσανε 150 και βάλε χρόνια απο τον θάνατό του. Γιατι να πληρώσω για να τα αγοράσω; για να τα παιρνει η 65η εγγονή του;Και απο την στιγμή που βρίσκονται απειρα κομμάτια του στο youtube με ενα downloader μπορείς να τα εχεις όλα.(πατήστε Chopin και θα δείτε 2.8 εκατομμύρια αποτελέσματα .Φλάουτα θες, πιάνα θες, παρε και playlist ολόκληρα!)Και στο κάτω κάτω γιατι να πληρώσω ενα σάιτ που αφου τα κανει ολα αυτα με υποχρεώσει να πληρώσω για να τα δω στο μέλλον η ακόμα χειρότερα δεν το κάνει ποτε για τους λόγους που προανέφερα.