Τα περίφημα ψηφιδωτά της Ραβέννα στη Ροτόντα της Θεσσαλονίκης

Τα περίφημα ψηφιδωτά της Ραβέννα στη Ροτόντα της Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.
0

Έκθεση με τα περίφημα ψηφιδωτά της Ραβέννα διοργανώνεται στη Ροτόντα της Θεσσαλονίκης από τη Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Δήμο της Ραβέννας.

Τα περίφημα ψηφιδωτά της Ραβέννα συνυπάρχουν και «συνομιλούν» (ιστορικά, πολιτισμικά, θρησκευτικά) μ' αυτά της Θεσσαλονίκης, 15 και πλέον αιώνες μετά τη φιλοτέχνησή τους.

«Η λάμψη του ψηφιδωτού. Αυθεντικά και αντίγραφα από τη Θεσσαλονίκη και τη Ραβέννα» είναι ο τίτλος της μεγάλης έκθεσης αντιγράφων εντοίχιων ψηφιδωτών από μνημεία της Ραβέννας (5ος-6ος αι.) με αντίστοιχα μνημείων της Θεσσαλονίκης από την παλαιοχριστιανική περίοδο (4ος-7ος αιώνας).

Τα περίφημα ψηφιδωτά της εμβληματικής «πόλης του ψηφιδωτού» ταξίδεψαν στην Ελλάδα «συνοδεύοντας» τον διεθνούς φήμης μαέστρο Ρικάρντο Μούτι και το σύνολο Ιταλών μουσικών, στο πλαίσιο μεγάλης συναυλίας που διοργανώνει το ετήσιο φεστιβάλ Ραβέννας στο Ωδείο του Ηρώδου Αττικού (9/7).


Η Ραβέννα έχει εξέχουσα οικουμενική αξία και αξιόλογη σημασία λόγω των δειγμάτων ύψιστης δεξιοτεχνίας στην τέχνη του ψηφιδωτού που περιέχουν τα μνημεία της, αλλά και λόγω των σημαντικών στοιχείων που παρέχουν περί των καλλιτεχνικών και θρησκευτικών σχέσεων και επαφών σε μια κρίσιμη περίοδο της ευρωπαϊκής πολιτιστικής ιστορίας, αναφέρεται στο -από το 1996- σκεπτικό αναγνώρισης της πόλης από την UNESCO ως Χώρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς και ένταξης των οκτώ μνημείων της - του 5ου και του 6ου αιώνα - στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Τα αντίγραφα των ψηφιδωτών «συνοδεύουν» τους μουσικούς του φεστιβάλ, κι έχουν ήδη περιοδεύσει σε σειρά πόλεων της Ευρώπης. Η Θεσσαλονίκη επελέγη ως «βυζαντινή» πόλη και «κάτοχος» σειράς αντίστοιχης ιστορικής και πολιτισμικής αξίας ψηφιδωτών, στο πλήθος των παλαιοχριστιανικών μνημείων της .

Στη Ροτόντα θα μεταφερθούν και θα εκτίθενται (στις τέσσερις από τις πέντε κόγχες του μνημείου) 28 συνολικά κομμάτια αντιγράφων ψηφιδωτών μεγάλων -στην πλειονότητα τους- διαστάσεων (4,20Χ2,80 μ, 1,22Χ3 μ, αλλά και 53Χ63 εκ. κ.α.) από τα μνημεία: Βασιλική του Αγίου Βιταλίου (6ος αι. μ.Χ) , Βασιλική του Αγίου Απολλιναρίου του Νέου (5ος αιώνας μ.Χ ). Το Μαυσωλείο της Γάλλας Πλακιδίας (5ος αι. μ.Χ) και το Βαπτιστήριο των Αρειανών (6ος αι. μ.Χ).

Παράλληλα, στους χώρους της Ροτόντας (στην πέμπτη κόγχη) θα προβάλλονται φωτογραφίες ψηφιδωτά μνημείων της Θεσσαλονίκης (από τους ναούς Αχειροποιήτου, Αγ. Δημητρίου, και Μονής Λατόμου) ενώ στο κέντρο του μνημείου θα προβάλλονται σε ειδική ηλεκτρονική εγκατάσταση όπου θα κατεβαίνουν από το θόλο και τα τόξα του, ώστε να γίνονται άμεσα ορατά από τους επισκέπτες τα ψηφιδωτά της Ροτόντας.

Τα περίφημα ψηφιδωτά της Ραβέννα στη Ροτόντα της Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.

«Η Θεσσαλονίκη επελέγη από το ΥΠΠΟ ως βυζαντινή πόλη -έχουσα άμεση σχέση με τα εκτιθέμενα ψηφιδωτά της Ραβέννα, και μάλιστα ως διαχρονικά βυζαντινή πόλη καθώς έχει δείγματα της τέχνης του ψηφιδωτού από την Παλαιοχριστιανική ως την Παλαιολόγεια περίοδο» λέει, ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης κ. Γιώργος Σκιαδαρέσης.

Η έκθεση διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Δήμο της Ραβέννας.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων – την ερχόμενη Πέμπτη 11 Ιουλίου θα παρουσιαστεί το μουσικό έργο του John Tavener «Wake up...and Die» σε μία ανάπτυξη βυζαντινού μέλους, το οποίο θα ερμηνεύσει σύνολο βιολοντσέλων ενώ εξετάζεται η δυνατότητα προβολής και αναμετάδοσης μαγνητοσκοπημένων αποσπασμάτων από τη συναυλία του Ρικάρντο Μούτι (της 9ης Ιουλίου) στο Ηρώδειο. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή καθημερινά από τις 8π.μ -8 μ.μ και το Σαββατοκύριακο από τις 9 π.μ-5 μ.μ, ως τις 30 Οκτωβρίου 2009.

Τα περίφημα ψηφιδωτά της Ραβέννα στη Ροτόντα της Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πρόσωπα που άλλαξαν κάτι στον πολιτισμό και υπόσχονται πολλά ακόμα για το μέλλον

Portraits 2025 / Τα πρόσωπα που άλλαξαν κάτι στον πολιτισμό και υπόσχονται πολλά ακόμα για το μέλλον

Kάποιοι το κάνουν για χρόνια, άλλοι εμφανίζονται πρώτη φορά ή είναι ακόμα στην αρχή της θαυμαστής τους πορείας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το 2024 έκαναν τη διαφορά και απ' ό,τι φαίνεται το 2025 θα συνεχίσουν ακάθεκτοι. Η ομάδα της LifΟ μίλησε μαζί τους.
THE LIFO TEAM
«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ