Παρουσίαση της αυτοβιογραφίας του Κώστα Γαβρά στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Tην Δευτέρα 26 Νοεμβρίου στις 7 μ.μ. θα παρουσιαστεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος το βιβλίο του σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά: «Αυτοβιογραφία: Πήγαινε εκεί όπου είναι αδύνατο να πας».
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, ο δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου Γιάννης Ζουμπουλάκης και ο ίδιος ο Κώστας Γαβράς. Χαιρετισμό θα απευθύνει η Μαρία Κομνηνού, Καθηγήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας & Μ.Μ.Ε. του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του ΔΣ της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.
Τα παρασκήνια του διεθνούς κινηματογράφου, τα σημαντικότερα παγκόσμια γεγονότα των τελευταίων 60 χρόνων, ηθοποιοί, σκηνοθέτες και συγγραφείς-μύθοι και ηγέτες που έμειναν στην ιστορία με τη ματιά του διασημότερου Έλληνα σκηνοθέτη. Μια ζωή σαν κινηματογραφική ταινία.
Info:
Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Ιερά Οδός 48 & Μ. Αλεξάνδρου 134-136, Κεραμεικός.
Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018, 19:00
Είσοδος ελεύθερη
«1818-2018: Διακόσια χρόνια Λεοπαρδικής ποίησης»
Τo Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών και η Έδρα Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου της Ρώμης Sapienza, σε συνεργασία με το περιοδικό Ποιητική – Εκδόσεις Πατάκη και υπό την Αιγίδα του Εθνικού Κέντρου Λεοπαρδικών Σπουδών διοργανώνουν εσπερίδα αφιερωμένη στο έργο του Τζάκομο Λεοπάρντι με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την πρώτη έκδοση λεοπαρδικών ποιημάτων, την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου στις 19.00.
Την εκδήλωση θα ανοίξει ο Χρήστος Μπιντούδης, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ρώμης La Sapienza με την διάλεξη «Η ποίηση και η φιλοσοφία του Τζάκομο Λεοπάρντι». Θα διαβάσουν ποιήματα του Λεοπάρντι ο ποιητής Χάρης Βλαβιανός, η ποιήτρια Άννα Γρίβα και ο ηθοποιός Μιχάλης Συριόπουλος.
Ο Τζιάκομο Λεοπάρντι (Giacomo Leopardi: Ρεκανάτι, 1798 - Νεάπολη, 1837) θεωρείται ο σημαντικότερος Ιταλός ποιητής μετά τον Πετράρχη. Πολυμαθέστατος, πολύγλωσσος, φιλόσοφος και αρχαιογνώστης, ήταν απόγονος παλαιάς οικογένειας ευγενών γαιοκτημόνων η οποία, αρχικά, τον προόριζε για τον εκκλησιαστικό βίο.
Από την πρώτη νεότητά του, διακατείχε τον φιλάσθενο κόμη το συναίσθημα της μοναξιάς και της απαισιοδοξίας. Έβρισκε καταφύγιο στη μελέτη και εκπόνησε πλήθος εργασιών σε επιστημονικά, φιλοσοφικά και φιλολογικά θέματα. Έζησε κατά διαστήματα στη Ρώμη, το Μιλάνο, την Μπολόνια, τη Φλωρεντία, τη Νεάπολη. Ένιωθε εξόριστος στον κόσμο, τον οποίο ο ίδιος ονόμαζε: «τάφο των ζωντανών» και στιγμάτισε την ηθική, διανοητική και πολιτική παρακμή αντιτάσσοντας το σκεπτικισμό, την ειρωνεία, την αφοσίωση στην τέχνη του. Πέθανε σε ηλικία 39 ετών.
Μερικά από τα έργα του: «Ο θάνατος του Έκτορα» (1809), «Ιστορία της αστρονομίας» (1813), «Άσματα» (1816-1835), «Μικρά ηθικά έργα» (1820-1824), «Το όνειρο» (1825), «Σκέψεις» (1832). Μετέφρασε επίσης Έλληνες και Λατίνους συγγραφείς.
Info:
Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών
Πατησίων 47, Aθήνα. Τηλέφωνο: 210 5242646
Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018, 19.00
Είσοδος ελεύθερη
«Επίσκεψη σε ένα εργαστήριο κλασικής τυπογραφίας» με τον Νίκο Βοζίκη
Ο Νίκος Βοζίκης, από τους τελευταίους που ασχολείται με την κλασική τυπογραφία, μάς υποδέχεται κάθε πρώτο Σάββατο του μήνα στο χώρο του, εκεί όπου τυπώνει βιβλία με την τυποτεχνική της κλασικής τυπογραφίας και της χαρακτικής, στο πλαίσιο της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου.
Ένας χώρος με το σύνολο σχεδόν των μητρών με τα τυπογραφικά στοιχεία, με μηχανές χύτευσης τυπογραφικών στοιχείων, με ξύλινες κάσες όπου γίνεται η στοιχειοθεσία των κειμένων στο χέρι, με επίπεδα πιεστήρια εκτύπωσης Ηeidelberg του προηγούμενου αιώνα, με ξύλινα τυπογραφικά στοιχεία και όλο το συμπληρωματικό τεχνικό υλικό που χρειάζεται για την ολοκλήρωση μιας έκδοσης.
Συλλεκτικές εκδόσεις τυπωμένες σε ειδικά χαρτιά (βαμβακερά, χειροποίητα Ιαπωνίας & Ινδίας κ.ά.) που συνοδεύονται με χαρακτικά από τους σπουδαιότερους σύγχρονους εικαστικούς καλλιτέχνες (Τσόκλης, Μπότσογλου, Ψυχοπαίδης, Αρφαράς κ.ά) αφού, όπως τονίζει ο τυπογράφος, η τέχνη της τυπογραφίας και της χαρακτικής «έλκουν την καταγωγή τους από την ίδια μήτρα».
Γίνεται κουβέντα με το κοινό για το πώς στήνεται ένα βιβλίο από την αρχή (επιμέλεια κειμένου, επιλογή γραμματοσειράς, διορθώσεις, κ.λπ.), καθώς και μια αναδρομή στην ιστορία της τυπογραφίας πριν και μετά τον Γουτεμβέργιο και από τη στοιχειοθεσία στο χέρι και την εκτύπωση με μεταλλικά στοιχεία μέχρι τις σύγχρονες μορφές εκτύπωσης.
Info:
Τυπογραφείο Εκδόσεων Διάττων
Ζηνοδώρου 17, Κολωνός
[Πρόσβαση προς την κοντινότερη στάση («Παναγίτσα»): α) με το τρόλεϊ Νο 12 από Αθήνα προς Περιστέρι, β) με το λεωφορείο Α13 από Ομόνοια προ Περιστέρι , γ) με το Μετρό, στάση Αγ. Αντώνιος, και από εκεί με το τρόλεϊ Νο 12 & το λεωφορείο Α13 προς Αθήνα]
Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018, 12:00-15:00
[Επόμενες ημερομηνίες: 5 Ιανουαρίου, 2 Φεβρουαρίου, 2 Μαρτίου και 6 Απριλίου 2019]
Είσοδος ελεύθερη. Δηλώσεις συμμετοχής στο 210 3722010