Μήπως το βιβλίο έχει πεθάνει;

Facebook Twitter
0

Ξεκινώντας, ας απαντήσουμε σε μία επίμονη ερώτηση, που τίθεται ξανά και ξανά. Με την επίθεση του ίντερνετ, την πτώση των εφημερίδων, την παγκόσμια κρίση, μήπως το βιβλίο έχει πεθάνει; Ένα site δίνει την απάντηση. Για να την διαβάσετε πατήστε πάνω στην ερώτηση:

Is the book dead;

Το ίντερνετ δεν είναι ο εχθρός του βιβλίου

Δεν ξέρω γιατί συσχετίζεται η επιβίωση του βιβλίου με το ίντερνετ. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, το ένα μέσο ενισχύει το άλλο. Υπάρχει κανείς που μπορεί να διαβάσει ολόκληρο βιβλίο από την οθόνη του υπολογιστή ή που έστω, εκτυπώνει αμέτρητες σελίδες και τις δένει με συρραπτικό για να τις διαβάσει λες και είναι σημειώσεις φυσικής από το φροντιστήριο; Οι αναγνώστες θέλουν την τελετουργία και αγαπούν το αντικείμενο-βιβλίο, ακόμα κι αυτοί που έχουν στραφεί σε e-readers.

Παλιά, όταν διάβαζα ένα βιβλίο που με ενθουσίαζε, έπρεπε να διαβάσω τη βιογραφία του συγγραφέα, αν υπήρχε, για να μάθω ποιες ήταν οι επιρροές του. Έτσι ξεκινούσε ένα γαϊτανάκι συσχετισμών, οι οποίοι καταγράφονταν σε ένα βιβλιαράκι, για ονόματα που έπρεπε να ψάξω. Η λίστα μεγάλωνε με τα χρόνια (δεν έβρισκα πάντα αυτό που ήθελα, ούτε είχα το βιβλιαράκι πάντα μαζί μου). Κάποτε έχασα αυτό το βιβλιαράκι. Η συντριβή μου δεν περιγράφεται.

Μετά ήρθε το ίντερνετ! Τώρα μπορώ να μάθω όχι μόνο ποιες ήταν οι επιρροές του κάθε συγγραφέα, αλλά κριτικές και αναλύσεις των βιβλίων του μέχρι τι έτρωγε για πρωινό. Από τότε οι συγγραφείς δεν είναι κύριοι ή κυρίες με κοστούμια σε αραχνιασμένα δωμάτια αλλά άνθρωποι με μίση και με πάθη, ολοζώντανοι. Οι πιθανότητες να αγοράσω το λάθος βιβλίο για μένα μειώνονται συνέχεια.

Έτσι δεν διστάζω να σας δείξω την σελίδα που έχει όλα τα έργα του Oscar Wilde, όλα μα όλα, σε PDF. Δεν πιστεύω ότι έτσι δεν θα αγοράσετε τα έργα του - πιστεύω ότι όσοι δεν τον έχετε αγαπήσει ακόμα, είναι επειδή δεν τον έχετε διαβάσει, κι αφού δε μπορώ να σας σύρω από το γιακά να πάτε να αγοράσετε βιβλία του, ας ξεκινήσουμε από δω. Αν δέχεστε μία μικρή υπόδειξη, θα σας πρότεινα να ξεκινήσετε από το “The Portrait of Mr. W. H.”, το οποίο μιλάει για πλαστογραφία στη λογοτεχνία-πρόκειται για μία ιστορία η οποία μπροστά σε μία σύγχρονη μεταμοντέρνα ιστορία θα έλεγε δυνατά «ΧΑ, ΧΑ, ΧΑ».

Ας υποθέσουμε: φιλίες που θα έκαναν πάταγο, περίπτωση 1η

Όλοι μας έχουμε αγαπήσει, ερωτευτεί ή μισήσει ήρωες βιβλίων σα να ήταν ζωντανοί. Με μερικούς θα ήθελα να ήμουν φίλη, ή θα ήθελα να πηγαίναμε σε ένα ωραίο μπαρ να τα λέγαμε πίνοντας. Δυστυχώς, δεν είμαι τόσο ενδιαφέρουσα όσο οι αγαπημένοι μου ήρωες, οπότε η επόμενη σκέψη ήταν η εξής: ποιοι ήρωες θα γινόταν καλοί φίλοι μεταξύ τους;

Max Demian  («Ντέμιαν»,  Χέρμαν Έσσε) – Tom Ripley («ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ» κλπ, Πατρίσια Χάισμιθ)

O Μαξ δεν περιγράφεται τόσο εκτεταμένα όσο ο Tom, αφού τον γνωρίζουμε μόνο μέσα από τα μάτια του φίλου του Έμιλ, ο οποίος τον έχει για Θεό, οπότε σίγουρα θα παραβλέπει τα κουσούρια του. Όμως σίγουρα έχει σκοτεινές κι επικίνδυνες πλευρές, οι οποίες, λόγω της γοητείας του, συγχωρούνται από τα θύματά του. Σ’ αυτό ταιριάζει απόλυτα με τον Τομ, ο οποίος είναι αμοραλιστής και κυνηγά την ηδονή και την άνεση, αν και δεν έχει την ίδια αυτοπεποίθηση.

Η φιλία τους θα έκανε μάλλον κακό στον περίγυρό τους, αλλά θα έκανε πλουσιότερη την ανθρωπότητα. Ο συνδυασμός τους θα έσπερνε πτώματα ερωτοχτυπημένων αγοριών και κοριτσιών λόγω της αμφισεξουαλικής τους υπόνοιας και γοητείας τους και ο ένας θα έβρισκε έναν αντάξιο συνοδοιπόρο αλλά και αντίπαλο στον άλλο. Ο Τομ θα επωφελούνταν από τις γνώσεις ψυχανάλυσης του Μαξ και θα κατάφερνε να καταλάβει καλύτερα τι του συμβαίνει και γιατί, βοηθώντας τον να αναπτύξει την αυτοπεποίθησή του- ο Μαξ από την άλλη θα μπορούσε να δείξει στον Τομ που φτιάχνουν τα καλύτερα χειροποίητα παπούτσια στην Ιταλία, γιατί στη Γερμανία της εποχής που μεγάλωσε φορούσαν τσόκαρα από ξύλο.

Τελικά, ο φίλος που δεν κατάφερε κανείς από τους δυο τους να βρει (ένας φίλος αντάξιος, με την ίδια φιδίσια γοητεία και μπαγαποντιά και όχι ένας απλός θαυμαστής) βρισκόταν σε ένα άλλο βιβλίο.

Aν έχετε να προτείνετε κι άλλες ενδοβιβλιακές φιλίες (ή ερωτικές σχέσεις!) προσθέστε ελεύθερα στα σχόλια..

Judgmental Bookseller Ostrich

(οι φωτογραφίες είναι από την ταινία "ο ταλαντούχος κύριο Ρίπλεϊ")

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γκάρι Ιντιάνα δεν μένει πια εδώ 

Απώλειες / Γκάρι Ιντιάνα (1950-2024): Ένας queer ήρωας του νεοϋορκέζικου underground

Συγγραφέας, ηθοποιός, πολυτάλαντος καλλιτέχνης, κριτικός τέχνης, ονομαστός και συχνά καυστικός ακόμα και με προσωπικούς του φίλους, o Γκάρι Ιντιάνα πέθανε τον περασμένο μήνα από καρκίνο σε ηλικία 74 ετών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τζούλια Τσιακίρη

Οι Αθηναίοι / Τζούλια Τσιακίρη: «Οι ταβερνιάρηδες είναι ευεργέτες του γένους»

Με διαλείμματα στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, έχει περάσει όλη της τη ζωή στο κέντρο της Αθήνας - το ξέρει σαν την παλάμη της. Έχει συνομιλήσει και συνεργαστεί με την αθηναϊκη ιντελεγκέντσια, είναι άλλωστε κομμάτι της. Εδώ και 60 χρόνια, με τη χειροποίητη, λεπτολόγα δουλειά της στον χώρο του βιβλίου και με τις εκδόσεις «Το Ροδακιό» ήξερε ότι δεν πάει για τα πολλά. Αλλά δεν μετανιώνει για τίποτα απ’ όσα της επιφύλαξε η μοίρα «εις τον ρουν της τρικυμιώδους ζωής της».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«H woke ατζέντα του Μεσοπολέμου», μια έκδοση-ντοκουμέντο

Βιβλίο / Woke ατζέντα είχαμε ήδη από τον Μεσοπόλεμο

Μέσα από τις «12 queer ιστορίες που απασχόλησαν τις αθηναϊκές εφημερίδες πριν από έναν αιώνα», όπως αναφέρει ο υπότιτλος του εν λόγω βιβλίου που έχει τη μορφή ημερολογιακής ατζέντας, αποκαλύπτεται ένας ολόκληρος κόσμος βαμμένος στα χρώματα ενός πρώιμου ουράνιου τόξου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χυδαιότητα, ένα ελάττωμα της νεωτερικότητας

Βιβλίο / Χυδαιότητα, ένα ελάττωμα της εποχής μας

Το δοκίμιο «Νεωτερικότητα και χυδαιότητα» του Γάλλου συγγραφέα Μπερτράν Μπιφόν εξετάζει το φαινόμενο της εξάπλωσης της χυδαιότητας στην εποχή της νεωτερικότητας και διερευνά τη φύση, τα αίτια και το αντίδοτό της.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
«Μαθαίνεις να υπάρχεις μέσα στο γράψιμο και αυτό είναι επικίνδυνο»

Βιβλίο / «Μαθαίνεις να υπάρχεις μέσα στο γράψιμο και αυτό είναι επικίνδυνο»

Μια κουβέντα με τη Δανάη Σιώζιου, μία από τις πιο σημαντικές ποιήτριες της νέας γενιάς, που την έχουν καθορίσει ιστορίες δυσκολιών και φτώχειας και της οποίας το έργο έχει μεταφραστεί σε πάνω από 20 γλώσσες.
M. HULOT
«Τα περισσότερα περιστατικά αστυνομικής βίας εκδηλώνονται σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών»  

Βιβλίο / «Τα περισσότερα περιστατικά αστυνομικής βίας εκδηλώνονται σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών»  

Μια επίκαιρη συζήτηση με την εγκληματολόγο Αναστασία Τσουκαλά για ένα πρόβλημα που θεωρεί «πρωτίστως αξιακό», με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου της βιβλίου της το οποίο αφιερώνει «στα θύματα, που μάταια αναζήτησαν δικαιοσύνη».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ