Ορέστης Ανδρεαδάκης

Ορέστης Ανδρεαδάκης Facebook Twitter
0

1

Απόστολος Δοξιάδης, Χρίστος Χ. Παπαδημητρίου, Αλέκος Παπαδάτος, Annie di Dona, Logicomix,
Eκδόσεις Ίκαρος.

Ένα από τα καλύτερα graphic novel που έχω διαβάσει ποτέ κι ένα από τα πλέον συναρπαστικά βιβλία της τελευταίας δεκαετίας. Φιλοσοφία, λογική και μαθηματικά συνταξιδεύουν σε μια εκθαμβωτική περιπέτεια αισιοδοξίας και αλήθειας, με υπέροχες ιστορίες που η μια βγαίνει μέσα απόν την άλλη. Ο πρωταγωνιστής του βιβλίου -ο νομπελίστας Μπέρτραντ Ράσελ- συνομιλεί με την ιστορία κι αντιπαρατίθεται με την τρέλα, αναζητώντας τις απαρχές και τη διαδικασία της σκέψης. Οι δημιουργοί παρεμβαίνουν συχνά στην πλοκή εμπλουτίζοντάς την με χιούμορ και τελικά οδηγούν τον αναγνώστη σε μια πρωτότυπη εμπειρία εικόνων και ρυθμού. Λαμπρό σενάριο, λιτός και ακριβής λόγος, εξαίσιο σχέδιο.

2

Alice Sebold, Παραδεισένια οστά, μτφρ.: Σοφία Μαριάτου,
εκδόσεις Λιβάνη

Μόλις το άρχισα, ενόψει της μεταφοράς του από τον Πίτερ Τζάκσον των Δαχτυλιδιών, κι έτσι δεν είμαι ακόμη σίγουρος αν πρόκειται για σπουδαία λογοτεχνία. Σίγουρα όμως είναι τρομερά συγκινητικό - διαβάζεις και κλαις. Εκπληκτική ατμόσφαιρα κι αφήγηση που σε παρασέρνει. Αναπάντεχο και το θέμα του: δεκατετράχρονη μαθήτρια πέφτει θύμα βιασμού και δολοφονείται. Από τον Παράδεισο παρακολουθεί την οικογένειά της να προσπαθεί να συμβιβαστεί με την απώλεια και να βρει τον δολοφόνο της. Στην Ελλάδα εκδόθηκε το 2002 και το βρίσκεις δύσκολα, αν και φαντάζομαι ότι θα επανεκδοθεί σύντομα.

3

Chuck Palahniuk, Πνιγμός, μτφρ.: Νίνα Μπούρη,
εκδόσεις Οξύ

Κι αυτό με κινηματογραφική αφορμή, αφού μεταφέρθηκε πέρσι με τον Σαμ Ρόκγουελ και την Αντζέλικα Χιούστον. Το είχαμε παίξει και στις Νύχτες Πρεμιέρας, αλλά δεν βγήκε ποτέ στις αίθουσες. Ο Palahniuk είναι ο συγγραφέας του Fight Club κι είναι κι εδώ εξίσου παραληρηματικός: ο ήρωάς του είναι εθισμένος στο σεξ. Συμμετέχει σε γκρουπ απεξάρτησης, δουλεύει ως ζωντανό έκθεμα σε θεματικό πάρκο για την ιστορία των ΗΠΑ και φροντίζει τη μητέρα του, η οποία πάσχει από άνοια, αλλά έχει και επικίνδυνες εκρήξεις διαύγειας. Καθαρή αμερικανική γραφή, αθώα, άμεση, και επιθετική. Σχεδόν εφηβική. Σαν να παρακολουθείς μια τρελή ταινία - ακόμη κι αν δεν ξέρεις ότι έχει ήδη γυριστεί.

4Simon Critchley, Το βιβλίο των νεκρών φιλοσόφων, μτφρ.: Γιάννης Ανδρέου,
εκδόσεις Πατάκη

Ευφάνταστο λεξικό φιλοσοφίας και ταυτόχρονα απίστευτα αστείο και σατιρικό πόνημα που περιγράφει τους τρόπους με τους οποίους πέθαναν όλοι σχεδόν οι φιλόσοφοι της ανθρωπότητας: ο Ηράκλειτος από ασφυξία σκεπασμένος με κοπριά, ο Εμπεδοκλής πέφτοντας στον κρατήρα της Αίτνας για να γίνει θεός κι ο Χέγκελ άφησε την τελευταία του πνοή λέγοντας «ένας μόνον με κατάλαβε στη ζωή μου... κι ούτε κι αυτός με κατάλαβε». Περισσότεροι από 190 φιλόσοφοι -προφανώς όλοι νεκροί- συνηγορούν με τον συνάδελφό τους Μονταίν, ο οποίος είπε ότι «το φιλοσοφείν είναι μάθηση θανάτου».


5 Vladislav Bajac, Ο Μέγας Αλέξανδρος στη γη των Κελτών, μτφρ.: Μαρία Κεσίνη,
εκδόσεις Κέδρος

Τυπικό «ιστορικό μυθιστόρημα» σίγουρα δεν είναι. Προσωπικά με μπέρδεψε ευχάριστα. Ο Αλέξανδρος, ο γιος του Φιλίππου, συναντά έναν Κέλτη δρυΐδη, ενώ η σοφία του Αριστοτέλη μπολιάζεται στην προφορική παράδοση, μέρος της οποίας είναι και ο Σέρβος συγγραφέας του αταξινόμητου αυτού βιβλίου. Μάχες κι άλλα τέτοια ηρωικά σπανίζουν, η αμφιβολία διατρέχει συνεχώς όλες τις σελίδες, ενώ αντίπαλοι πολιτισμοί επηρεάζουν ο ένας τον άλλον και βρίσκουν κοινές ισορροπίες. Το παρελθόν των αρχαίων Ελλήνων και των Κελτών είναι μια αφορμή πολεμικής (και αναμφίβολα φιλοσοφικής) συζήτησης.

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

bernhard schlink

Πίσω ράφι / «Φανταζόσουν ότι θα έβγαινες στη σύνταξη ως τρομοκράτης;»

Το μυθιστόρημα «Το Σαββατοκύριακο» του Μπέρνχαρντ Σλινκ εξετάζει τις ηθικές και ιδεολογικές συνέπειες της πολιτικής βίας και της τρομοκρατίας, αναδεικνύοντας τις αμφιλεγόμενες αντιπαραθέσεις γύρω από το παρελθόν και το παρόν.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Φοίβος Οικονομίδης

Βιβλίο / Φοίβος Οικονομίδης: «Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να σπάσουμε σε χίλια κομμάτια»

Με αφορμή το νέο του βιβλίο «Γιακαράντες», ο Φοίβος Οικονομίδης, ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς συγγραφείς της νεότερης γενιάς, μιλά για τη διάσπαση προσοχής, την αυτοβελτίωση, τα κοινωνικά δίκτυα, το βύθισμα στα ναρκωτικά και τα άγχη της γενιάς του.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Σερζ Τισερόν «Οικογενειακά μυστικά»

Το Πίσω Ράφι / «Το να κρατάμε ένα μυστικό είναι ό,τι πιο πολύτιμο και επικίνδυνο έχουμε»

Μελετώντας τις σκοτεινές γωνιές των οικογενειακών μυστικών, ο ψυχίατρος και ψυχαναλυτής Σερζ Τισερόν αποκαλύπτει τη δύναμη και τον κίνδυνο που κρύβουν καθώς μεταφέρονται από τη μια γενιά στην άλλη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Το ηθικό ζήτημα με τις μεταθανάτιες εκδόσεις με αφορμή το ημερολόγιο της Τζόαν Ντίντιον

Βιβλίο / Μεταθανάτιες εκδόσεις και ηθικά διλήμματα: Η Τζόαν Ντίντιον στο επίκεντρο

Σύντομα θα κυκλοφορήσει ένα βιβλίο με τις προσφάτως ανακαλυφθείσες «ψυχιατρικές» σημειώσεις της αείμνηστης συγγραφέως, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με τη δεοντολογία της μεταθανάτιας δημοσίευσης έργων ενός συγγραφέα χωρίς την επίσημη έγκρισή του.
THE LIFO TEAM
Στα «Μαθήματα Ζωγραφικής» του Τσαρούχη αποκαλύπτεται όλος ο ελληνικός κόσμος

Ηχητικά Άρθρα / Γιάννης Τσαρούχης: «Η ζωγραφική μου θρέφεται από τη μοναξιά και τη σιωπή»

Στα εκπληκτικά «Μαθήματα Ζωγραφικής» του Γιάννη Τσαρούχη αποκαλύπτεται όλος ο ελληνικός κόσμος, από τις μινωικές τοιχογραφίες έως τα λαϊκά δημιουργήματα του Θεόφιλου.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
George Le Nonce: «Εκτός από τα φέικ νιουζ, υπάρχει η φέικ λογοτεχνία και η φέικ ποίηση»

Ποίηση / George Le Nonce: «Εκτός από τα fake news, υπάρχει η fake λογοτεχνία και ποίηση»

Με αφορμή την έκδοση του τέταρτου ποιητικού του βιβλίου, με τίτλο «Μαντείο», ο Εξαρχειώτης ποιητής μιλά για την πορεία του, την ποίηση –queer και μη–, και για την εποχή του Web 2.0, αποφεύγοντας την boomer-ίστικη νοοτροπία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Χατζιδάκις, Ιωάννου, Χιόνης, Βακαλόπουλος, Κοντός: 5 βιβλία τους κυκλοφορούν ξανά

Βιβλίο / Χατζιδάκις, Ιωάννου, Χιόνης, Βακαλόπουλος, Κοντός: 5 βιβλία τους κυκλοφορούν ξανά

Μια σειρά από επανεκδόσεις αλλά και νέες εκδόσεις, που αφορούν ποιητές και λογοτέχνες που έχουν φύγει από τη ζωή μάς θυμίζουν γιατί επιστρέφουμε σε αυτούς, διαπιστώνοντας ότι παραμένουν, εν πολλοίς, αναντικατάστατοι.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Η νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» είναι ένας άθλος και εκδοτικό γεγονός.

Βιβλίο / Οβίδιος: Η νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» είναι ένας άθλος και εκδοτικό γεγονός

Ο κορυφαίος μελετητής του ρωμαϊκού κόσμου Θεόδωρος Δ. Παπαγγελής ολοκλήρωσε την απόδοση στα ελληνικά των 12.000 στίχων του έργου του Οβίδιου, εκφράζοντας ταυτόχρονα τον άκρως μοντέρνο χαρακτήρα του ποιητή.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Τροχιές»: Η Samantha Harvey κέρδισε πανάξια το Booker

Βιβλίο / «Τροχιές»: Η Samantha Harvey κέρδισε πανάξια το Booker

Με θέμα την καθημερινότητα έξι αστροναυτών σε έναν διεθνή διαστημικό σταθμό, το μυθιστόρημα που κέρδισε το Booker 2024 μόλις μεταφράστηκε στα ελληνικά, είναι ένα ποίημα για τον πλανήτη Γη και μας καλεί να τον εκτιμήσουμε ξανά.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
2000 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του, ένα βιβλίο για τους Ρωμαίους αυτοκράτορες γίνεται μπεστ-σέλερ

Βιβλίο / Ο Σουητώνιος του 69 μ.Χ. γίνεται ξανά μπεστ-σέλερ

Οι «Βίοι των Καισάρων», το εξόχως κουτσομπολίστικο βιβλίο που είχε γράψει ο Σουητώνιος για τον βίο και την πολιτεία της πρώτης σειράς των Ρωμαίων αυτοκρατόρων, κυκλοφόρησε σε νέα μετάφραση και μπήκε στη λίστα με τα ευπώλητα των Sunday Times.
THE LIFO TEAM
«Αν δεν μας αρέσουν οι ηγέτες που ψηφίζουμε, ας κατηγορήσουμε τον εαυτό μας»

Βιβλίο / «Αν δεν μας αρέσουν οι ηγέτες που ψηφίζουμε, ας κατηγορήσουμε τον εαυτό μας»

Ο «ροκ σταρ ιστορικός των ημερών», ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και βραβευμένος συγγραφέας Peter Frankopan, μιλά στη LIFO για τους κινδύνους που απειλούν την Ευρώπη, τη Γάζα και την άνοδο της ακροδεξιάς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Daily / Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Μια εικοσαετία μετά την πρώτη έκδοση του βιβλίου, κυκλοφορεί ξανά σε αναθεωρημένη μορφή, η ενθουσιώδης, στοχαστική, λυρική μελέτη του έργου του σπουδαίου όσο και «πολωτικού» Έλληνα τραγουδοποιού από τον Δημήτρη Καράμπελα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ο Γιάννης και η φασολιά

Guest Editors / Ο Γιάννης και η φασολιά

Τέλη ’70, Αθήνα. Ένας νεαρός βουτάει στην ποίηση στη βιβλιοθήκη της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Οι στίχοι του Γιάννη Κοντού τον αγγίζουν. Χρόνια μετά, ως συγγραφέας πια, δημιουργεί μια λογοτεχνική σχέση που κρατά δεκαετίες, ανάμεσα σε εκδοτικούς οίκους, ταβέρνες και πρωινά τηλεφωνήματα.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΣ