«Στην εποχή μας, το να είσαι νέος μοιάζει ασυγχώρητο»

«Στην εποχή μας, το να είσαι νέος μοιάζει ασυγχώρητο» Facebook Twitter
Μου δίνει ελπίδα η καλοσύνη, όταν τη συναντώ. Τα μάτια των παιδιών μου. Η φύση με την παρηγορητική της νομοτέλεια. Το να ελπίζεις είναι μια συνειδητή απόφαση. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

«Διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία οι απαιτήσεις και τα όνειρα φαντάζουν πολυτέλεια» λέει η συγγραφέας Σαρίτα Χαΐμ. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και για μεγάλη περίοδο ασχολήθηκε με το μάρκετινγκ και τη διαφήμιση. Έζησε αρκετά χρόνια στο Βουκουρέστι και στο Τορόντο. «Όταν οι άλλοι έμεναν, εμείς αναχωρούσαμε και όταν οι περισσότεροι έφευγαν, εμείς επιστρέψαμε στην Ελλάδα» θα μου πει.

Τη συναντώ ένα φθινοπωρινό και αρκετά βροχερό πρωινό στο σπίτι της στη Φιλοθέη με αφορμή την έκδοση του δεύτερου βιβλίου της Placebo. Πρόκειται για ένα πολυπρόσωπο μυθιστόρημα που αποτυπώνει πλήρως τα προβλήματα και την παθογένεια της ελληνικής οικογένειας. Τα λάθη των γονιών, οι συγκρούσεις, τα εμπόδια της κρίσης, μικρές ή μεγάλες αποφάσεις, ανεκπλήρωτες επιθυμίες και μια νέα γενιά που καλείται βίαια να ενηλικιωθεί. Διαβάζοντας το βιβλίο αναρωτιέσαι, ταυτίζεσαι και, προπάντων, προβληματίζεσαι για το μοντέλο της σύγχρονης οικογένειας, τη νέα πραγματικότητα, την απουσία ευκαιριών και το ομιχλώδες μέλλον. Στο Placebo είναι βέβαιο ότι ο αναγνώστης θα διακρίνει τον εαυτό του.

— Σε τι περιβάλλον μεγαλώσατε; Τι θυμάστε πιο έντονα από τα παιδικά σας χρόνια;

Μεγάλωσα ως μοναχοπαίδι σε μια τυπική μεσοαστική οικογένεια, με γονείς εργαζόμενους και μια υπέροχη γιαγιά που ανέλαβε σε μεγάλο βαθμό την ανατροφή μου. Τα πολλά ξαδέλφια, τα κυριακάτικα τραπέζια, αλλά και οι κατ' ανάγκην μοναχικές ώρες κατά τις οποίες η φαντασία μου οργίαζε είναι αυτά που ανακαλώ από την παιδική μου ηλικία.


— Ποιος ήταν ο βασικός λόγος που αποφασίσατε να γράψετε το Placebo;

Την περίοδο της «εκκόλαψης» έχω συνήθως στο μυαλό μου την ιστορία. Τις περισσότερες φορές τη σκέφτομαι με μορφή κινηματογραφική. Όταν οι χαρακτήρες αποκτήσουν ξεκάθαρη φωνή, τότε ξέρω πως είμαι στον σωστό δρόμο. Στην περίπτωση του Placebo, ο Μπίλι είχε στεντόρεια φωνή που με δελέασε να τον ακολουθήσω στο σπίτι του –ένα σύγχρονο ελληνικό σπίτι– και να εστιάσω σε όλα αυτά που επιμελώς θέλουν να κρύψουν κάτω από το χαλί τους οι άνθρωποι που το κατοικούν. Κυρίως ήθελα να φωτίσω τις επιπτώσεις των λαθών που κάνουν οι μεγαλύτεροι εις βάρος των νεότερων. Επίσης, με ενδιέφερε πολύ να προβάλω τις διαφορετικές αντιδράσεις που προκαλεί το ίδιο ερέθισμα.

Οι νέοι φέρνουν πάντα μαζί τους κάτι ρηξικέλευθο. Έρχονται να αντικαταστήσουν το παλιό, το ξεπερασμένο. Διαθέτουν τα «γκάζια» και την καύσιμη ύλη που απαιτείται για να προχωρήσουν.


— Πώς ανακαλύπτει κανείς τι είναι αυτό που θέλει στη ζωή;

Αν και το ερώτημα είναι καθαρά φιλοσοφικό, η προσωπική μου εκτίμηση είναι πως η λεγόμενη «αυτοπραγμάτωση» ισχύει όσο και ένα ταξίδι στη Neverland. Όσο περισσότερο την αναζητάς, τόσο εκείνη επιμένει να σε στήνει στο ραντεβού. Πάντα κάτι αποδεικνύεται λιγότερο, πάντα κάτι περισσεύει. Οι ελάχιστες εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα αποτελούν απλώς εικασίες που δημιουργούν νευρώσεις σε μια πλειονότητα που ψάχνει διακαώς να βρει τον στόχο της σε αυτήν τη ζωή. Η πληρότητα συνήθως κράτα όσο και η χώνεψη. Αμέσως μετά σκεφτόμαστε το επόμενο γεύμα.


— Ποιες είναι οι παθογένειες της ελληνικής οικογένειας;

Η ελληνική οικογένεια αγαπά τις εξαρτήσεις. Μέσα από αυτήν τη συνθήκη αισθάνεται χρήσιμη. Ορθώνοντας αδιαπραγμάτευτες προθέσεις προστασίας και φροντίδας, συχνά κρατά τα μέλη της σε μια κατάσταση άτυπης ομηρίας. Όταν τον πρώτο λόγο έχουν ανώριμοι γονείς, το βέβαιο είναι πως το κύτταρο που θα αναπαραχθεί θα μεταφέρει στο DNA του ελλείψεις.


— Οι νέοι σήμερα πιστεύετε ότι διεκδικούν ή αρέσκονται στην ασφάλεια των γονιών τους;

Οι νέοι φέρνουν πάντα μαζί τους κάτι ρηξικέλευθο. Έρχονται να αντικαταστήσουν το παλιό, το ξεπερασμένο. Διαθέτουν τα «γκάζια» και την καύσιμη ύλη που απαιτείται για να προχωρήσουν. Το άκρως επικίνδυνο στην προκειμένη περίπτωση είναι να αποδυναμωθούν τα απαραίτητα αντανακλαστικά, να καλυφθούν από ανάγκες τρίτων, να χαθεί πολύτιμος χρόνος στο όνομα μιας ουτοπικής κατάστασης.


— Γιατί θεωρείτε ότι το να είσαι νέος στην σύγχρονη Ελλάδα μοιάζει ασυγχώρητο;

Για να ενηλικιωθούν ομαλά και να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο στο οποίο ανήκουν, οι νέοι άνθρωποι χρειάζονται σωστή παιδεία, όραμα και ευκαιρίες να δράσουν στον τομέα που επέλεξαν βάσει των δεξιοτήτων και των ταλέντων τους. Σήμερα στην Ελλάδα πάσχουμε και από τα τρία. Θα έλεγε κανείς πως τιμωρούνται για τις παράλογες απαιτήσεις τους, ενώ μιλάμε για πράγματα που οφείλουμε να παρέχουμε ως δεδομένα.

«Στην εποχή μας, το να είσαι νέος μοιάζει ασυγχώρητο» Facebook Twitter
Η συγγραφή για μένα είναι μια ευχάριστη αλλά και εξαντλητική πολλές φορές εργασία, με καλές μέρες που τις διαδέχονται εκείνες με το επίπονο αίσθημα της ανεπάρκειας. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


— Τι είναι για σας η συγγραφή; Γράφουμε κυρίως για εμάς ή έχοντας στη σκέψη μας τους αναγνώστες;

Η συγγραφή για μένα είναι μια ευχάριστη αλλά και εξαντλητική πολλές φορές εργασία, με καλές μέρες που τις διαδέχονται εκείνες με το επίπονο αίσθημα της ανεπάρκειας. Γράφω ιστορίες που με αφορούν και τις οποίες νιώθω πως μπορώ να αποδώσω με τον τρόπο που θέλω, με την ελπίδα πάντα να βρουν το αναγνωστικό κοινό που θα τις εκτιμήσει.


— Μέσα από το γράψιμο ανακαλύψατε πράγματα που δεν γνωρίζατε για τον εαυτό σας;

Αυτό που με σιγουριά μπορώ να πω πως ανακάλυψα μέσα από το γράψιμο είναι η ματιά μου πάνω στους ανθρώπους. Αναλύοντας τους χαρακτήρες των βιβλίων μου έμαθα να στέκομαι απέναντί τους αμέτοχη, αφήνοντάς τους να μιλήσουν τη γλώσσα τους, να αρθρώσουν τις αγωνίες τους, να προβάλουν σε κοινή θέα τις αδυναμίες τους.

— Θυμάστε μια ιστορία από αυτές που σας έχουν αφηγηθεί, που να σας έχει αποτυπωθεί πολύ έντονα;

Η καλύτερη ιστορία, αυτή που ξεπερνά ακόμα και την πιο ευφάνταστη μυθοπλασία, είναι μια οικογενειακή που θα μου επιτρέψετε να μην αποκαλύψω, γιατί σκέφτομαι να τη χρησιμοποιήσω σε κάποιο μελλοντικό μου αφήγημα.


— Ποιους συγγραφείς θαυμάζετε και ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτές τις μέρες;

Μου αρέσει πολύ ο Τζέφρυ Ευγενίδης. Επίσης, απολαμβάνω την Ντόνα Ταρτ, τον Τζόναθαν Φράνζεν, αλλά και τον Τομ Ρόμπινς και τον Στίβεν Κινγκ. Από Έλληνες μου αρέσουν η Κάλλια Παπαδάκη, η Άντζελα Δημητρακάκη, ο Χρήστος Οικονόμου, ο Δημήτρης Σωτάκης και πολλοί άλλοι. Μπορώ να σας μιλάω όλη μέρα για βιβλία και συγγραφείς. Αυτό τον καιρό ξαναδιαβάζω τις Μεγάλες Προσδοκίες του Ντίκενς.


— Τι κρατάτε πιο πολύ από τότε που ζούσατε σε πόλεις του εξωτερικού και τι σας αρέσει στην Ελλάδα;

Έζησα σε δύο εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους χώρες. Η βαλκανική Ρουμανία απείχε έτη φωτός από τον Καναδά. Το μόνο κοινό τους ήταν το χιόνι που κάλυπτε τα πάντα. Αυτό που κρατώ είναι η αίσθηση του να ζεις μακριά από τη χώρα σου, η αντίληψη του εαυτού σου ως ξένου. Είναι αλήθεια πως από μακριά την ερωτεύεσαι την Ελλάδα, σου λείπει. Είναι σαν τον αστροναύτη που κοιτά τη Γη από το Διάστημα. Του φαίνεται τόσο όμορφη, μικρή και φιλική. Όταν επιστρέφεις, βέβαια, προσγειώνεσαι απότομα. Στην Ελλάδα μου αρέσει το φως, είναι καθαρό, λαμπερό. Ξεπλένει τα πάντα.


— Τι έχει σημασία στη ζωή;

Να μην πάει χαμένη.

«Στην εποχή μας, το να είσαι νέος μοιάζει ασυγχώρητο» Facebook Twitter
Για να ενηλικιωθούν ομαλά και να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο στο οποίο ανήκουν, οι νέοι άνθρωποι χρειάζονται σωστή παιδεία, όραμα και ευκαιρίες να δράσουν στον τομέα που επέλεξαν βάσει των δεξιοτήτων και των ταλέντων τους. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


— Ποια είναι η πιο σημαντική συμβουλή που σας έχουν δώσει;

Οι συμβουλές είναι μάλλον μια αστεία ανθρώπινη επινόηση. Δίνουν ικανοποίηση σε αυτόν που τις προσφέρει και σύγχυση σε αυτόν που τις αποδέχεται. Είναι πράγματι απίθανο πώς γινόμαστε ευκολόπιστοι συλλέκτες συμβουλών που στη συνέχεια επιδεικτικά αγνοούμε για να πέσουμε με το κεφάλι στο πρώτο λάθος που θα βρεθεί στον δρόμο μας. Κι όμως, δεν είναι παράλογο, αν σκεφτούμε πως ο άνθρωπος μαθαίνει μέσω της εμπειρίας του και όχι μέσω των συμβουλών. Αν έπρεπε να διαλέξω μία, μάλλον θα ήταν το «μην παίρνεις τον εαυτό σου πολύ στα σοβαρά. Κανείς δεν το κάνει για σένα».


— Γεννούν τα λάθη αμφιβολίες και γιατί μας στιγματίζουν περισσότερο;

Το θέμα δεν είναι ποτέ τα λάθη. Είναι ένα βαθύτερο τραύμα, ένας κριτής που μας κατηγορεί για υπαιτιότητα. Δεν έχει κανένα νόημα να κλαίμε πάνω από το χυμένο γάλα. Στην επόμενη γωνία μάς περιμένει μια άλλη καρδάρα να την γκρεμοτσακίσουμε.


— Γιατί πολλοί άνθρωποι δεν καταφέρνουν να αφήσουν το αποτύπωμά τους στη ζωή;

Ίσως είναι θέμα ιδιοσυγκρασίας, ευφυΐας, βιωμάτων, εμπειριών. Από την άλλη, μπορεί να μην έχουν καμία διάθεση να το κάνουν. Μπορεί να νιώθουν πιο ασφαλείς με την αμέτοχη στάση τους. Κάθε άνθρωπος έχει να διηγηθεί τη δική του ιστορία.


— Τι σας δίνει ελπίδα σήμερα;

Η καλοσύνη, όταν τη συναντώ. Τα μάτια των παιδιών μου. Η φύση με την παρηγορητική της νομοτέλεια. Το να ελπίζεις είναι μια συνειδητή απόφαση.

Info:

Το βιβλίο της Σαρίτα Χαΐμ με τίτλο Placebo κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.

[Τα Public και οι εκδόσεις Μίνωας σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Σαρίτα Χαΐμ Placebo στη Θεσσαλονίκη, στο Public (Τσιμισκή,) στις 16 Νοέμβρη και ώρα 19:00]

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μια συνάντηση με τον Τζόναθαν Φράνζεν

Βιβλίο / Μια συνάντηση με τον Τζόναθαν Φράνζεν

Ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της εποχής μας βρέθηκε στην Αθήνα και μίλησε στη LIFO για τον ρόλο των συγγραφέων στη σύγχρονη κοινωνία, την αντίθεσή του στον όρο «Μεγάλο Αμερικανικό Μυθιστόρημα» και την πεποίθησή του πως είναι ένας κωμικός συγγραφέας.
ΒΙΒΛΙΟ /ΟΔΗΓΟΣ
Προδημοσίευση: Διαβάζουμε πρώτοι ένα απόσπασμα από το νέο βιβλίο του Τζόναθαν Φράνζεν

Βιβλίο / Προδημοσίευση: Διαβάζουμε πρώτοι ένα απόσπασμα από το νέο βιβλίο του Τζόναθαν Φράνζεν

Λίγες μέρες πριν κυκλοφορήσει στην Ελλάδα η «Αγνή» του Τζόναθαν Φράνζεν, ο μεταφραστής του βιβλίου Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης μας δίνει μια πρώτη γευση από το πολυσυζητημένο μυθιστόρημα.
ΓΙΩΡΓΟΣ-ΙΚΑΡΟΣ ΜΠΑΜΠΑΣΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα 5 πιο σημαντικά βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Βιβλίο / Τα 5 πιο σημαντικά βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Η τελευταία μεγάλη μορφή της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας που πίστευε πως «η λογοτεχνία μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα» έφυγε την Κυριακή σε ηλικία 89 ετών. Ξεχωρίσαμε πέντε από τα πιο αξιόλογα μυθιστορήματά του.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
bernhard schlink

Πίσω ράφι / «Φανταζόσουν ότι θα έβγαινες στη σύνταξη ως τρομοκράτης;»

Το μυθιστόρημα «Το Σαββατοκύριακο» του Μπέρνχαρντ Σλινκ εξετάζει τις ηθικές και ιδεολογικές συνέπειες της πολιτικής βίας και της τρομοκρατίας, αναδεικνύοντας τις αμφιλεγόμενες αντιπαραθέσεις γύρω από το παρελθόν και το παρόν.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Φοίβος Οικονομίδης

Βιβλίο / Φοίβος Οικονομίδης: «Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να σπάσουμε σε χίλια κομμάτια»

Με αφορμή το νέο του βιβλίο «Γιακαράντες», ο Φοίβος Οικονομίδης, ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς συγγραφείς της νεότερης γενιάς, μιλά για τη διάσπαση προσοχής, την αυτοβελτίωση, τα κοινωνικά δίκτυα, το βύθισμα στα ναρκωτικά και τα άγχη της γενιάς του.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Σερζ Τισερόν «Οικογενειακά μυστικά»

Το Πίσω Ράφι / «Το να κρατάμε ένα μυστικό είναι ό,τι πιο πολύτιμο και επικίνδυνο έχουμε»

Μελετώντας τις σκοτεινές γωνιές των οικογενειακών μυστικών, ο ψυχίατρος και ψυχαναλυτής Σερζ Τισερόν αποκαλύπτει τη δύναμη και τον κίνδυνο που κρύβουν καθώς μεταφέρονται από τη μια γενιά στην άλλη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Το ηθικό ζήτημα με τις μεταθανάτιες εκδόσεις με αφορμή το ημερολόγιο της Τζόαν Ντίντιον

Βιβλίο / Μεταθανάτιες εκδόσεις και ηθικά διλήμματα: Η Τζόαν Ντίντιον στο επίκεντρο

Σύντομα θα κυκλοφορήσει ένα βιβλίο με τις προσφάτως ανακαλυφθείσες «ψυχιατρικές» σημειώσεις της αείμνηστης συγγραφέως, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με τη δεοντολογία της μεταθανάτιας δημοσίευσης έργων ενός συγγραφέα χωρίς την επίσημη έγκρισή του.
THE LIFO TEAM
Στα «Μαθήματα Ζωγραφικής» του Τσαρούχη αποκαλύπτεται όλος ο ελληνικός κόσμος

Ηχητικά Άρθρα / Γιάννης Τσαρούχης: «Η ζωγραφική μου θρέφεται από τη μοναξιά και τη σιωπή»

Στα εκπληκτικά «Μαθήματα Ζωγραφικής» του Γιάννη Τσαρούχη αποκαλύπτεται όλος ο ελληνικός κόσμος, από τις μινωικές τοιχογραφίες έως τα λαϊκά δημιουργήματα του Θεόφιλου.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
George Le Nonce: «Εκτός από τα φέικ νιουζ, υπάρχει η φέικ λογοτεχνία και η φέικ ποίηση»

Ποίηση / George Le Nonce: «Εκτός από τα fake news, υπάρχει η fake λογοτεχνία και ποίηση»

Με αφορμή την έκδοση του τέταρτου ποιητικού του βιβλίου, με τίτλο «Μαντείο», ο Εξαρχειώτης ποιητής μιλά για την πορεία του, την ποίηση –queer και μη–, και για την εποχή του Web 2.0, αποφεύγοντας την boomer-ίστικη νοοτροπία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Χατζιδάκις, Ιωάννου, Χιόνης, Βακαλόπουλος, Κοντός: 5 βιβλία τους κυκλοφορούν ξανά

Βιβλίο / Χατζιδάκις, Ιωάννου, Χιόνης, Βακαλόπουλος, Κοντός: 5 βιβλία τους κυκλοφορούν ξανά

Μια σειρά από επανεκδόσεις αλλά και νέες εκδόσεις, που αφορούν ποιητές και λογοτέχνες που έχουν φύγει από τη ζωή μάς θυμίζουν γιατί επιστρέφουμε σε αυτούς, διαπιστώνοντας ότι παραμένουν, εν πολλοίς, αναντικατάστατοι.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Η νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» είναι ένας άθλος και εκδοτικό γεγονός.

Βιβλίο / Οβίδιος: Η νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» είναι ένας άθλος και εκδοτικό γεγονός

Ο κορυφαίος μελετητής του ρωμαϊκού κόσμου Θεόδωρος Δ. Παπαγγελής ολοκλήρωσε την απόδοση στα ελληνικά των 12.000 στίχων του έργου του Οβίδιου, εκφράζοντας ταυτόχρονα τον άκρως μοντέρνο χαρακτήρα του ποιητή.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Τροχιές»: Η Samantha Harvey κέρδισε πανάξια το Booker

Βιβλίο / «Τροχιές»: Η Samantha Harvey κέρδισε πανάξια το Booker

Με θέμα την καθημερινότητα έξι αστροναυτών σε έναν διεθνή διαστημικό σταθμό, το μυθιστόρημα που κέρδισε το Booker 2024 μόλις μεταφράστηκε στα ελληνικά, είναι ένα ποίημα για τον πλανήτη Γη και μας καλεί να τον εκτιμήσουμε ξανά.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
2000 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του, ένα βιβλίο για τους Ρωμαίους αυτοκράτορες γίνεται μπεστ-σέλερ

Βιβλίο / Ο Σουητώνιος του 69 μ.Χ. γίνεται ξανά μπεστ-σέλερ

Οι «Βίοι των Καισάρων», το εξόχως κουτσομπολίστικο βιβλίο που είχε γράψει ο Σουητώνιος για τον βίο και την πολιτεία της πρώτης σειράς των Ρωμαίων αυτοκρατόρων, κυκλοφόρησε σε νέα μετάφραση και μπήκε στη λίστα με τα ευπώλητα των Sunday Times.
THE LIFO TEAM