Τα 10 αγαπημένα μου βιβλία: Σοφία Νικολαΐδου

Τα 10 αγαπημένα μου βιβλία: Σοφία Νικολαΐδου Facebook Twitter
0

Διαβάζω βιβλία σημειώνοντας με το μολύβι σκέψεις, αντιδράσεις ή σημεία στίξης (θαυμαστικά, ερωτηματικά). Ως συγγραφέας διαβάζω δολίως. Κάνω συγγραφική κατασκοπεία: προσέχω αφηγηματικές τεχνικές, αναζητώ συγγραφικά επιτεύγματα και αποτυχίες, προσπαθώντας να διδαχθώ πράγματα για την τέχνη μου.
«Βιβλία που με σημάδεψαν» για μένα θα πει: βιβλία που μου έμαθαν τον κόσμο και τους ανθρώπους, περίπου όπως η ζωή. Που τα διαβάζω και τα ξαναδιαβάζω και πάντα έχουν κάτι να πουν. Που στέκονται ολόδροσα, ακόμα κι αν πέρασαν χρόνια ή αιώνες από τη στιγμή που κυκλοφόρησαν. Που τα συστήνω σε αγαπημένους φίλους με το χέρι στην καρδιά και τη συνοδευτική φράση «διάβασέ το, μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή».

1.  Ομήρου, «Οδύσσεια»:

Θα μπορούσα να σταματήσω τον κατάλογο εδώ. Τα περιέχει όλα. Από τη σπηλιά ως το πεντάστερο, οι άνθρωποι μπορεί να αλλάζουν ενδυμασία, τρόπο ζωής και συνήθειες, όμως σκέφτονται και δρουν περίπου το ίδιο. Αθάνατο κείμενο. Έχει αντέξει το πιο ισχυρό crash-test: 25 αιώνες διαρκούς ανάγνωσης (από τη στιγμή που καταγράφηκε) – και τη διδασκαλία στα σχολεία.

2. «Σαπφώ, λυρικά ποιήματα» (στην έκδοση Lyrica Graece Selecta του D. Page):

Είναι απίστευτο πόσο μπορούν να λάμπουν ακόμα και σήμερα μερικές σπαραγμένες λέξεις (Έρος δ' ετίναξέ μοι φρένας, ως άνεμος κατ' όρος δρύσιν εμπέτων / Έρος δηύτε μ' ο λυσιμέλης δόνει, γλυκύπικρον αμάχανον όρπετον). Έρωτας που ορμάει σαν άνεμος στο δάσος και σου παίρνει τα μυαλά. Έρωτας που λύνει τα μέλη, γλυκόπικρο ερπετό. Λέξεις που αστράφτουν στην αρχαία τους σκευή, ακόμα και σήμερα.

3. Θερβάντες, «Δον Κιχώτης»:

Μυθιστόρημα κιβωτός. Αν θέλει κάποιος να μάθει ποιοι είναι οι συγγραφικοί κανόνες (και να τους σπάσει την ίδια στιγμή με μια κίνηση), πρέπει να το διαβάσει. Όσο το μελετάς, κινείσαι σε δασωμένο λαβύρινθο. Εκπλήξεις ξεφυτρώνουν από παντού.

 

4. «Δημοτικά τραγούδια, παραλογές» (έκδοση Νικολάου Πολίτη)

Το πρώτο ποίημα που μου έμαθε η μαμά μου ήταν μια παραλογή. Ήξερα απ' έξω το «Μάνα με τους εννιά σου γιους και με τη μια σου κόρη» από τα τρία μου. Ακόμα και σήμερα, αν με ξυπνήσεις ξημέρωμα, μου βάλεις το πιστόλι στον κρόταφο και μου ζητήσεις να το απαγγείλω, θα το κάνω.

5. Κλασσικά Εικονογραφημένα:

Όσοι είμαστε παλιοσειρές, συνεννοούμαστε. Για τους νεότερους: τα Κλασσικά Εικονογραφημένα ήταν μασίφ λογοτεχνία σε κόμικς. Θυμάμαι ατελείωτα μεσημέρια καλοκαιριού, που έπρεπε να κάνουμε ησυχία για να κοιμηθούν οι μεγάλοι, να διαβάζουμε με την αδελφή μου και ν' ακούγεται ο ήχος από τις σελίδες που γυρνούν – τίποτε άλλο.

6. Βιρτζίνια Γουλφ, «Ένα δικό σου δωμάτιο»:

Θεωρώ τη Βιρτζίνια Γουλφ τη μεγαλύτερη συγγραφέα του 20ού αιώνα (και ίσως λίγα λέω). Επιλέγω το εμβληματικό δοκίμιο (αντί για τα σπουδαία πεζογραφήματα, που τα διαβάζεις και σου καθορίζουν την όραση του κόσμου), γιατί παρουσιάζει με τον πιο σταράτο και σπαραξικάρδιο (χωρίς αισθηματολογικές κορόνες) τρόπο τι σημαίνει γυναίκα –συγγραφέας και γυναίκα– διανοούμενη σε μια εποχή που οι γυναίκες ζούσαν και δημιουργούσαν σε εκκωφαντική σιωπή (και με την υπόνοια ότι δεν είχαν και πολύ δικαίωμα λόγου).

 

7. Βίκτωρ Ουγκώ, «Παναγία των Παρισίων»:

Το πιο ωραίο παραμύθι του κόσμου. Ένας ανίερος ρομαντικός σε μεγάλα κέφια.

8. Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, «Έμποροι των Εθνών»:

Κάποιοι το θεωρούν αδύναμο, άλλοι φράγκικο. Για μένα είναι ο Παπαδιαμάντης που αγαπώ (με το φωτοστέφανο του μυθιστοριογράφου και όχι του χριστιανού). Για τους ανθρώπους της γενιάς μου θυμίζω το ομώνυμο σίριαλ και το τραγούδι του Ξυλούρη («Ήτανε μια φορά, μάτια μου, κι έναν καιρό...»). Για τους εμπαθείς αναγνώστες, αναφέρω δύο σκηνές: α) επίσημο δείπνο με πτώμα στην κορυφή του τραπεζιού (τόσο ανίερα γκόθικ) και β) την εξομολόγηση της Αυγούστας κάτω από το πετραχήλι του παπά (τέτοιο πανίσχυρο ρομάντζο ούτε ο Στόκερ με τον «Δράκουλα»).

 

9. Ρεμπέτικα τραγούδια, έκδοση του Πετρόπουλου.

 

Γιατί μου αρέσει να τα ακούω (από την πρώτη στιγμή αντέδρασα σωματικά στο άκουσμα: κινήθηκε το σώμα ασυναίσθητα). Γιατί τα θεωρώ ποίηση: φτιαγμένα με απλά υλικά, χωρίς ψευτιές και συγγραφική πόζα, λέξεις που κόβουν σαν λάμες.

10. «Κ.Π. Καβάφη, ποιήματα».

Για μένα, ο Καβάφης είναι πούρος μυθιστοριογράφος και τον διαβάζω έτσι. Τα ποιήματά του είναι πλήρη μυθιστορήματα σε συσκευασία Νουνού.

_________

Τα βιβλία της Σοφίας Νικολαΐδου κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Επιμέλεια άρθρου: Μαρκέλλα Ανδρικάκη

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιοι ήταν στ' αλήθεια οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες;

Βιβλίο / Ποιοι ήταν στ' αλήθεια οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες;

Η πανεπιστημιακός και «celebrity historian» Μαίρη Μπίαρντ αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε τους Ρωμαίους αυτοκράτορες, αποκαλύπτοντας άγνωστες λεπτομέρειες – όπως ότι ο Νέρωνας, που έχει μείνει στην ιστορία ως πυρομανής και μεγαλομανής, ήταν επίσης ριζοσπάστης φιλότεχνος.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πάτρικ Λι Φέρμορ «Η εποχή της δωρεάς»

Το πίσω ράφι / Το «χωριατόπουλο χωρίς χαλινάρι» που εξελίχθηκε σε ρομαντικό ταξιδιωτικό συγγραφέα

Ο Πάτρικ Λι Φέρμορ και το συναρπαστικό χρονικό της νεανικής του περιπλάνησης στην Ευρώπη, πριν αρχίσει να ακούει στο όνομα «Μιχάλης» στην Κρήτη και «Παντελής» στη Μάνη, προτού γίνει ο «ξένος» που διαφήμισε την Ελλάδα όσο ελάχιστοι.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
H «Διεθνής» της Alt-right, τα γνωρίσματα, τα μέσα, οι στόχοι και το αποτύπωμά της στην Ελλάδα  

Βιβλίο / H «Διεθνής» της Alt-right, τα μέσα, οι στόχοι και το αποτύπωμά της στην Ελλάδα  

Οι διαστάσεις του αντιεμβολιαστικού αντι-κινήματος, η πολιτικοποίηση της θρησκείας, ο ακροδεξιός κυβερνοχώρος, οι αντιδράσεις απέναντι στη λεγόμενη woke ατζέντα: Μια επίκαιρη συζήτηση με τους συγγραφείς του βιβλίου «Η Εναλλακτική Δεξιά στην Ελλάδα».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Δεν μπορεί να μην υπήρχαν queer επαναστάτες ή αγωνιστές. Πού είναι αυτές οι ιστορίες;»

Βιβλίο / «Δεν μπορεί να μην υπήρχαν queer επαναστάτες ή αγωνιστές. Πού είναι αυτές οι ιστορίες;»

Το βιβλίο της «Εκείνοι που δεν έφυγαν» μπήκε στις λίστες με τα καλύτερα του 2024. Η Αταλάντη Ευριπίδου έγραψε εφτά ιστορίες-χρονικά ανθρώπων στο περιθώριο της Ιστορίας, queer ατόμων, γυναικών και εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων, σε μια συλλογή που συνδυάζει τη μαγεία του παραμυθιού και τη λαϊκή παράδοση με τη σύγχρονη ματιά για τον κόσμο.
M. HULOT
Η Σαντορίνη σε βιβλία

Βιβλίο / Η Σαντορίνη των ποιητών, των φωτογράφων, των περιηγητών

Το φημισμένο νησί των Κυκλάδων ανέκαθεν κέντριζε τη συγγραφική φαντασία και κινητοποιούσε την επιστημονική έρευνα με πολλαπλούς τρόπους. Μια συλλογή από τις πιο σημαντικές εκδόσεις για τη Σαντορίνη.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Χρήστος Τσιόλκας: «Μπαρακούντα»

Το Πίσω Ράφι / Πώς αναμετριέται κανείς με την αποτυχία και την ντροπή που τον τυλίγει πατόκορφα;

Ο Χρήστος Τσιόλκας, ο συγγραφέας που μεσουράνησε με το «Χαστούκι» δεν σταμάτησε να μας δίνει λογοτεχνία για τα καυτά θέματα της εποχής μας. Και το «Μπαρακούντα» δεν αποτελεί εξαίρεση.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Η όχι και τόσο ξαφνική μανία με τον Έρμαν Έσε 

Βιβλίο / Η όχι και τόσο ξαφνική μανία με τον Έρμαν Έσε 

Το έργο του Έρμαν Έσε, είτε ως λαμπρού εκφραστή της κεντροευρωπαϊκής παράδοσης, είτε ως σύγχρονου μελετητή της ενδοσκόπησης, αποδεικνύεται πολύ πιο επίκαιρο και επιδραστικό από οποιοδήποτε life coaching, δεσπόζοντας ακόμα στις κορυφές των παγκόσμιων μπεστ σέλερ. Οι εκδόσεις Διόπτρα επανεκδίδουν τα πιο γνωστά βιβλία του με μοντέρνα εξώφυλλα και νέες μεταφράσεις. 
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ο συγγραφέας του Fight Club πιστεύει ότι οι σέκτες και οι αιρέσεις είναι πια εκτός ελέγχου

Βιβλίο / Ο συγγραφέας του Fight Club πιστεύει ότι οι σέκτες και οι αιρέσεις είναι πια εκτός ελέγχου

«Ένα πράγμα μας σώζει», λέει ο Τσακ Πάλανιουκ για τον Ίλον Μασκ στη συνέντευξή του στον Telegraph. «Συνήθως, τέτοια άτομα είτε αποτυγχάνουν οικτρά είτε χάνουν την προσοχή μας».
THE LIFO TEAM
Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού»

Tech & Science / Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού»

Ο πρώτος τόμος των απομνημονευμάτων του μεγιστάνα της τεχνολογίας που μόλις κυκλοφόρησε φανερώνει πως γεννήθηκε στο σωστό μέρος, την κατάλληλη στιγμή, και φτάνει μέχρι την ίδρυση της Microsoft το 1975.
THE LIFO TEAM
Καρολίνα Μέρμηγκα: «Συγγενής»

Το Πίσω Ράφι / «Συγγενής»: Ένα ταξίδι αυτογνωσίας με μια μεγάλη ανατροπή

Εκείνο που προσεγγίζει η Καρολίνα Μέρμηγκα στο βιβλίο της είναι οι ανθρώπινες σχέσεις, όπως αυτές ορίζονται από τα δεσμά της οικογένειας, τις υπαρξιακές μας ανάγκες, τις κοινωνικές συμβάσεις.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Σελίν Κιριόλ «Φωνή χωρίς ήχο»

Το πίσω ράφι / «Ένα από τα πιο ιδιοφυώς γραμμένα μυθιστορήματα της σύγχρονης λογοτεχνίας»

Έτσι είχε γράψει ο Πολ Όστερ εξαίροντας τη γραφή της Σελίν Κιριόλ στο «Φωνή χωρίς ήχο» για την οικονομία, τη συμπόνια και τις χιουμοριστικές πινελιές της, για τον τρόπο που προσεγγίζει μια γυναίκα αποξενωμένη σε μια απέραντη μεγαλούπολη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ