Τα όνειρα που έβλεπαν οι ανώνυμοι πολίτες στα πρώτα χρόνια του Τρίτου Ράιχ

Τα όνειρα που έβλεπαν οι ανώνυμοι πολίτες στα πρώτα χρόνια του Τρίτου Ράιχ Facebook Twitter
H Σαρλόττε Μπέραντ η οποία κατέγραψε τα όνειρα των πολιτών από το 1933 έως το 1939 ως αδιαφιλονίκητο ιστορικοπολιτικό κριτήριο, ως ένα αντεστραμμένο πρίσμα μιας εσωτερικής πραγματικότητας που αναδείκνυε το συγκλονιστικό μέγεθος του φόβου
0

Aπό τότε που τα σπίτια έπαψαν να είναι ιδιωτικοί χώροι, ζω στο βυθό της θάλασσας, για να παραμείνω αθέατος»  ομολογεί ένας ανώνυμος γιατρός αφηγούμενος κάποιο όνειρο του τα πρώτα χρόνια του Τρίτου Ράιχ. Το ιδιωτικό έχει πάψει προ πολλού να υφίσταται και τα όνειρα των πολιτών-μεσοαστών ή απλών μεροκαματιάρηδων-έδειχναν πως η τρομοκρατία του ολοκληρωτισμού είχε ήδη αρχίσει να εισβάλει σε κάθε γωνιά του ασυνειδήτου με σκοπό να το συντρίψει. Κι εδώ δεν μιλάει η ψυχανάλυση, ούτε καν η συμβολική καταγραφή των δεδομένων της επιθυμίας: μιλάει η εποπτική ματιά της Γερμανοεβραίας δημοσιογράφου και συγγραφέως Σαρλόττε Μπέραντ η οποία κατέγραψε τα όνειρα των πολιτών από το 1933 έως το 1939 ως αδιαφιλονίκητο ιστορικοπολιτικό κριτήριο, ως ένα αντεστραμμένο πρίσμα μιας εσωτερικής πραγματικότητας που αναδείκνυε το συγκλονιστικό μέγεθος του φόβου. Γι αυτό και το άκρως πρωτότυπο έργο της που αντιστέκεται σε επιμέρους κατηγοριοποιήσεις «Τα όνειρα στο Τρίτο Ράιχ» (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα σε μετάφραση Γιάννη Καλιφατίδη) διαβάζεται με κομμένη την ανάσα αλλά και με την αντικειμενική θέση ενός παρατηρητή που ξέρει πως πίσω από το συμβολικό κράμα του ενυπνίου κρύβεται μια αδυσώπητη πραγματικότητα. 

 

Αλλά για ποια πραγματικότητα ακριβώς μιλάμε στη Γερμανία της δεκαετίας του 30, όταν αυτή «μετατρέπεται σε μυθοπλασία ή σε εφιάλτη» με αποτέλεσμα «η ονειρική δραστηριότητα να αποκτά με την εξωτερικότητα στενότερη συνάφεια απ’ο,τι η ημερήσια ορθολογική σκέψη»;- όπως χαρακτηριστικά τονίζει η Martin Leibοvici στην κατατοπιστικότατη εισαγωγή της (σε μετάφραση Βίκυς Ιακώβου). Εδώ μαθαίνουμε ότι καθοριστικό παράγοντα για την έκδοση του βιβλίου με τα όνειρα των πολιτών στο πρώιμο Τρίτο Ράιχ έπαιξε η στενή φίλη της συγγραφέως Μπέραντ, Χάνα Άρεντ η οποία συνέβαλε ώστε τα όνειρα να ταξινομηθούν πέρα από τα αυστηρά συγκείμενα της ψυχανάλυσης και να καταδείξουν τη σχέση «ανάμεσα στον μύχιο κόσμο των υποκειμένων και στον πολιτικό κόσμο». Άλλωστε τα υποκείμενα που αφηγούνται τα όνειρα τους δεν υφίστανται άμεσα τη βία αλλά κυρίως τελούν «υπό την επίδραση του διάχυτου φόβου και της επαπειλούμενης κατάρρευσης». Έντονη είναι η καφκική ατμόσφαιρα των ονείρων και όχι τυχαία η συγγραφέας επικαλείται συχνά πυκνά τον Κάφκα ειδικά όσον αφορά το γκροτέσκο, το μαύρο χιούμορ και το παράλογο. Εξου και έντονος συμβολικός ρόλος κάθε λογής αντικειμένου ή ζώου που φαίνεται να μετατρέπεται σε πρωταγωνιστή ή σε γκροτέσκα φιγούρα-όπως π.χ. του Γκέρινγκ «που όσο πάει και χοντραίνει». 

 

Το άκρως πρωτότυπο έργο της που αντιστέκεται σε επιμέρους κατηγοριοποιήσεις, διαβάζεται με κομμένη την ανάσα αλλά και με την αντικειμενική θέση ενός παρατηρητή που ξέρει πως πίσω από το συμβολικό κράμα του ενυπνίου κρύβεται μια αδυσώπητη πραγματικότητα.

 

Η φλύαρη κεραμική σόμπα

Γράφει η συγγραφέας για το όνειρο με τη φλύαρη κεραμική σόμπα: «Το ‘όνειρο με τη φλύαρη κεραμική σόμπα’ αποτελεί στην κατηγορία του το πλέον αντιπροσωπευτικό παράδειγμα για την εξάλειψη των ορίων ανάμεσα στα θύματα και τους θύτες: αν μη τι άλλο καθιστά σαφείς τις απεριόριστες δυνατότητες του συστήματος να χειραγωγεί τον άνθρωπο. Εκτός από την κεραμική σόμπα, που πρωταγωνιστεί σε μια ιστορία οικογενειακής θαλπωρής, βγαλμένη θαρρείς από ένα ανθολόγιο με βουκολικά ειδύλλια, σε καταδότη μετατρέπεται και το πορτατίφ του κομοδίνου πλάι στο προσκέφαλο μιας άλλης νοικοκυράς. Αντί να φωτίσει το δωμάτιο, φέρνει στο φως, με εκκωφαντική ένταση μεγαφώνου, όσα εκείνη μουρμούριζε στον ύπνο της.

 

Η τραχιά φωνή του πορτατίφ θυμίζει αξιωματικό. Η πρώτη μου σκέψη είναι να σβήσω το φως και να τυλιχτώ στο σωτήριο σκοτάδι. Μα ύστερα λέω στον εαυτό μου: ‘Μάταιος κόπος’. Μια και δυο, τρέχω στη φιλενάδα μου, ξεφυλλίζω με αγωνία τον ονειροκρίτη της, μα η μόνη ερμηνεία που βρίσκω για τη λέξη ‘πορτατίφ’ είναι ‘βαριά αρρώστια’. Για μια στιγμή νιώθω τεράστια ανακούφιση μεμιάς, όμως, μου έρχεται στο μυαλό ότι στις μέρες μας ο κόσμος χρησιμοποιεί καλού-κακού την ‘αρρώστια’ ως συνθηματική λέξη για τη ‘σύλληψη’. Βουλιάζω και πάλι μες στη μαύρη απελπισία, παραδομένη στο έλεος της επίμονης τραχιάς φωνής, μολονότι δεν υπάρχει κανείς για να με συλλάβει».

 

Τα «αυθάδικα», όπως τα αποκαλεί η συγγραφέας, αντικείμενα δίνουν και παίρνουν στις αφηγήσεις των ονείρων, ενίοτε γίνονται καταδότες και εν τέλει φορείς ενός παράλογου σύμπαντος χωρίς αρχή και τέλος- και το κυριότερο δίχως έλεος. Σε μια ατελείωτη πραγματικότητα που μοιάζει με πίνακα «παρηκμασμένης τέχνης» ήταν παραπάνω από σαφές πως οι πολίτες ήταν φτιαγμένοι από το υλικό που είναι φτιαγμένα τα όνειρα, έστω και με τη μορφή ενός αδυσώπητου εφιάλτη. Όπως ομολογεί μια μελαχρινή αφηγήτρια η οποία διεκδικούσε συμβολικά την ελευθερία της απαγγέλλοντας με άλλους μελαχρινούς μέσα από ένα χορωδιακό σύνολο, ένα περίεργο ρετσιτατίβο: «Ονειρεύτηκα ότι δεν μπορούσα πια να μιλάω μοναχή μου παρά μόνο εν χορώ, μαζί με την ομάδα μου». Ο καταναγκασμός της ομάδας γινόταν εδώ πράξη αντίστασης και το όνειρο ο καλύτερος τρόπος οργάνωσης της. Αναμφίβολα «Τα Όνειρα στο Τρίτο Ράιχ» είναι σπάνιο βιβλίο με πολλαπλά μηνύματα και με μοναδικά, μέσα στη συμβολική διάστασή τους, ιστορικοπολιτικά τεκμήρια. 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μην πεις λέξη»: Ένα καταιγιστικό βιβλίο για την άλλη «ματωμένη» Κυριακή

Βιβλίο / «Μην πεις λέξη»: Ένα καταιγιστικό βιβλίο για την άλλη «ματωμένη» Κυριακή

Το πολυβραβευμένο βιβλίο του Patrick Radden Keefe που έγινε μίνι σειρά στο Disney+, εκτός από τη συγκλονιστική ιστορία της Jean McConville που απήχθη και δολοφονήθηκε από τον IRA, φέρνει και ένα παράδειγμα έντασης γραφής και έρευνας που δεν το συναντούμε συχνά.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΒΑΛΛΙΕΡΑΚΗΣ
 Δημήτρης Χατζής  (Νίκος Γουλανδρής «491 δελτία για τον Δημήτρη Χατζή»)

Το πίσω ράφι / «Αν δεν γυρίσω, σα συγγραφέας είμαι χαμένος»: Ο Δημήτρης Χατζής μέσα από 491 δελτία

Στο βιβλίο του Νίκου Γουλανδρή, μέσα από έγγραφα, φωτογραφίες και επιστολές καταγράφεται ο κόσμος που θέλησε ν’ αλλάξει ο Χατζής, ως πολίτης, ως πεζογράφος, ως ιδεολόγος.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Διαβάζοντας για την Αμερική του Τραμπ

Βιβλίο / Διαβάζοντας για την Αμερική του Τραμπ

Μόλις μία εβδομάδα μετά τις αμερικανικές εκλογές, βιβλία δυστοπικού περιεχομένου και πολιτικής θεωρίας εκτοξεύτηκαν στις πρώτες θέσεις των παγκόσμιων πωλήσεων, αποδεικνύοντας ότι η ανάγνωση παραμένει το ένα και μοναδικό όπλο.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Η βίβλος του cult ελληνικού σινεμά

Οθόνες / Η βίβλος του cult ελληνικού σινεμά μόλις κυκλοφόρησε

Τα κείμενα του Φώντα Τρούσα για τις «βαθιά υποτιμημένες ταινίες που απελευθέρωσαν τη ματιά του θεατή από την οικογενειακή τηλεοπτική εικόνα, απενοχοποιώντας περαιτέρω το γυμνό» και για τον underground και τον πειραματικό ελληνικό κινηματογράφο κυκλοφορούν σε ένα μοναδικό, κυριολεκτικά, βιβλίο, από τα LiFO Books.
M. HULOT
Κανείς δεν ήξερε ότι ήταν μαύρη: Η εξωπραγματική ιστορία της επιμελήτριας του JP Morgan

Βιβλίο / Κανείς δεν ήξερε ότι ήταν μαύρη: Η εξωπραγματική ιστορία της επιμελήτριας του JP Morgan

Υπεύθυνη για τα πιο πολύτιμα αποκτήματα της ιδιωτικής συλλογής του διάσημου τραπεζίτη, η απέριττα κομψή βιβλιοθηκάριος Μπελ ντα Κόστα Γκριν ήταν μαύρη αλλά εμφανιζόταν ως λευκή στον αφρό της υψηλής κοινωνίας μέχρι και τον θάνατό της το 1950.
THE LIFO TEAM
Leslie Absher: «Κόρη κατασκόπου, queer κορίτσι» 

Βιβλίο / Κόρη κατασκόπου, queer κορίτσι, συγγραφέας

Η Αμερικανίδα δημοσιογράφος Leslie Absher μάς ξεναγεί στο «Σπίτι με τα μυστικά», εκθέτοντας ταυτόχρονα την προσωπική της πορεία προς την απελευθέρωση, την «ελληνική» της εμπειρία και τις εντυπώσεις της από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Πολυτεχνείο - Ένα παραμύθι που δεν λέει παραμύθια»

Βιβλίο / Το Πολυτεχνείο έγινε κόμικ: Μια νέα έκδοση για μια μονίμως επίκαιρη εξέγερση

Παραμονές της φετινής επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, οι εκδόσεις Red ‘n’ Noir κυκλοφόρησαν ένα έξοχο κόμικ αφιερωμένο σε αυτή, που το υπογράφουν ο συγγραφέας Γιώργος Κτενάς και ο σκιτσογράφος John Antono.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τον Μάλκολμ Λόουρι και το «Κάτω από το ηφαίστειο»

Βιβλίο / Το μεγαλόπνοο «Κάτω από το ηφαίστειο» του Μάλκολμ Λόουρι, μια προφητεία για την αποσύνθεση του κόσμου

Οι αναλογίες μεταξύ του μυθιστορηματικού βίου του Βρετανού συγγραφέα και του κορυφαίου έργου του είναι παραπάνω από δραματικές, όπως και αυτές μεταξύ της υπαρξιακής πτώσης του και του σημερινού, αδιέξοδου κόσμου.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ψέμα μέχρι αποδείξεως του εναντίου

Βιβλίο / Ψέμα μέχρι αποδείξεως του εναντίου

Στο νέο του βιβλίο, «Ψέματα που μας έμαθαν για αλήθειες», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα, ο Νικόλας Σμυρνάκης καταρρίπτει 23 μύθους που μας καταπιέζουν, βοηθώντας μας να ζήσουμε ουσιαστικότερα.
ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Βασίλης Σωτηρόπουλος: «Έχουν γίνει μεγάλα βήματα στη νομοθεσία για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, υπάρχουν όμως ακόμα σημαντικά κενά»

Βιβλίο / Βασίλης Σωτηρόπουλος: «Έχουν γίνει μεγάλα βήματα στη νομοθεσία για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, υπάρχουν όμως ακόμα σημαντικά κενά»

Μια διαφωτιστική συζήτηση με τον γνωστό δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω και συγγραφέα με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του ΛΟΑΤΚΙ + Δικαιώματα & Ελευθερίες (εκδ. Σάκκουλα), ένα μνημειώδες όσο και πολύτιμο βοήθημα για κάθε ενδιαφερόμενο άτομο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βασιλική Πέτσα: «Αυτό που μας πάει μπροστά δεν είναι η πρόοδος αλλά η αγάπη»

Βιβλίο / Η Βασιλική Πέτσα έγραψε ένα μεστό μυθιστόρημα με αφορμή μια ποδοσφαιρική τραγωδία

Η ακαδημαϊκός άφησε για λίγο το βλέμμα του κριτή και υιοθέτησε αυτό του συγγραφέα, καταλήγοντας να γράψει μια ιστορία για το συλλογικό τραύμα που έρχεται να προστεθεί στις ατομικές τραγωδίες και για τη σημασία της φιλικής αγάπης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Μιχάλης Γκανάς: Ο ποιητής της συλλογικής μας μνήμης

Απώλειες / Μιχάλης Γκανάς (1944-2024): Ο ποιητής της συλλογικής μας μνήμης

«Ό,τι με βασανίζει κατά βάθος είναι η οριστική απώλεια ανθρώπων, τόπων και τρόπων και το ανέφικτο της επιστροφής». Ο σημαντικός Έλληνας ποιητής έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Queer»: Το μυθιστόρημα της στέρησης που πόνεσε τον Μπάροουζ

Βιβλίο / «Queer»: Το μυθιστόρημα της στέρησης που πόνεσε τον Μπάροουζ

Μια αναδρομή στην έξοχη, προκλητική όσο και «προφητική» νουβέλα του Ουίλιαμ Μπάροουζ στην οποία βασίστηκε η πολυαναμενόμενη ταινία του Λούκα Γκουαντανίνο που βγαίνει σύντομα στις κινηματογραφικές αίθουσες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ