Θάνος Σαμαράς

Θάνος Σαμαράς Facebook Twitter
0

1

Επίκουρος, Κύριαι Δόξαι, μτφρ. Ν.Μ. Σκουτερόπουλος, εκδόσεις Στιγμή

Η φιλοσοφία του Επίκουρου, εμπεριστατωμένη στο Κύριαι Δόξαι, δηλαδή πώς, για να ξεπεράσουμε τη θνητότητά μας, θα πρέπει να την εξαντλήσουμε, να αφεθούμε στα πρωτόγονα, ζωώδη ένστικτα του σώματός μας, να νιώσουμε απόλυτα την ηδονή και να φτάσουμε στην έμπνευση.

2

Μαρία Γκρίπε, Η μικρή Ζοζεφίνα, 1961 (βραβείο παιδικής λογοτεχνίας Χανς Κρίστιαν Άντερσεν), μτφρ. Μάρω Λοΐζου, εκδόσεις Ψυχογιός.

Στα γυρίσματα της ταινίας Κόκκινη Κλωστή που μόλις ολοκλήρωσα στις Πρέσπες ξαναβρήκα τυχαία σε ένα εγκαταλελειμμένο σχολείο ένα αντίγραφο του αγαπημένου μου παιδικού βιβλίου Η μικρή Ζοζεφίνα. Ανήκει σε μια τριλογία που έγραψε η Μαρία Γκρίπε στις αρχές του '60: Ούγκο, Ζοζεφίνα, Ούγκο και Ζοζεφίνα. Είναι η ιστορία ενός καλοκαιριού της μικρής Ζοζεφίνας, άχαρης κόρης Πρεσβύτερου, που δεν έχει φίλους, αλλάζει το όνομά της και προσπαθεί μάταια να γίνει μοντέρνα και εντέλει δημοφιλής ανάμεσα στα άλλα παιδιά του χωριού της.

3
Derek Jarman, Garden, 1995, εκδόσεις Thames & Hudson.

To τελευταίο βιβλίο του Derek Jarman για τον κήπο που έφτιαχνε στα τελευταία χρόνια της ζωής του σε ένα βαμμένο μαύρο καλύβι, δίπλα από ένα εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας. Είναι γεμάτο από φωτογραφίες και σκέψεις για την πρόοδο και τη σύνθεση αυτού του κήπου. Λίγα μόνο πράγματα μπορούσαν να φυτρώσουν στο δηλητηριασμένο περιβάλλον του αγροτόσπιτου, αλλά ο Jarman επέμενε, στολίζοντας και στηρίζοντας τα φυτά με ξύλα, σίδερα και objets trouvés από την ακτή μπροστά στο σπίτι του. Ένα πολύ σύνθετο, κρυφό και στοιχειωμένο έργο.

4
Paul Valéry, Στοχασμοί, εκδόσεις Στιγμή.

O Paul Valery στους Στοχασμούς γράφει αποσπασματικές σκέψεις (πολιτική, τέχνη, σχέσεις, έρωτας). Στην πραγματικότητα το συνολικό έργο του είναι ένα ποίημα για την ανθρώπινη αδυναμία, για την ανάγκη επαφής με τους άλλους που δεν είναι απαραίτητα οικειοθελής ή οργανική. «Ένα μόνο φοβάται ο άνθρωπος, την ευαισθησία του».

5
Bette Davis, The Lonely Life, 1958, εκδόσεις Putnam.

Αυτοβιογραφία. Όπου μαθαίνει κανείς πως τελικά από πάντα πρέπει να γίνεις σκύλα, για να γίνει καλή δουλειά. Μαθαίνει επίσης το κόστος αυτής της θέσης, που είναι ότι οι άνθρωποι φεύγουν μακριά σου. Μαθαίνει, επίσης, πως καλά 'κάναν και 'φύγαν, να παν' στο διάολο, αν είχαν αρχίδια, θα άντεχαν. Αποπνέει ένα πολύ γοητευτικό, παλιακό New England χαρακτήρα.

6
Samuel Beckett, Ακατανόμαστος, 1953, εκδόσεις Ύψιλον.

Ο παραληρηματικός μονόλογος εκείνου που εντέλει ο Beckett ονομάζει «Ακατανόμαστο» γράφτηκε στην πιο σκοτεινή και άρρωστη στιγμή του. Στην περίοδο που δέχτηκε πόλεμο από κριτικούς και η ασθένειά του όλο και χειροτέρευε. Σε επιστολές του γράφει «να αποτύχεις καλύτερα» και με τον εξωφρενικά απελπισμένο μονόλογο ολοκληρώνει την τριλογία του. «Δεν μπορώ να συνεχίσω, θα συνεχίσω» (Ι can't go on, I will go on).

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιογραφίες: Aπό τον Γκαρσία Μάρκες στην Άγκελα Μέρκελ

Βιβλίο / Πώς οι βιογραφίες, ένα όχι και τόσο δημοφιλές είδος στη χώρα μας, κατάφεραν να κερδίσουν έδαφος

Η απόλυτη επικράτηση των βιογραφιών στη φετινή εκδοτική σοδειά φαίνεται από την πληθώρα των τίτλων και το εύρος των αφηγήσεων που κινούνται μεταξύ του autofiction και των βιωματικών «ιστορημάτων».
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
ΕΠΕΞ Λευτέρης Αναγνώστου, ένας μεταφραστής

Λοξή Ματιά / Λευτέρης Αναγνώστου (1941-2024): Ένας ορατός και συγχρόνως αόρατος πνευματικός μεσολαβητής

Ο Λευτέρης Αναγνώστου, που έτυχε να πεθάνει την ίδια μέρα με τον Θανάση Βαλτινό, ήταν μεταφραστής δύσκολων και σημαντικών κειμένων από τη γερμανική και αυστριακή παράδοση.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Κυκλοφόρησε η πιο διεξοδική μελέτη της δεκαετίας 1910-1920, μια τρίτομη επανεκτίμηση της «μεγαλοϊδεατικής» πολιτικής του Βενιζέλου

Βιβλίο / Κυκλοφόρησε η πιο διεξοδική μελέτη της δεκαετίας 1910-1920, μια τρίτομη επανεκτίμηση της «μεγαλοϊδεατικής» πολιτικής του Βενιζέλου

Ο Ιωάννης Στεφανίδης, καθηγητής Διπλωματικής Ιστορίας στη Νομική του ΑΠΘ και επιμελητής του τρίτομου έργου του ιστορικού Νίκου Πετσάλη-Διομήδη, εξηγεί γιατί πρόκειται για ένα κορυφαίο σύγγραμμα για την εποχή που καθόρισε την πορεία του έθνους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μανώλης Ανδριωτάκης: «Δεν φοβάμαι τις μηχανές, τους ανθρώπους φοβάμαι»

Βιβλίο / Μανώλης Ανδριωτάκης: «Δεν φοβάμαι τις μηχανές, τους ανθρώπους φοβάμαι»

Με αφορμή το τελευταίο του μυθιστόρημα «Ο θάνατος του συγγραφέα» ο δημοσιογράφος μιλά για την τεχνητή νοημοσύνη, την εικονική πραγματικότητα και την υπαρξιακή διάσταση της τεχνολογίας.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Άλαν Χόλινγκερστ: «Η γραμμή της ομορφιάς»

Το πίσω ράφι / Η γραμμή της ομορφιάς: Η κορυφαία «γκέι λογοτεχνία» του Άλαν Χόλινγκχερστ

Ο Χόλινγκχερστ τοποθέτησε το βραβευμένο με Booker μυθιστόρημά του στα θατσερικά '80s και κατάφερε μια ολοζώντανη και μαεστρική ανασύσταση μιας αδίστακτης δεκαετίας.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Η συγγραφέας που έδωσε στον Στάινμπεκ το υλικό για «Τα σταφύλια της οργής» καταδικάζοντας το δικό της βιβλίο στην αφάνεια

Βιβλίο / Η συγγραφέας που έδωσε στον Στάινμπεκ το υλικό για «Τα σταφύλια της οργής» καταδικάζοντας το δικό της βιβλίο στην αφάνεια

Η Σανόρα Μπαρμπ είχε περάσει πολύ καιρό στους καταυλισμούς των προσφύγων από την Οκλαχόμα που είχαν πληγεί από την Μεγάλη Ύφεση και την ξηρασία, προκειμένου να γράψει το μυθιστόρημά της. Έκανε όμως το λάθος να δείξει την έρευνά της στον διάσημο συγγραφέα, ο οποίος την πρόλαβε.
THE LIFO TEAM
Μαρξ - Βάγκνερ - Νίτσε: Oι σπουδαιότερες μορφές του 19ου αιώνα

Βιβλίο / Μαρξ - Βάγκνερ - Νίτσε: Oι παρεξηγημένοι του 19ου αιώνα

Το βιβλίο του Γερμανού θεωρητικού και πανεπιστημιακού Χέρφριντ Μίνκλερ αναλαμβάνει να επαναπροσδιορίσει το έργο τους, που άλλαξε τα δεδομένα του αστικού κόσμου από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
«Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Βιβλίο / «Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Ένα νέο βιβλίο επιχειρεί να καταρρίψει τους μισογυνιστικούς μύθους για τις αυτοκρατορικές γυναίκες της Ρώμης, οι οποίες απεικονίζονται μονίμως ως στρίγγλες, ραδιούργες σκύλες ή λάγνες λύκαινες.
THE LIFO TEAM
Γιώργος Συμπάρδης: «Ήθελα οι ήρωές μου να εξαφανίζονται, όπως οι άνθρωποι στη ζωή μας»

Βιβλίο / Γιώργος Συμπάρδης: «Ήθελα οι ήρωές μου να εξαφανίζονται, όπως οι άνθρωποι στη ζωή μας»

Σε όλα τα έργα του πρωταγωνιστούν οι γυναίκες και μια υπόγεια Αθήνα, ενώ ο ίδιος δεν κρίνει τους ήρωές του παρά το αφήνει σε εμάς: Μια κουβέντα με τον χαμηλόφωνο συγγραφέα του «Άχρηστου Δημήτρη» και της «Πλατείας Κλαυθμώνος».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ