Σημειώνει ο Επιμελητής της έκθεσης κ. Πάρης Καπράλος στο κείμενο του τεκμηρίωσης της έκθεσης: “Η ατομική έκθεση της Όλγας Μπαρμάζη, με τίτλο «Στην Εποχή της Περσεφόνης», μας προσκαλεί σε ένα βαθιά ποιητικό ταξίδι μέσα από τις υδατογραφίες, τα μελάνια και τα μολύβια της, τα οποία αποδίδουν τη φύση με ένταση και λεπτότητα. Η καλλιτέχνης, μέσα από την εντυπωσιακή δεξιοτεχνία της, αιχμαλωτίζει την αίσθηση του θροΐσματος του αέρα στη βλάστηση, δημιουργεί έναν τρισδιάστατο όγκο στα λουλούδια της και αποδίδει με μοναδική ακρίβεια υφές που σχεδόν μας καλούν να αισθανθούμε τα αρώματα και τους ήχους τους. Η έκθεση είναι μια εμβύθιση στον κόσμο της φύσης, ένα κάλεσμα σε έναν χώρο που συνδέεται με το συλλογικό ασυνείδητο της ελληνικής παράδοσης. Μέσα από τα έργα της, η Μπαρμάζη αντλεί έμπνευση από τον μύθο της Περσεφόνης, τη θεά που επιστρέφει κάθε άνοιξη στη Γη, φέρνοντας μαζί της την αναγέννηση και την ανανέωση. Ο μύθος της Περσεφόνης, συνδεδεμένος άρρηκτα με τη φύση και τις εποχικές μεταβάσεις, αποκτά στις ακουαρέλες της καλλιτέχνιδος μια νέα διάσταση: η βλάστηση στους πίνακές της γίνεται ζωντανός οργανισμός, ένα σύμβολο του κύκλου της ζωής και της ελπίδας.
Η καλλιτέχνης εστιάζει όχι μόνο στο να αποδώσει την ομορφιά του φυσικού τοπίου αλλά και στο να δημιουργήσει έναν διάλογο μεταξύ της φύσης και της ανθρώπινης ψυχής. Τα έργα της λειτουργούν σαν ένας καθρέφτης που αντανακλά το εσωτερικό τοπίο του θεατή, υπενθυμίζοντάς μας τη βαθιά σχέση μας με το φυσικό περιβάλλον. Η αίσθηση του αέρα που διαπερνά τη βλάστηση, τα σχήματα που αγγίζουν την αφαίρεση και οι λεπταίσθητες αποχρώσεις που φωτίζουν το χαρτί, μας καλούν να αναλογιστούμε τη δική μας θέση μέσα στον κόσμο και την αναπόφευκτη σύνδεσή μας με τον κύκλο της ζωής και του θανάτου.
Το έργο της Μπαρμάζη δεν είναι απλώς μια απόδοση της φύσης. Είναι μια αναπαράσταση της αρχετυπικής μας σχέσης με αυτήν. Ο μύθος της Περσεφόνης λειτουργεί ως ένα βαθύ σύμβολο της ανθρώπινης κατάστασης: η κάθοδος στον Κάτω Κόσμο και η επιστροφή στη Γη αντιπροσωπεύουν την αναγέννηση, την ελπίδα, αλλά και τη συμφιλίωση με τον κύκλο του χρόνου. Μέσα από την τέχνη της, η καλλιτέχνης αναδεικνύει αυτές τις έννοιες, προσφέροντάς μας μια νέα ματιά σε ένα αρχέγονο αφήγημα.
Η έκθεση αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να εισέλθουμε σε έναν κόσμο όπου η τέχνη, η φύση και οι μύθοι συνδιαλέγονται αρμονικά, δημιουργώντας ένα πολυεπίπεδο έργο που μας υπενθυμίζει τη διαχρονική σημασία της Περσεφόνης και της αιώνιας επιστροφής της άνοιξης. Στοχαστικά και ποιητικά, τα έργα της Όλγας Μπαρμάζη μας καλούν να επανασυνδεθούμε με την ουσία της ζωής και την ομορφιά που βρίσκεται στις πιο απλές και αιώνιες στιγμές της φύσης”.
Συνοπτικό βιογραφικό της Όλγας Μπαρμάζη
Η Όλγα Μπαρμάζη είναι ζωγράφος, εικονογράφος παιδικών βιβλίων, απόφοιτη της Σχολής Εικαστικών και Διακοσμητικών Εφαρμογών Κατερίνας Ρώτα και της Σχολής Εικαστικού Κοσμήματος Vortex. Επίσης είναι απόφοιτος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών της Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ και τελειόφοιτος του Κοινού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Δημιουργικής Γραφής. Παράλληλα με την καλλιτεχνική πορεία της βιοπορίστηκε επί μακρόν ως επιμελήτρια/διορθώτρια και μεταφράστρια κειμένων σε εκδοτικούς οίκους της Αθήνας. Ως εικαστικός, από το 1997 έχει δείξει τη δουλειά της σε 4 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετέχει σε επιλεγμένες ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει λάβει 9 διεθνή βραβεία για τα έργα της στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ. Διδάσκει ζωγραφική από το 2007 ενώ το 2012 ίδρυσε την “Αποθήκη Τεχνών ΑΜΚΕ” η οποία μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων της διατηρεί εργαστήρια ζωγραφικής για παιδιά και ενήλικες. Από το 2017 διδάσκει ζωγραφική και στο Καλογεροπούλειο Ίδρυμα Τεχνών και Πολιτισμού στην Κόρινθο. Έχει σκηνογραφήσει παραστάσεις θεάτρου και χορού και έχει δημιουργήσει σειρές εικαστικών κοσμημάτων που εκτέθηκαν στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ. Έχει εικονογραφήσει 6 παιδικά βιβλία. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές.Συμπράττει με τη συλλογικότητα εικαστικών καλλιτεχνών ARC -Art Revisited Collective.
- Facebook
- Twitter
- E-mail
0