Live

Βγές έξω επιτελους!

Βγές έξω επιτελους! Facebook Twitter
0
  • Αθηναϊκά και εξωτικά. Η Αθήνα πλέον έχει αποκτήσει τα δικά της ινδικά φαγάδικα. Ένα από αυτά είναι και το Indian Kitchen κοντά στο Σύνταγμα, στην οδό Απόλλωνος. Ο νεαρός Ινδός που παίρνει παραγγελία μιλάει λίγα ελληνικά, αν και έχει μόλις τρία χρόνια στην Ελλάδα, άρα η συνεννόηση είναι εύκολη. Κουζίνα ανοιχτή, με δύο Ινδούς μαγείρους να ετοιμάζουν κλασικό φαγητό, με γεύσεις προσαρμοσμένες όμως στα ελληνικά δεδομένα. Κάποια από τα καυτερά πιάτα της ινδικής κουζίνας που εντυπωσιάζουν με την ένταση των μπαχαρικών εδώ σερβίρονται με ήπια γεύση και χάνουν πόντους από την αυθεντικότητά τους. Αρχή με paratha, έναν τύπο ινδικού ψωμιού που μοιάζει με πίτα. Είναι ό,τι πρέπει για να συνοδέψει τον νόστιμο αρακά με φυτικό τυρί, μαγειρεμένο με σάλτσα ντομάτας και μπαχαρικά (€8). Τα samosa με λαχανικά (€5) είναι πιτάκια χορταστικού μεγέθους, χωρίς κάποιο γευστικό ενδιαφέρον. Καλοφτιαγμένο ήρθε το κλασικό chicken tandoori (€11) και ωραίο το γλυκό ρύζι με σταφίδες, αμύγδαλα, κάσιους και κάρδαμο (€6,2). Με δυο λόγια, το φαγητό, χωρίς να είναι κακό, δεν σε ταξιδεύει στη μαγεία και στα αρώματα της ινδικής κουζίνας. ☛ Indian Kitchen, Απόλλωνος 6, Σύνταγμα, 210 3237720.
  • Κρασί, μια πολύ παλιά αγάπη. «Σύμφωνα με έναν από τους μύθους που μνημονεύει ο Απολλόδωρος, ο Οινέας διδάχτηκε την καλλιέργεια του αμπελιού από τον ίδιο τον θεό Διόνυσο», διαβάζω, μεταξύ άλλων, στην πρώτη σελίδα του μενού του εστιατορίου Οινέας. Πρόκειται για ένα εστιατόριο που οι ιδιοκτήτες του έστησαν το 1999, εκφράζοντας την αγάπη τους για τη μικρή γειτονιά του Ψυρρή. Ο χώρος είναι ονειρεμένος. Έκρηξη χρωμάτων από τις παλιές φιάλες και τα τσίγκινα κουτιά που φυλάκιζαν τα μπισκότα Παπαδοπούλου, και σε μια γωνιά ένα κόκκινο ποδηλατάκι. Οι ιδιοκτήτες του Οινέα, όπως δηλώνει και η ονομασία του, αγαπούν το κρασί. «Δεν είναι απλό συνοδευτικό, αλλά μια μεγάλη αγάπη» τονίζει η Μίνα. Στο τραπέζι προσγειώνεται η σαλάτα με τις καταπράσινες καλοκαιρινές αλμύρες (€4). Ακολουθεί ορεκτικό γαυράκι, ξεκοκαλισμένο και περασμένο ιδανικά από το τηγάνι (€5), που τρώγεται απνευστί. Βελούδινο και το τυρί μαστέλο Χίου, που ψήνεται ελαφρά στη σχάρα και μαζί με ντομάτα αναπαύεται πάνω σε τραγανές αραβικές πίτες (€6). Τα τυροπιτάκια με φύλλο κανταΐφι (€6) κρύβουν πληθωρική γεύση. Οι χρυσαφένιες φρεσκοκομμένες τηγανητές πατάτες έρχονται καυτές σχεδόν, αφού βγαίνουν εκείνη τη στιγμή από το τηγάνι (€3,5). Είναι τέλειες, αληθινές. Το ριζότο με λεμόνι και φρέσκα σπαράγγια (€11) δεν είναι από τα πιάτα που θα θυμάμαι - χρειάζεται τεχνική για να βγει σωστό. Στον Οινέα θα περάσεις όμορφα και μέσα από τη γοητευτική ατμόσφαιρά του θα ταξιδέψεις στον χρόνο. 
Βγές έξω επιτελους! Facebook Twitter

☛ Οινέας, Αισώπου 9, Ψυρρή, 210 3215614. 

  • Ουζερί όπως παλιά. Ο  Ήρωας ξεπροβάλλει ανάμεσα από μεζέδες κλασικού ελληνικού ουζερί περασμένων δεκαετιών, έπιπλα και διάκοσμο της δεκαετίας του '60, όπου κυριαρχεί η φορμάικα. Το μαγαζί δηλώνει στον κατάλογό του «ελληνικό εστιατόριο, γι' αυτό όλα τα προϊόντα του είναι ελληνικά, όπως παλιά». Το διαπιστώνεις ευθύς από την ανάγνωση του μενού, που περιλαμβάνει πιάτα θαλασσινά και στεριανά σε μικρές μερίδες του μεζέ και συνδυασμούς με άποψη. Η σπιτική ρώσικη (€4,80) που δοκίμασα ήταν νόστιμη, αλλά θα την ήθελα πιο «δεμένη». Καλή και η εζμέ (€4,50). Τα Αυγά στο τηγάνι από κότες ελευθέρας βοσκής με σουτζούκι αρμένικο και κεφαλοτύρι φάκας (€6,60) ξεχείλιζαν από αρώματα και γεύσεις, αλλά δυο-τρεις φλοιδίτσες ακόμα από το σουτζούκι δεν θα με χάλαγαν. Δροσερός και ισορροπημένος ο μαϊντανός με ρόδι και κουσκούς (€4,80) και καλοφτιαγμένα τα συκωτάκια στο τηγάνι (€7,80). Η ράσα με σάλτσα μουστάρδας (€7,80) ήταν αδιάφορη, ενώ πολύ καλό αποδείχτηκε το τηγανητό χταπόδι με μαγιονέζα κάππαρης (€10,80). Ο κατάλογος, πάντως, δεν εξαντλείται εύκολα, με 52 επιλογές σε μεζεδάκια και τέσσερα γλυκά. Όσο για το ποτό, υπάρχουν πολλές επιλογές σε ούζα, τσίπουρα και μπίρες (όλες ελληνικές). Το κρασί είναι χύμα, αλλά με ονοματεπώνυμο. Συμπέρασμα: οι μεζέδες του Ήρωα δεν είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να συναντήσεις στη συγκεκριμένη κατηγορία, αλλά είναι καλοφτιαγμένοι και νόστιμοι. Αν θα ξαναπάω; Οπωσδήποτε, αν λάβω, μάλιστα, υπόψη μου ότι, όταν το επισκέφτηκα, είχε ανοίξει μόλις μια εβδομάδα, άρα θα υπάρξουν βελτιώσεις. Η σύνθεση του καταλόγου, εξάλλου, έχει ενδιαφέρον και μπορεί να σε τραβήξει να αποκτήσεις ένα στέκι σε μια μοναδική τοποθεσία του Πειραιά. ☛ Ο Ήρωας, Κουμουνδούρου 50, Μικρολίμανο, 210 4101110.
  • Με πρωταγωνιστή το ψάρι. Ο σεφ Βασίλης Σικαλιάς στο «25αράκι» αφήνει την καλή πρώτη ύλη να μιλήσει στο πιάτο. Το ανακαλύπτεις με την πρώτη μπουκιά από το εξαιρετικό ταρτάρ ροφού που «παντρεύεται» ιδανικά με τραγανά σπαράγγια, σχοινόπρασο και ευωδιαστό μοσχολέμονο (€12,5). Σαν βάλσαμο ηρεμεί το μέσα σου κάθε κουταλιά από τη βελούδινης υφής ψαρόσουπα με σφυρίδα, που ενισχύεται με λάδι λευκής τρούφας (€9,80). Νοστιμιά μεγατόνων. Μου άρεσε που στο μενού φιγουράρει ένα πιάτο από την εποχή του '70 που δεν είναι άλλο από την κλασική αθηναϊκή. Θυμάμαι που ήμουν μικρή και η μαμά μου με έστεφε βοηθό της στην κουζίνα κι έκοβα σε μικρούς κύβους τα καρότα και τις πατάτες, όταν ετοίμαζε αθηναϊκή, πιάτο της αστικής ελληνικής κουζίνας. Δεν ξέρω αν ήταν η φόρτιση των παιδικών αναμνήσεων, όμως η αθηναϊκή (€10) που γεύτηκα ήταν άνευρη, αν και με υπερβολική δόση μαγιονέζας. Οι ταπεινές ψητές σαρδέλες στη σχάρα (€9) στέκονταν στο ύψος τους, αλλά τα μπαρμπουνάκια, αν είχαν ψηθεί λιγότερο, θα ήταν μεγαλείο. Το ευγενικό σέρβις και η ειλικρινής φιλοξενία εκφράζεται μέσα από τα μπουκαλάκια-κέρασμα με τεντούρα, μαστίχα και λιμοντσέλο για τη χώνεψη και καλό κατευόδιο. 

 

Βγές έξω επιτελους! Facebook Twitter

☛ Το 25αράκι, Αρτέμιδος 3 &Αγ. Ιωάννου, πλ. Εσπερίδων, Γλυφάδα, 210 8944112.

  • Γεύσεις σε δύο ρόδες. Το μεζεδοπωλείο Μοτοσακό, που η κουζίνα του κλείνει το μάτι στην Κρήτη, έχει αποκτήσει φανατικό κοινό τόσο με τις γεύσεις του όσο και με τις απίθανα προσιτές τιμές του. Φίλοι που πρόσφατα το επισκέφθηκαν μίλησαν με ενθουσιασμό τόσο για τον όμορφο χώρο του με τον μαυροπίνακα, όπου αναγράφονται με χρωματιστές κιμωλίες τα πιάτα του μενού, όσο και για τις γεύσεις αλλά και τις εξαιρετικά χαμηλές τιμές, αφού πλήρωσαν μόνο 15 ευρώ το άτομο. Αναφέρω κάποια πιάτα του μενού, όπως μύδια αχνιστά μυρωδάτα, θράψαλο με λαχανικά, σαλάτα του ονείρου με κολοκύθι , καρότο και μυρωδικά και τραγανές πατάτες στη λαδόκολλα. Θα σπεύσω και σύντομα θα έχω νεότερα από την κουζίνα. 
Βγές έξω επιτελους! Facebook Twitter

☛ Μοτοσακό, Παναγή Τσαλδάρη 157, Καλλιθέα, 210 9588390.

Γεύση
0

Live

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ