Με τον Matteus στο Τριφασικό

Με τον Matteus στο Τριφασικό Facebook Twitter
Φωτο: Photoharrie
0

«Βρόμικο» surf rock ακούγεται απ’ το βάθος της κουζίνας, η φιγούρα του Μαραντόνα απ’ το Μουντιάλ του Μεξικού στον ένα τοίχο, ένας πίνακας του Λέανδρου (μ’ έναν σκύλο που κοιτάζει έναν αυτόματο πωλητή ναρκωτικών) στον άλλο, ένας μαυροπίνακας που διαφημίζει εξωτικά κοκτέιλ με ονόματα όπως κατσατσάρα, ένα γκράφιτι με μια ποπ τίγρη, ένα πιάτο με βίδες μανιτάρια και ξερή μυζήθρα κι ένα άλλο μ’ ένα μπουγιουρντί με καυτερή πιπεριά. Στην τουαλέτα παντού αυτοκόλλητα του Αστέρα Εξαρχείων και μια φωτογραφία του Σπύρου Στάβερη απ’ το περσινό αυγουστιάτικο τεύχος της LifO έξω απ’ τις γυναικείες τουαλέτες. Κάτω μωσαϊκό, έξω πεζόδρομος.

Θα μπορούσε να ήταν ένα καφενείο στις όχθες των Πρεσπών (κάπου εκεί, σ’ αυτά τα μαγικά, απόκοσμα χωριά που βλέπουν τις φυτείες των φασολιών, τα ήσυχα νερά της λίμνης, τα σμήνη των αργυροτσικνιάδων και το τριεθνές) ή ένα μαγαζί στο Μέχικο Σίτι -ιδανικό για μαργαρίτες και μπουρίτος μετά τη σιέστα-, αλλά για κάποιον απροσδιόριστο λόγο (μάλλον γιατί είναι λίγο εξωγήινο) αυτό το μέρος μού θυμίζει την Ισλανδία, εκεί όπου ηχογραφήθηκε αλλά και κατοικεί στη φαντασία μου η μουσική του Matteus. «Μόλις είχα τελειώσει τον “σκελετό” του “Ugly doll’s stories”, ένα ανθρωπολογικό πρότζεκτ που πήρε σχεδόν τρία χρόνια να φτάσει στο τέλος του. Είχα γεμίσει τόνους χαρτιά με σημειώσεις, σχεδιαγράμματα, flowcharts και πολλά gigabytes σε ήχους και εικόνες για τη δημιουργία 11 διαφορετικών χαρακτήρων που θ’ αφηγούνταν ιστορίες και θα συστήνονταν ο καθένας μ’ ένα κομμάτι/ιστορία μέσα στο άλμπουμ.

Ενώ στην αρχή φαινόταν εύκολο, ένας εσωτερικός εξορκισμός, κατέληξε να είναι η Λερναία Ύδρα μου, που θα με καταβρόχθιζε, αν δεν έπαιρνα αποφάσεις και δεν ξεκαθάριζα τα πορτρέτα των χαρακτήρων που έφτιαχνα. Μέχρι τότε όλα ήταν μπερδεμένα και θολά. Έφυγα για την Ισλανδία, θεωρώντας την το νούμερο 1 μέρος που θα μου πρόσφερε την πλήρη απομόνωση απ’ το αστικό περιβάλλον. Δεν ήθελα να έχω καμιά εξωτερική επιρροή ή πληροφορία. Με τη βοήθεια και την πρόσκληση μιας Ισλανδής φίλης, τα πράγματα ήταν πιο εύκολα.

Μείναμε σε μια εκκλησία στο χωριό Hvammstangi βορειοδυτικά της Ισλανδίας, όσο χρειαζόταν μέχρι οι εικόνες που είχα να γίνουν ήχοι μέσω του εκκλησιαστικού οργάνου και μιας παλιάς νορβηγικής άρπας». Και κάπως έτσι, ανάμεσα στα καυτά γκέιζερ, τους κρατήρες στα βουνά απ’ την ηφαιστειακή λάβα (όπου οι ντόπιοι πιστεύουν ότι κρύβονται καλικάντζαροι και ξωτικά), γεννήθηκε ένα απ’ τα πιο σπουδαία άλμπουμ που έχουν κυκλοφορήσει στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία. «Τα χρώματα του τοπίου, τα εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, οι παγετώνες, οι πολύχρωμες στέγες στο Ρέυκιαβικ, η ορατή αποκόλληση της αμερικανικής με την ευρασιατική πλάκα που σκίζει το νησί στα δύο, η αναπάντεχη φιλικότητα και τρέλα των Ισλανδών κι η αίσθηση του να κολυμπάς μέσα σε μια γεωθερμική λίμνη, παραδίπλα από έναν κρατήρα ενεργού ηφαιστείου, είναι μερικά απ’ τα πράγματα που σε κάνουν να συνειδητοποιείς πόσο μικροί είμαστε μπροστά στις φυσικές δυνάμεις.

Η χώρα αυτή γεωλογικά ακόμα αλλάζει, εξελίσσεται, δονείται, εκρήγνυται, μετακινείται». Λαρυγγισμοί αλά Klaus Nomi, ηχητικές ατμόσφαιρες που θυμίζουν Cocorosie ή Antony & the Johnson, εμφανείς επιρροές από Bjork, Tori Amos κι από τις abstract κυκλοφορίες, τις ambient ή ακόμα και των Mum, και μερικές Sigur Ros-ικές εξάρσεις συνθέτουν το σύμπαν αυτού του σπουδαίου δημιουργού, που το πρωί δουλεύει ως χημικός σε φαρμακευτική εταιρεία και το βράδυ βάζει στο lab του τα υλικά που κατασκευάζουν κομμάτι κομμάτι τα layers που οδηγούν στο αποτέλεσμα που ακούμε στον δίσκο του. «Μέχρι τα 11 μου άκουγα ό,τι μουσική έφερνε ο πατέρας μου στο σπίτι: Νάνα Μούσχουρη, Χατζιδάκι, Γλυκερία, κ.λπ.  Όταν, τότε, τυχαία έπεσα πάνω στο “Ο Superman” της Laurie Anderson, κατάλαβα ότι η μουσική κι η εικόνα δεν έχουν σύνορα. Δεν είναι μόνο όμορφες εικόνες, όμορφοι ήχοι, μελωδίες, στανταρισμένες φόρμες, κουπλέ και ρεφρέν. Υπάρχει και κάτι άλλο, πέρα απ’ το προφανές.

Αυτό μου έδωσε το κίνητρο ν’ αρχίσω να εξερευνώ τη δύναμη και τις δυνατότητες του ήχου και της εικόνας ταυτόχρονα με τον λόγο». Οι (σπάνιες) συναυλίες του είναι ένας δαιμονισμένος συνδυασμός ήχου και εικόνας, ένα κολάζ ήχων που δημιουργεί in situ ένα υπέροχο οπτικό slideshow από φωτογραφίες και βίντεο που έχει τραβήξει και μοντάρει ο ίδιος. « Δεν γίνεται να με αφήσουν ανεπηρέαστο οι σκοτεινές ιστορίες του Nικ Κέιβ ή οι χειμαρρώδεις και φρενήρεις μονόλογοι της Lydia Lunch, η αφοπλιστική ειλικρίνεια, οι ψίθυροι και η γλυκύτητα της Stina Nordenstam, οι εξομολογήσεις και το πιάνο της Tori Amos, οι κραυγές και τα ουρλιαχτά των Maja S.K Ratkje και Diamanda Galas, η τεχνολογική εμμονή και ιδιοφυΐα της Laurie Anderson, η γοητευτικά καταθλιπτική κι εύστοχη Lisa Germano και το εθιστικό χάος των Sigur Ros. Mε τα βιβλία και το σινεμά δεν τα πάω πολύ καλά. Μ’ αρέσουν, όμως, οι Φραντς Κάφκα και Clive Barker για τις εικόνες και τους κόσμους που πλάθουν και το πόσο γενναία μπορούν και τους φιλτράρουν μέσω της πραγματικότητας, και οι Μaya Deren και Λαρς φον Τρίερ για τον σουρεαλισμό τους, την ωμότητά τους και την αποτύπωση των ανθρώπινων συναισθημάτων».

Η μουσική του Matteus ακούγεται πια τόσο επίκαιρη μέσα στο νέο αθηναϊκό τοπίο. Μοιάζει να τρυπώνει μ’ ευκολία στα στενάκια γύρω απ’ την Ομόνοια, στη Βερανζέρου, στην Ξούθου, ν’ αναδύεται σαν καθαρτικό μέσα απ’ τα σκουπίδια στις άκρες των πεζοδρομίων, ν’ απολυμαίνει την αστική ασχήμια. «Αναπόφευκτα κάποια στοιχεία του περιβάλλοντος όπου ζω περνάνε στη μουσική μου. Το κυριότερο συναίσθημα που έχω εντοπίσει είναι η μοναξιά. Υπάρχει πολύ μοναξιά στην Αθήνα. Και πολλές φορές και φόβος. Πέρυσι τέτοια εποχή έκανα μια ενιαία μουσική σύνθεση μιας ώρας γι’ αυτό ακριβώς το θέμα για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ Βουνοριλά. Η ζωντανή παρουσίαση αυτών των αστικών συναισθημάτων του τώρα μέσα σ’ ένα περιβάλλον φαινομενικά αντίθετο -σ’ ένα δάσος, στη μέση του πουθενά- βρήκε ένα κοινό σημείο αναφοράς. Ότι το λογικό συναίσθημα του φόβου, της ερημιάς και της μοναξιάς σ’ ένα απομονωμένο δάσος είναι το ίδιο σε μια πόλη σχεδόν 5 εκατομμυρίων. Αυτό θα έπρεπε να μας ανησυχεί...».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ