Μέχρι το 2050 ο παγκόσμιος πληθυσμός θα μπορούσε να προσεγγίσει τα 10 δισεκατομμύρια – περίπου 60% περισσότερα τρόφιμα θα χρειάζονταν για να τροφοδοτήσουν αυτόν τον αριθμό ανθρώπων.
Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του συστήματος παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων είναι τρομακτικές και ευθύνονται για το ένα τέταρτο περίπου των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενώ χρησιμοποιούν περίπου το 70% όλων των πόρων του τρεχούμενου νερού και καταλαμβάνουν περίπου το 40% της επιφάνειας της γης.
Φυσικά το ενδιαφέρον για τα βίγκαν φαγητά και τον τρόπο ζωής ανθίζει στον δυτικό κόσμο. Μια σημαντική μελέτη έθεσε το ζήτημα της διατροφής, αναλύοντας ένα φανταστικό σενάριο στο οποίο όλος ο κόσμος γίνεται βίγκαν μέχρι το 2050.
Εάν λοιπόν γινόταν κάτι τέτοιο οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που σχετίζονται με την παραγωγή τροφής θα μπορούσαν να μειωθούν κατά τα 3/4.
Οι αγελάδες είναι οι μεγαλύτεροι συνεισφέροντες στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Μικρόβια στο πεπτικό τους σύστημα παράγουν μεθάνιο και η αποδάσωση που γίνεται για τη δημιουργία βοσκοτόπων απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα. Αυτά είναι τα αέρια που υπερθερμαίνουν τον πλανήτη.