Η πανδημία του κορωνοϊού πλήττει και τη μάχη κατά του HIV, καθώς 73 χώρες κινδυνεύουν να ξεμείνουν από αντιρετροϊκά φάρμακα, σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Από αυτές τις 73 χώρες, οι 24 ανέφεραν ότι είτε έχουν δραματικά χαμηλά αποθέματα σε αντιρετροϊκά, είτε ότι έχει διακοπεί η προμήθεια αυτών των φαρμάκων που σώζουν ζωές. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε εκτίμηση που είχε κάνει τον Μάιο ο ΠΟΥ, μια εξάμηνη διακοπή της πρόσβασης στα αντιρετροϊκά μπορεί να οδηγήσει σε διπλασιασμό των θανάτων που σχετίζονται με AIDS στην υποσαχάρια Αφρική, το 2020.
Ο ΠΟΥ δεν κατονόμασε τις χώρες που αντιμετωπίζουν τις δραματικές ελλείψεις, αλλά ανέφερε ότι σε αυτά τα 24 κράτη 8,3 εκατομμύρια άνθρωποι ωφελήθηκαν από τα αντιρετροϊκά φάρμακα το 2019. Αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί στο 33% των ανθρώπων που λαμβάνουν θεραπεία για τον ΗΙV παγκοσμίως.
Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για τον HIV, τα αντιρετροϊκά φάρμακα βοηθούν να τεθεί υπό έλεγχο ο ιός, ενώ αποτρέπει τη σεξουαλική μετάδοσή του σε άλλους ανθρώπους. Σύμφωνα με την έρευνα του ΠΟΥ, οι βασικοί λόγοι για τα προβλήματα που καταγράφονται σε συγκεκριμένες χώρες ήταν η αδυναμία προμηθευτών να παραδώσουν εγκαίρως αυτά τα φάρμακα, η διακοπή των χερσαίων και αεροπορικών μεταφορών, όπως και η αδυναμία πρόσβασης σε υγειονομικές υπηρεσίες.
«Τα ευρήματα είναι βαθιά ανησυχητικά», τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγεσούς. «Οι χώρες και οι εταίροι τους πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι που χρειάζονται τη θεραπεία για τον HIV θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε αυτή. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε η πανδημία του κορωνοϊού να ακυρώσει τα κεκτημένα που κερδήθηκαν με δυσκολία στην παγκόσμια αντίδραση σε αυτή την ασθένεια», υπογράμμισε.