Τα κατά τόπους lockdown λόγω πανδημίας κορωνοϊού οδήγησαν στη χρονικά μεγαλύτερη και πιο αισθητή μείωση των ανθρωπογενών δονήσεων, επιτρέποντας στους επιστήμονες να ακούσουν τα φυσικούς ήχους και να ανιχνεύσουν τους σεισμούς, όπως καταδεικνύει νέα έρευνα.
Οι δονήσεις ταξιδεύουν στη γη σαν κύματα, δημιουργώντας σεισμικούς ήχους από σεισμούς, ηφαίστεια, ανέμους και ποτάμια, καθώς και από ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως τα ταξίδια και η βιομηχανία.
Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Science και διενεργήθηκε με τη χρήση ενός διεθνούς δικτύου σεισμογράφων, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως οι δονήσεις της γης που συνδέονται με την ανθρώπινη δραστηριότητα μειώθηκαν κατά μέσον όρο κατά 50% μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου.
«Η περίοδος ηρεμίας από τους σεισμικούς ήχους το 2020 είναι η πιο παρατεταμένη και η πιο αισθητή μείωση ανθρωπογενούς σεισμικού θορύβου που έχει καταγραφεί ποτέ» αναφέρεται στην έκθεση - που έγινε με τη συνεργασία του Βασιλικού Αστεροσκοπείου του Βελγίου και άλλων πέντε ινστιτούτων με τη χρήση δεδομένων από 268 σταθμούς σε 117 χώρες.
Αρχής γενομένης από την Κίνα στα τέλη Ιανουαρίου και στη συνέχεια στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο από τον Μάρτιο και μετά, οι ερευνητές κατέγραψαν ένα «κύμα ησυχίας» καθώς μια μετά την άλλη οι χώρες επέβαλαν μέτρα καραντίνας και lockdown.
Τα ταξίδια και ο τουρισμός «πάγωσαν», εκατομμύρια σχολεία και βιομηχανίες έκλεισαν και επίσης εκατομμύρια άνθρωποι εγκλωβίστηκαν για εβδομάδες, αν όχι μήνες, στα σπίτια τους.
Η σχετική αυτή ησυχία επέτρεψε στους επιστήμονες να «αφουγκραστούν» με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τις φυσικές δονήσεις της γης, εξηγεί ο Στίβεν Χικς, σεισμολόγος στο Imperial College του Λονδίνου και ένας εκ των επικεφαλής της έρευνας.
«(Η ησυχία) άνοιξε ένα νέο παράθυρο στα φυσικά σεισμικά σήματα και μας επέτρεψε να δούμε πιο καθαρά από ποτέ τι διαφοροποιεί τους ανθρώπινους από τους φυσικούς θορύβους» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι σεισμολόγοι μπορούν να βοηθήσουν στο να καθοριστεί το χρονικό διάστημα που οι άνθρωποι χρειάζονται για να ανταποκριθούν στην επιβολή και την άρση των μέτρων καραντίνας.
Οι μεγαλύτερες πτώσεις στις ανθρωπογενείς δονήσεις καταγράφηκαν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές του κόσμου, όπως η Σιγκαπούρη και η Νέα Υόρκη, αλλά και σε πιο απόμερες τοποθεσίες, όπως ο Μέλανας Δρυμός στη Γερμανία και το Ρούντου στη Ναμίμπια.
Με πληροφορίες από Reuters
σχόλια