Σε «μέγιστο συναγερμό» η Βόρεια Κορέα - Εντοπίστηκε το «πρώτο ύποπτο κρούσμα»

Σε «μέγιστο συναγερμό» η Βόρεια Κορέα - Εντοπίστηκε το «πρώτο ύποπτο κρούσμα» Facebook Twitter
0

Παρά την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, το κλείσιμο των συνόρων και την καραντίνα που επέβαλε, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, δήλωσε ότι «θα μπορούσε να ειπωθεί ότι μπήκε στη χώρα ο κορωνοϊός».

Ο βορειοκορεάτης ηγέτης πρόσθεσε πως η κυβέρνησή του έλαβε «το προληπτικό μέτρο» να επιβάλλει «πλήρη αποκλεισμό στην πόλη Κεσόνγκ» την 24η Ιουλίου, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Ο Κιμ συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του πολιτικού γραφείου της κεντρικής επιτροπής του Κόμματος Εργατών διότι πρόσωπο που υπάρχουν υποψίες ότι έχει μολυνθεί από τον κορωνοϊό επέστρεψε από τη Νότια Κορέα περνώντας παράνομα τα σύνορα νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Εάν επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για την πρώτη περίπτωση που αναγνωρίζεται επίσημα κρούσμα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 από πλευράς Πιονγκγιάνγκ. Ως σήμερα, οι βορειοκορεάτικες αρχές διαβεβαιώνουν ότι δεν έχουν καταγράψει κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα στην επικράτεια.

Σύμφωνα με το KCNA, το πρόσωπο που είχε αυτομολήσει μπόρεσε να περάσει από τα αυστηρά φυλασσόμενα σύνορα των δύο χωρών. Έχει συμπτώματα που υποδεικνύουν πως πάσχει από την COVID-19.

«Ένα συμβάν επείγοντος χαρακτήρα καταγράφηκε στην πόλη Κεσόνγκ, όπου ένας αυτόμολος που πήγε στον νότο πριν από τρία χρόνια, ένα πρόσωπο που υπάρχουν υποψίες ότι έχει μολυνθεί από τον φαύλο ιό [σ.σ. τον SARS-CoV-2], επέστρεψε τη 19η Ιουλίου περνώντας τη γραμμή οροθεσίας», μετέδωσε το πρακτορείο.

Το KCNA δεν ανέφερε εάν το πρόσωπο αυτό υποβλήθηκε σε ειδικό τεστ. Μετέδωσε ότι τα αποτελέσματα «ιατρικών εξετάσεων», ιδίως «στο ανώτερο (τμήμα) του αναπνευστικού», καθώς και των «εξετάσεων αίματος» στις οποίες υποβλήθηκε είναι «αβέβαια». Οι αρχές αποφάσισαν να θέσουν τον άνθρωπο σε καραντίνα και να αρχίσουν ιχνηλάτηση των επαφών του.

Η Βόρεια Κορέα έχει λάβει χιλιάδες τεστ από τη Ρωσία και άλλες χώρες. Έκλεισε τα σύνορά της προληπτικά. Χιλιάδες άνθρωποι τέθηκαν σε καραντίνα, πάντως οι περιορισμοί χαλάρωσαν το τελευταίο διάστημα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Πιονγκγιάνγκ ανεβάζει συνεχώς τον τόνο όσον αφορά τους διαφωνούντες που αυτομολούν στη Νότια Κορέα, αποκαλώντας τους «αποβράσματα» και απαιτώντας η Σεούλ να πατάξει οργανώσεις που έχουν ιδρύσει ώστε να σταματήσουν να στέλνουν προπαγανδιστικό υλικό στον βορρά.

Σύμφωνα με το KCNA, ο Κιμ διέταξε να διενεργηθούν έρευνες στις στρατιωτικές μονάδες από τον τομέα ευθύνης πέρασε το πρόσωπο που υπάρχουν υποψίες πως έχει μολυνθεί από τον κορωνοϊό, να «επιβληθεί αυστηρή τιμωρία» σε όσους ευθύνονται για το γεγονός και «να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζέι Ντι Βανς σε Βρετανία: «Καταργήστε τους νόμους υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ για να εξασφαλίσετε μια εμπορική συμφωνία»

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς σε Βρετανία: «Καταργήστε τους νόμους υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ για να εξασφαλίσετε μια εμπορική συμφωνία»

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Ουάσινγκτον μιλώντας στην Independent, ξεκαθάρισε πως ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έχει «εμμονή με την πτώση του δυτικού πολιτισμού»
LIFO NEWSROOM
Ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας: Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον «πόλεμο των δασμών» μέσα σε ένα μήνα

Διεθνή / Ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας: Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον «πόλεμο των δασμών» μέσα σε ένα μήνα

Ο Τραμπ δηλώνει ότι επίκειται εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας εντός ενός μήνα, μεσούσης της δασμολογικής σύγκρουσης - Οι γεωπολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις και το διπλωματικό παιχνίδι που εξελίσσεται παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Τριπλό γεωπολιτικό παιχνίδι του Ερντογάν με στόχο την απόλυτη εξουσία

Ανάλυση / Τουρκία: Τριπλό γεωπολιτικό παιχνίδι του Ερντογάν με στόχο την απόλυτη εξουσία

Απόπειρα εξουδετέρωσης της αντιπολίτευσης, προσέγγιση με Κούρδους, και στρατηγικός ρόλος στη Συρία – Οι κινήσεις Ερντογάν στην πιο κρίσιμη πολιτική φάση της καριέρας του
LIFO NEWSROOM
UNICEF: Πάνω από 1 εκατομμύριο παιδιά στην Αϊτή σε διατροφική ανασφάλεια λόγω βίας και οικονομικής κατάρρευσης

Διεθνή / UNICEF: Πάνω από 1 εκατομμύριο παιδιά στην Αϊτή σε διατροφική ανασφάλεια λόγω βίας και οικονομικής κατάρρευσης

Πολλοί γονείς αδυνατούν πλέον να προσφέρουν βασική φροντίδα και τροφή στα παιδιά τους, λόγω της συνεχιζόμενης βίας, της ακραίας φτώχειας και της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης
LIFO NEWSROOM