Τα «παράθυρα του κρασιού», ένα αρχιτεκτονικό στοιχείο που εμφανίστηκε κατά τα χρόνια της βουβωνικής πανώλης, ανοίγουν ξανά στην Τοσκάνη.
Πριν από αιώνες, η βουβωνική πανώλη, γνωστή και ως «Μαύρος Θάνατος», πέρασε από την Ευρώπη, με θύματα το 1/3 του πληθυσμού της. Προερχόμενη από την Ασία, η βουβωνική πανώλη έφτασε στην Ιταλία στα τέλη του Μεσαίωνα και εξαπλώθηκε από εκεί στον βορρά.
Τα «παράθυρα κρασιού», ή «buchette del vino», της Τοσκάνης, είναι ακριβώς αυτό που περιγράφει το όνομά τους. Μικρά ανοίγματα στους τοίχους των οινοποιείων και των καταστημάτων μέσα από τα οποία οι έμποροι εξυπηρετούσαν τους πελάτες τους κρατώντας αποστάσεις ασφαλείας. Τα παράθυρα του κρασιού «εγκαινιάστηκαν» για πρώτη φορά γύρω στο 1600 αλλά έμειναν αναξιοποίητα για αιώνες μετά το πέρας της πανώλης, μέχρι εφέτος.
«Όλοι περιορίστηκαν στο σπίτι τους για δύο μήνες και μέχρι η κυβέρνηση να επιτρέψει το σταδιακό άνοιγμα», διαβάζει κανείς στην ιστοσελίδα του Wine Window Association η οποία αναφέρει ότι ορισμένοι επιχειρηματίες «γύρισαν πίσω το ρολόι» και μέσα από τα παράθυρα αυτά διανέμουν ποτήρια με κρασί, φλιτζάνια καφέ, ποτά, σάντουιτς και παγωτά, «χωρίς να μεταδίδουν μικρόβια».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Σύμφωνα με τον Matteo Faglia, πρόεδρο του Wine Window Association, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να χτυπήσουν τα μικρά ξύλινα παντζούρια και μετά από λίγο να τους παραδοθούν μπουκάλια με τα καλύτερα κρασιά της Ιταλίας. Όπως αναφέρει τα «παράθυρα κρασιού» σταδιακά καταργήθηκαν και ορισμένα «χάθηκαν για πάντα» στις πλημμύρες του 1966.
Η ένωση της οποίας είναι επικεφαλής ξεκίνησε τη χαρτογράφηση αυτών των ξεχασμένων και ορισμένες περιπτώσεις βανδαλισμένων στοιχείων μίας περασμένης εποχής.
Η Wine Window Association με ειδικά σήματα ενημερώνει ντόπιους και επισκέπτες για τη σημασία των «παραθύρων του κρασιού». Ο Matteo Faglia φιλοδοξεί στην χαρτογράφηση και την ανάδειξη όλων ώστε οι άνθρωποι να καταλαβαίνουν, πληρέστερα, την ιστορική τους σημασία.
Με πληροφορίες από New York Post
σχόλια