Υπάρχουν και καλά νέα. Του Στέφανου Ξενάκη

Υπάρχουν και καλά νέα. Του Στέφανου Ξενάκη Facebook Twitter
Το αρνητικό το τρώμε αμάσητο, ενώ στο καλό είμαστε ιδιαίτερα καχύποπτοι.
0



ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΘΕΜΑ της σημερινής εποχής είναι ο υπερβολικός αρνητισμός, όχι ως πραγματικότητα, αλλά ως νοοτροπία. Μόνιμα εστιάζουμε στο κακό κι όχι στο καλό, στον εχθρό κι όχι στον φίλο, σε αυτό που πάει στραβά κι όχι σε αυτό που δεν πάει, σε αυτό που δεν μπορούμε να επηρεάσουμε κι όχι σε αυτό που μπορούμε.

Μόνιμα ακούω συνανθρώπους μου να μιλάνε για ένα πρόβλημα. Οι προτάσεις τις περισσότερες φορές ξεκινούν «το κακό είναι ότι...». Το αρνητικό το τρώμε αμάσητο, ενώ στο καλό είμαστε ιδιαίτερα καχύποπτοι.

Το θέμα του Covid είναι αντικειμενικά ένα σοβαρό θέμα. Κι εδώ όμως, τις περισσότερες φορές, εστιάζουμε σε αυτό που τρέφει τον φόβο μας. (Είμαστε εθισμένοι να φοβόμαστε.)

Εννοείται δεν κάθεσαι μόνο να βλέπεις τα καλά νέα, αλλά παίρνεις μέτρα για να ανασχέσεις τα κακά. Κι εννοείται, με τίποτα δεν λέω ότι το πρόβλημα δεν είναι σοβαρό.

Παρακολουθούμε την ημερήσια εξέλιξη του αριθμού των κρουσμάτων, η οποία είναι ανησυχητική. Δεν παρακολουθούμε όμως με την ίδια ένταση την εξέλιξη και των καλών νέων.

Παρατηρούσα από τον Μάρτιο την ημερήσια εξέλιξη του αριθμού των κρουσμάτων παγκοσμίως. Τον Μάρτιο είχαμε 50.000 νέα κρούσματα τη μέρα σε όλο τον κόσμο. Τώρα έχουμε φτάσει τα 450.000 ημερησίως (*9). Στο ίδιο όμως διάστημα, ο ημερήσιος αριθμός των νεκρών παγκοσμίως από 7.500 έχει πέσει στους 5.000. Με άλλα λόγια το ποσοστό θνησιμότητας από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα έχει πέσει δραστικά από το 15% (ένας στους 7 περίπου) σε κάτι παραπάνω από 1% (1 στους 100). Αυτό οφείλεται αφενός στο ότι ο αριθμός των τεστ και των ελέγχων έχει πολλαπλασιαστεί, οπότε η εξέλιξη του αριθμού των κρουσμάτων δεν είναι συγκρίσιμη τότε και τώρα, αλλά κυρίως στο ότι η ιατρική βρίσκει ολοένα και πιο αποτελεσματικούς τρόπους να αντιμετωπίζει την πανδημία, ακόμη και πριν ανακαλυφθεί το φάρμακο ή το εμβόλιο.

Υπάρχουν και καλά νέα. Του Στέφανου Ξενάκη Facebook Twitter

Εννοείται δεν κάθεσαι μόνο να βλέπεις τα καλά νέα, αλλά παίρνεις μέτρα για να ανασχέσεις τα κακά. Κι εννοείται, με τίποτα δεν λέω ότι το πρόβλημα δεν είναι σοβαρό.

Αυτό όμως που λέω είναι επιτέλους να μάθουμε να βλέπουμε και τα καλά νέα.


Στο Γυμνάσιο ήμουν σκράπας στα Αρχαία και μετά βίας περνούσα τη βάση. Στα Μαθηματικά όμως ήμουν πολύ καλός. Εάν η πρόοδός μου εξαρτιόταν μόνο από τις επιδόσεις μου στα Αρχαία ή από την αίσθηση της ικανότητάς μου για τα Αρχαία, μετά βίας θα είχα αποφοιτήσει από το σχολείο.

Μόνο όταν υπάρχει ελπίδα στο μέλλον μπορεί να υπάρξει και δύναμη στο παρόν.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Υγεία & Σώμα / Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Νέα μελέτη δείχνει ότι μειώνονται οι μεταστάσεις και οι θάνατοι από καρκίνο όταν τα πιο καινοτόμα φάρμακα, οι ανοσοθεραπείες, χορηγούνται νωρίς. Παράλληλα, εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι για το σύστημα υγείας χάρη στην αποφυγή των επιπλοκών και των υποτροπών της νόσου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ