Ο Ερντογάν πρόβλημα όλης της Ευρώπης

Ο Ερντογάν πρόβλημα όλης της Ευρώπης Facebook Twitter
Η επιθετική ρητορική και οι ύβρεις του δεν στρέφονται πια μόνο κατά του Εμανουέλ Μακρόν και της Γαλλίας ή της Ελλάδας αλλά και κατά της Ευρώπης συνολικά, εναντίον της οποίας επιχειρεί να πυροδοτήσει τον φανατισμό του μουσουλμανικού πληθυσμού που ζει σε αυτήν.
0



Ο ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ, όλο και πιο επίμονα πλέον, όπως φάνηκε αυτές τις μέρες, εμφανίζεται ως ηγέτης και αυτόκλητος προστάτης όλων των μουσουλμάνων, επιχειρώντας να τους στρέψει κατά των φιλελεύθερων δυτικών δημοκρατιών. Μετά την εργαλειοποίηση των Σύριων τζιχαντιστών που μισθώνει και στέλνει στη Λιβύη και την Αρμενία, μετά την εργαλειοποίηση των μεταναστών, με τους οποίους απειλούσε την Ε.Ε., για να πάρει ανταλλάγματα, τώρα επιχειρεί να εργαλειοποιήσει και τους μουσουλμάνους της Ευρώπης, χρησιμοποιώντας τους ως όπλο κατά των ευρωπαϊκών χωρών στις οποίες ζουν και εργάζονται.


Η επιθετική ρητορική και οι ύβρεις του δεν στρέφονται πια μόνο κατά του Εμανουέλ Μακρόν και της Γαλλίας ή της Ελλάδας αλλά και κατά της Ευρώπης συνολικά, εναντίον της οποίας επιχειρεί να πυροδοτήσει τον φανατισμό του μουσουλμανικού πληθυσμού που ζει σε αυτήν. Αρκετές μέρες πριν από τον αποκεφαλισμό του Γάλλου καθηγητή, πάλι μετά από εμπρηστικές δηλώσεις του Ερντογάν εναντίον του Μακρόν, με τις οποίες στοχοποιούσε και τον ίδιο και τη Γαλλία, είχαν πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη διαδηλώσεις φανατικών ισλαμιστών, οι οποίοι κρατούσαν πλακάτ με απειλές κατά του Γάλλου Προέδρου που έλεγαν ότι «θα πληρώσει ακριβά». Δήλωναν εξοργισμένοι με τις «προσβολές κατά του Ισλάμ υπό το πρόσχημα της ελευθερίας του Τύπου», εννοώντας την κυκλοφορία των σκίτσων του «Charlie Hebdo», αλλά και με την «αλαζονεία του Μακρόν» στην ανατολική Μεσόγειο. (Η Γαλλία είχε καταγγείλει το καλοκαίρι ότι φρεγάτα της που συμμετείχε στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ «Sea Guardian» στην ανατολική Μεσόγειο, όταν επιχείρησε να ελέγξει αν το τουρκικό πλοίο Cirkin μετέφερε παράνομα όπλα στη Λιβύη, παρενοχλήθηκε από πλοίο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού).

Είναι προφανές ότι δεν στρέφεται μόνο κατά της Ελλάδας, ούτε αποτελεί κίνδυνο μόνο γι' αυτήν και την Κύπρο. Η Ελλάδα είναι το πρώτο βήμα για την επέκτασή του προς τη Δύση. Όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ακόμα και αυτοί που του κάνουν πλάτες, αντιλαμβάνονται ότι απειλεί τη σταθερότητα ολόκληρης της Ε.Ε.


Πάντως, χρειάστηκαν δέκα μέρες (και αρκετές πιέσεις από τη Γερμανία, αναφέρουν διπλωματικές πηγές) για να καταδικάσει η Τουρκία τον αποτρόπαιο αποκεφαλισμό του Γάλλου καθηγητή Σαμιέλ Πατί, ενώ ο Ερντογάν δεν εξέφρασε καν τα συλλυπητήριά του. Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, που έχει κερδίσει την υποστήριξη πολλών Ευρωπαίων με τη στάση αυτή, δήλωσε πως δεν θα επιτρέψει την εργαλειοποίηση της θρησκείας από τον Ερντογάν, ούτε θα υποκύψει στον εκβιασμό των φανατικών ακραίων ισλαμιστών.

Fake news

Μια έκφραση της στοχοποίησης αυτής ήταν τα fake news που διαδόθηκαν την περασμένη εβδομάδα, υποστηρίζοντας ότι ο Μακρόν έδωσε εντολή να προβληθούν σε όλα τα κυβερνητικά κτίρια τα σκίτσα του σατιρικού «Charlie Hebdo» για τον Μωάμεθ, που οι μουσουλμάνοι θεωρούν προσβλητικά. Η αλήθεια είναι ότι αυτό έγινε μόνο σε ελάχιστα κτίρια στο Μονπελιέ και στην Τουλούζη, χωρίς εντολή από το Ελιζέ. Ήταν μια πρωτοβουλία των τοπικών αρχών, ως αντίδραση του κοσμικού κράτους της Γαλλίας. Επίσης, τα σκίτσα σατίριζαν όλες τις θρησκείες εξίσου και όχι μόνο το Ισλάμ, όπως ψευδώς διαδόθηκε για να προκαλέσει την οργή των μουσουλμάνων.

Ο Ερντογάν, η Ευρώπη, το Ισλάμ και η ελληνική υπόθεση

Η ανάδειξη του ρόλου του Ερντογάν επηρεάζει άμεσα την ελληνική υπόθεση και τις διαφορές με την Τουρκία, ενώ έμμεσα επηρεάζει και το μεταναστευτικό ζήτημα. Αυτά τα δύο, ελληνοτουρκικά και μεταναστευτικό, είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ελλάδας αυτήν τη στιγμή, τα οποία οι ελληνικές κυβερνήσεις προσπαθούσαν χρόνια να πείσουν την Ε.Ε. να αντιμετωπιστούν ως ευρωπαϊκά και όχι ως αποκλειστικά ελληνικά, όπως τα παρουσίαζαν κάποιοι.


Η Αθήνα, η οποία διατηρεί ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους απέναντι στο μέγεθος των τουρκικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει τελευταία, επιδιώκει να αναδείξει τα επικίνδυνα σχέδια του Ερντογάν, ο οποίος δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει απροκάλυπτα το Ισλάμ στην καρδιά της Ευρώπης. Ο ίδιος αρέσκεται να εμφανίζεται ως ηγέτης των μουσουλμάνων (και) της ευρωπαϊκής ηπείρου, στην οποία υπολογίζεται ότι ζουν κάπου εβδομήντα εκατομμύρια μουσουλμάνοι.

Από τη μετατροπή του ναού της Αγίας Σοφίας σε ισλαμικό τέμενος και μετά, με τα λόγια και τα έργα του αποκαλύπτεται διαρκώς, καθώς έχει πετάξει τη μάσκα του μετριοπαθούς ισλαμιστή. Είναι προφανές ότι δεν στρέφεται μόνο κατά της Ελλάδας, ούτε αποτελεί κίνδυνο μόνο γι' αυτήν και την Κύπρο. Η Ελλάδα είναι το πρώτο βήμα για την επέκτασή του προς τη Δύση. Όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ακόμα και αυτοί που του κάνουν πλάτες, αντιλαμβάνονται ότι απειλεί τη σταθερότητα ολόκληρης της Ε.Ε.

«Ήταν μεγάλο λάθος να κηρύξει πόλεμο εναντίον των ευρωπαϊκών αξιών, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των ελευθεριών» σχολίαζε διπλωματική πηγή μετά τις πρόσφατες εμπρηστικές δηλώσεις του. «Μεγάλο λάθος είναι και η προώθηση του φανατικού Ισλάμ στην Ε.Ε., που έρχεται σε αντίθεση με τις αξίες των Ευρωπαίων, οι οποίοι θεωρούν ίσες τις γυναίκες και δεν διώκουν την ομοφυλοφιλία ή τη μοιχεία, ούτε επιτρέπουν την έκδοση πιστοποιητικών παρθενίας και τους αναγκαστικούς γάμους, όπως συμβαίνει στο Ισλάμ».


Η αναφορά του Νίκου Δένδια, μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ότι «η Τουρκία έχει μετατραπεί σε γραφείο ταξιδίων για τζιχαντιστές» δεν ήταν τυχαία, καθώς κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως γι' αυτό υπάρχουν στοιχεία, τα οποία θα τεθούν υπ' όψιν των Ευρωπαίων. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι όλα αυτά επιβεβαιώνονται και από τη ρωσική πλευρά, καθώς και ότι υπάρχουν τεκμήρια. Το θέμα του «τουρκικού γραφείου ταξιδίων των τζιχαντιστών» δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, που είναι πύλη, αλλά και άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης.


Η τακτική της ελληνικής κυβέρνηση ήταν εξαρχής να αναδείξει τον ρόλο της Τουρκίας ως διεθνούς ταραξία που απειλεί όλη την Ευρώπη και όχι μόνο την Ελλάδα. Το προηγούμενο διάστημα, ειδικά μέχρι τον περασμένο Μάρτιο, δεν ήταν εύκολο να πείσει, αλλά τώρα μοιάζει σαν ο Ερντογάν να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να τη δικαιώσει.

Οι επισκέψεις των Λαβρόφ και Ασκενάζι

Η επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ, που γνωρίζει τα ελληνοτουρκικά όσο κανένας άλλος υπουργός Εξωτερικών ξένης χώρας (είναι άλλωστε ο μακροβιότερος), χαρακτηρίστηκε θετική από την κυβέρνηση, που δεν θέλει να έχει απέναντί της τη Ρωσία, την ώρα που η Τουρκία την απειλεί ανοιχτά. Η Ελλάδα, βέβαια, τα τελευταία χρόνια έχει προσδεθεί απόλυτα στο άρμα των ΗΠΑ, αλλά η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να παραμείνουν παγωμένες οι σχέσεις με τη Ρωσία. Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτηρίστηκε από την κυβέρνηση και η επίσκεψη του Γκάμπι Ασκενάζι, υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, στο οποίο προσβλέπει για την αντιμετώπιση της Τουρκίας, καθώς η τελευταία αποτελεί απειλή και γι' αυτήν τη χώρα. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Στήλες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

To δικαίωμα στη βλασφημία

Βασίλης Βαμβακάς / To δικαίωμα στη βλασφημία

Το γαλλικό κράτος, εκτός από ανεξίθρησκο, γίνεται συνειδητά βλάσφημο, ταυτιζόμενο με τις γελοιογραφίες του περιοδικού, δείχνοντας τα όρια που πρέπει κανείς να δεχτεί αν θέλει να αποτελεί μέρος της γαλλικής κοινωνίας.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΜΒΑΚΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ