«Η επόμενη πανδημία θα προέλθει από την περιοχή του Αμαζονίου» λέει η Δρ Alessandra Nava, επιστήμονας από το Μανάους που διεξάγει έρευνα σχετικά με τις νυχτερίδες. Κυνηγάει ιούς που παραμονεύουν στο τροπικό δάσος και μπορεί να είναι επικίνδυνοι για τον άνθρωπο.
Η έρευνα της Alessandra Nava διεξάγεται στην καρδιά του τροπικού δάσους του Αμαζονίου. Τη νύχτα πιάνει διαφορετικά είδη νυχτερίδων σε δίχτυα ή παγίδες. Στο εργαστήριό της έχει ήδη εντοπίσει νέους ιούς στο αίμα ή στα ούρα των νυχτερίδων. Κάποια στιγμή οι ιοί αυτοί θα μπορούσαν να μεταδοθούν στον άνθρωπο. Οι λεγόμενες ζωονοσογόνες ασθένειες, όπως αυτές, εμφανίζονται όλο και συχνότερα. Όσο περισσότερο εισβάλλουν οι άνθρωποι στην άγρια φύση, τόσο πιθανότερο είναι να εξαπλωθούν ιοί μεταξύ των ειδών.
Η καταστροφή της ζούγκλας του Αμαζονίου συνεπώς σημαίνει υψηλότερο κίνδυνο πανδημιών. Για παράδειγμα σε αγροτικές περιοχές που συνορεύουν με το τροπικό δάσος, ερευνητές ήδη καταγράφουν αυξημένα κρούσματα δάγκειου πυρετού. Είναι εύκολο να εξαπλωθεί ο ιός εκεί καθώς προσαρμόζεται εύκολα στον νέο του ξενιστή. Συχνά, είναι μόνο θέμα χρόνου έως ότου ο ιός προσαρμοστεί στον ανθρώπινο οργανισμό και του επιτεθεί. «Αν συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο, θα βρεθούμε σύντομα αντιμέτωποι με την επόμενη πανδημία», λέει η Nava. Και θα μπορούσε να εξαπλωθεί από τη Βραζιλία στον υπόλοιπο κόσμο.
Πηγή: DW Documentary