Στον Διαμαντόπουλο για τυριά μικρών τυροκομείων και γίδινο βούτυρο

Στον Διαμαντόπουλο για τυριά μικρών τυροκομείων και γίδινο βούτυρο Facebook Twitter
«Έχω μεγαλώσει στο μπακάλικο και έχω δει να περνάνε τρεις γενιές. Στην αρχή εξυπηρετούσαμε τους γονείς και τώρα έχουμε πελάτες τα εγγόνια τους» μας λέει ο Στέφανος Διαμαντόπουλος. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Το μπακάλικο του Διαμαντόπουλου βρίσκεται στην οδό Φραντζή, κεντρικά στον Νέο Κόσμο, από το 1971. Τότε η περιοχή ήταν πολύ πιο ήσυχη και ο Κώστας Διαμαντόπουλος βρήκε το σημείο ιδανικό για να στήσει το μπακάλικό του, που ταυτόχρονα έκανε και χονδρεμπόριο για διάφορα είδη, όπως καφέ και μπισκότα.

Από το 2010, το μαγαζί το δουλεύει ο γιος του, Στέφανος και ο Κυρ Κώστας πηγαίνει πού και πού για να παίρνει μυρωδιά μπακάλικου και να βλέπει παλιούς γνώριμους. Στο μαγαζί δεν έχει αλλάξει τίποτα από παλιά και πιθανότατα είναι δύσκολο για κάποιον περαστικό να φανταστεί τα πολύτιμα προϊόντα που βρίσκονται στα ψυγεία και τα ράφια του.


Ο λόγος που έμαθα τον Διαμαντόπουλο και τον επισκέφτηκα για πρώτη φορά ήταν η φέτα του. Βαρελίσια φέτα από αγνό γιδοπρόβειο γάλα που προμηθεύεται από τον Καπετάνο στο Χιλιομόδι Κορινθίας από τα πρώτα χρόνια που άνοιξε το μπακάλικο. Τη φέτα μπορείς να την βρεις σε τρεις εκδοχές, σκληρή, μέτρια και μαλακή, αλλά θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις με τη μαλακή και βουτυράτη και να την απολαύσεις με ζεστό, ζυμωτό ψωμί και ελαιόλαδο.

Βέβαια, στην πρόσφατη επίσκεψή μου, ανακάλυψα και τον ανθότυρο Αμφιλοχίας που το τυροκομείο Πετράτου φτιάχνει κατά παραγγελία για το μπακάλικο. Ανάλατο και με πλούσια γεύση, από τη στιγμή που τον δοκίμασα, άρχισα να τον φαντάζομαι μέσα σε παραδοσιακά, κρητικά καλτσούνια και σύγχρονα cheesecakes.

Ο Διαμαντόπουλος δεν έχει, όμως, μόνο άσπρα τυριά. Το παλιό ψυγείο, που καταλαμβάνει όλο το πίσω μέρος του μαγαζιού, είναι γεμάτο από γραβιέρες, κασέρια, κεφαλοτύρια και μυζήθρες μικρών τυροκομείων από τη μία έως την άλλη άκρη της Ελλάδας.


Ο Διαμαντόπουλος δεν έχει, όμως, μόνο άσπρα τυριά. Το παλιό ψυγείο, που καταλαμβάνει όλο το πίσω μέρος του μαγαζιού, είναι γεμάτο από γραβιέρες, κασέρια, κεφαλοτύρια και μυζήθρες μικρών τυροκομείων από τη μία έως την άλλη άκρη της Ελλάδας. Υπάρχει μεγάλη περίπτωση, δε, να μπερδευτείς και να μην ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις, αλλά ο Στέφανος θα σε βοηθήσει στην επιλογή, θα σου δώσει να δοκιμάσεις και θα καταλήξεις με ακρίβεια σε αυτό που θέλεις να αγοράσεις.

Το ίδιο συνέβη και με εμένα, που ξεκίνησα να φλερτάρω με μια γραβιέρα με θυμάρι και ένα πεκορίνο Αμφιλοχίας, για να καταλήξω στο κασέρι Μυτιλήνης 12μηνης ωρίμανσης από πρόβειο γάλα και τη γραβιέρα από τα Σφακιά, επίσης από πρόβειο γάλα και 12μηνης ωρίμανσης, που μου πρότεινε ο Στέφανος.

Στον Διαμαντόπουλο για τυριά μικρών τυροκομείων και γίδινο βούτυρο Facebook Twitter
Βαρελίσια φέτα από αγνό γιδοπρόβειο γάλα που προμηθεύεται από τον Καπετάνο στο Χιλιομόδι Κορινθίας από τα πρώτα χρόνια που άνοιξε το μπακάλικο. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Και, φυσικά, το ίδιο κάνει με όλους τους πελάτες του. Άνθρωποι της γειτονιάς, που τους ξέρει όλους με το μικρό τους όνομα και καθώς τους εξυπηρετεί, μαθαίνει τα νέα τους και σχολιάζει μαζί τους την επικαιρότητα. Κλασική ατμόσφαιρα παλιού μπακάλικου.

«Έχω μεγαλώσει στο μπακάλικο και έχω δει να περνάνε τρεις γενιές. Στην αρχή εξυπηρετούσαμε τους γονείς και τώρα έχουμε πελάτες τα εγγόνια τους» μας λέει ο Στέφανος που έχει ήρεμη παρουσία στο χώρο και απλότητα στην έκφραση. Τις μόνες φορές που αποκτά μεγαλύτερη ένταση στη φωνή του είναι όταν μου παρουσιάζει κάποιο από τα προϊόντα για τα οποία δείχνει ξεχωριστή προτίμηση. «Να γράψεις για το γίδινο βούτυρό μου, είναι ό,τι πρέπει για τους κουραμπιέδες αυτή την εποχή» μου λέει και εννοείται πως δεν δε μπορούσα να παραλείψω αυτό το βούτυρο από το τυροκομείο του Θυμέλη στη Μυτιλήνη, που όταν καίω ζυμαρικά ή φτιάχνω αυγά μάτια μαζί του, μοσχοβολάει όλο το σπίτι.

Στον Διαμαντόπουλο θα βρεις ακόμη εκλεκτά αλλαντικά όπως τα Sary, από τα οποία ξεχωρίσαμε τη μορταδέλα με προσούτο και φιστίκι Αιγίνης, αλλά και το καπνιστό ζαμπόν με πιπέρι ή χωρίς. Για λουκάνικα, προτείνω αδιαμφισβήτητα εκείνα του Παντέρη με 100% μοσχαρίσιο κρέας αλλά και τα λουκάνικα Τρικάλων με πορτοκάλι που είναι πιο αρωματικά και συντροφεύουν ιδανικά τη χειμωνιάτικη φασολάδα.

Συνεχίζοντας τις ανακαλύψεις μου στο μπακάλικο του Στέφανου, βρήκα τα σπιτικά ζυμαρικά Μαίναλον από την Τρίπολη, που φτιάχνονται από το 1971 με τα πιο αγνά υλικά. Χυλοπίτες, λαζάνια, τραχανάς, κριθαράκι και ό,τι άλλο θέλει κανείς για ένα κυριακάτικο τραπέζι ή για να φτιάξει μέσα σε λίγα λεπτά ένα comfort και εύκολο φαγητό. Μπορεί οι συνήθειές μας να έχουν αλλάξει και να έχουμε μπει όλοι μας πιο δυναμικά στην κουζίνα αλλά το μικρό χυλοπιτάκι, τσιγαρισμένο με φρέσκο βούτυρο και πασπαλισμένο με γενναία δόση μυζήθρας, διατηρεί αναλλοίωτη την διαχρονική του αξία.

Στον Διαμαντόπουλο για τυριά μικρών τυροκομείων και γίδινο βούτυρο Facebook Twitter
«Να γράψεις για το γίδινο βούτυρό μου, είναι ό,τι πρέπει για τους κουραμπιέδες αυτή την εποχή». Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Εννοείται πως στον Διαμαντόπουλο θα βρεις όσπρια νέας εσοδείας, για να είναι βραστερά όσο περισσότερο γίνεται, όπως γίγαντες Πρεσπών, φάβα Φενεού και κουκιά Τριπόλεως, και αν είσαι μερακλής θα του ζητήσεις και κάποιο παστό ψάρι για να τα συνοδέψεις. Η παστή ρέγγα που πήρα ήταν πολύ νόστιμη και το ίδιο νόστιμος ήταν και ο υγράλατος μπακαλιάρος Ισλανδίας που είχα δοκιμάσει την προηγούμενη φορά.


Λίγο πριν φύγω ζήτησα από τον Στέφανο να μου δώσει μέλι μήπως καταφέρω να φτιάξω φέτος τα δικά μου μελομακάρονα. Μου έδωσε ένα βάζο από τον παραγωγό Κωστάκη. Τα μελίσσια του βρίσκονται στη Μακρόνησο, που είναι γεμάτη θυμάρια, και το μέλι του είναι εξαιρετικό.


Ο Διαμαντόπουλος είναι ένα ακόμη μπακάλικο παλιάς κοπής που αξίζει να επισκεφτεί κάποιος. Πιθανότατα δεν θα σε κερδίσει το περιβάλλον του, εκτός αν ανήκεις στην κατηγορία των ρομαντικών που ενθουσιάζονται με τα cult, παλιά μαγαζιά, αλλά είναι σίγουρο ότι θα σε ικανοποιήσει με τα προϊόντα του. Και μη διστάσεις να εκφράσεις όποια απορία έχεις στον Στέφανο. Είναι απ' αυτούς που χαίρονται να απαντούν, να εξηγούν και να μοιράζονται. Αγνός άνθρωπος με την στόφα του παλιού, καλού μπακάλη.

Στον Διαμαντόπουλο για τυριά μικρών τυροκομείων και γίδινο βούτυρο Facebook Twitter
Η παστή ρέγγα που πήρα ήταν πολύ νόστιμη. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Στον Διαμαντόπουλο για τυριά μικρών τυροκομείων και γίδινο βούτυρο Facebook Twitter
Στον Διαμαντόπουλο θα βρεις ακόμη εκλεκτά αλλαντικά όπως τα Sary, από τα οποία ξεχωρίσαμε την μορταδέλα με προσούτο και φιστίκι Αιγίνης, αλλά και το καπνιστό ζαμπόν με πιπέρι ή χωρίς. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Στον Διαμαντόπουλο για τυριά μικρών τυροκομείων και γίδινο βούτυρο Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Διαμαντόπουλος Παντοπωλείο, Φραντζή 25, Νέος Κόσμος, Τηλ.: 2109237978

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM