Την επόμενη μέρα μετά τη διάλυση της ιταλικής κυβέρνησης σκιαγραφεί σε άρθρο της η Deutsche Well, σημειώνοντας πως παρά τις προσπάθειες του Τζουζέπε Κόντε η κρίση δεν αποφεύχθηκε, καθώς ο Ματτέο Ρέντσι απέσυρε τις δυο υπουργούς του από την κυβέρνηση και δήλωσε ότι η συνεργασία με τον Κόντε σταματά λόγω ασυνεννοησίας.
«Τώρα τι ακριβώς αναμένεται να συμβεί;», διερωτάται η Dw και συνεχίζει: «Η αντιπολίτευση ζητά επίμονα από τον Κόντε να μεταβεί στην γερουσία και στην βουλή και να πει στο κοινοβούλιο τι θέλει να πράξει. Η συζήτηση θα έχει ολοκληρωθεί πιθανότατα μέσα στο επόμενο σαρανταοκτάωρο. Ο Ιταλός πρωθυπουργός αναμένεται να κατηγορήσει τον Ρέντσι για ανευθυνότητα και να υπογραμμίσει ότι η πολιτική αστάθεια που προκάλεσε, δημιουργεί τεράστια ζημιά στην χώρα».
Παράλληλα όμως η κυβέρνηση Κόντε πρέπει ακόμη να καθορίσει τις λεπτομέρειες των μέτρων οικονομικής στήριξης για τους ελεύθερους επαγγελματίες και ιδιοκτήτες καφέ- μπαρ και εστιατορίων που επλήγησαν από την νέα οικονομική κρίση. Ποιος δηλαδή δικαιούται να λάβει τη βοήθεια αυτή και βάσει ποιων ακριβώς κριτηρίων. Αλλά ο Κόντε τελεί ουσιαστικά υπό παραίτηση και είναι σαφές ότι πρόκειται για αγώνα ενάντια στο χρόνο.
Ο ρόλος του προέδρου της δημοκρατίας
Προς το παρόν, ο πρόεδρος της δημοκρατία Σέρτζιο Ματαρέλα περιμένει να διαπιστώσει πώς θα κινηθεί ο πρωθυπουργός. Αυτό που διαρρέει από την προεδρία της δημοκρατίας, πάντως είναι, ότι η όποια κυβέρνηση θα πρέπει να βασισθεί σε μια ξεκάθαρη, σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Μέσα σε όλα αυτά, η Ιταλία συνεχίζει να αντιμετωπίζει την πανδημία του κορωνοϊού, με πάνω από πεντακόσιους νεκρούς την ημέρα. Οι περιφέρειες φυσικά χρειάζονται έναν ισχυρό συνομιλητή στο υπουργείο Υγείας για να αποφασιστεί και πώς θα πρέπει να συνεχιστεί η εκστρατεία εμβολιασμού. Διότι η εφαρμογή του όλου σχεδίου σε ορισμένες περιοχές παρουσιάζει ήδη καθυστερήσεις λόγω έλλειψης νοσηλευτών.
Θα πρέπει να δούμε, τέλος, αν ο πρόεδρος Ματαρέλα θα ασκήσει την καθοριστική του επιρροή (όπως συνέβη και στο παρελθόν), επισπεύδοντας την επίλυση της κρίσης και κάνοντας σαφές ότ η χώρα δεν μπορεί να βρεθεί όμηρη προσωπικών, πολιτικών συγκρούσεων.