Στο «σημείο χωρίς επιστροφή» καρχαρίες και σαλάχια - Μείωση πληθυσμών πάνω από 70% μέσα σε 50 χρόνια

Στο «σημείο χωρίς επιστροφή» καρχαρίες και σαλάχια - Μείωση πληθυσμών πάνω από 70% μέσα σε 50 χρόνια Facebook Twitter
EPA
0

Τον κώδωνα του κινδύνου για καρχαρίες και σαλάχια κρούουν ερευνητές, φέρνοντας στο φως ανησυχητικά στοιχεία για τη μείωση των πληθυσμών τους τα τελευταία πενήντα χρόνια. 

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Nature, οι πληθυσμοί των καρχαριών και των σαλαχιών μειώθηκαν κατά 71.1% από το 1970 έως το 2018. «Αν δεν κάνουμε κάτι, θα είναι πολύ αργά. Είναι πολύ χειρότερα από άλλους πληθυσμούς ζώων που μελετάμε», αναφέρει ο Nick Dulvy, βιολόγος από το πανεπιστήμιο Simon Fraser του Καναδά που συνυπογράφει τη μελέτη. Στην έρευνα αποτυπώνεται η εικόνα από όλους τους ωκεανούς της Γης. 

Αναλυτικότερα, από τα 31 είδη καρχαριών και σαλαχιών που ζουν στους ωκεανούς, τα 24 απειλούνται με αφανισμό και αρκετά από αυτά έχουν χαρακτηριστεί ως «άκρως απειλούμενα». Ο Nick Dulvy κάνει λόγο για απίστευτο ρυθμό μείωσης των πληθυσμό, μεγαλύτερο από εκείνο των ελεφάντων ή των ρινόκερων, ζώα τα οποία είναι εμβληματικά των προσπαθειών διάσωσης στη γη. Για τη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν δύο βασικοί δείκτες βιοποικιλότητας, ο Red List Index, στον οποίο αποτυπώνεται το ρίσκο αφανισμού και ο Living Planet Index, ο οποίος καταγράφει τις αλλαγές στα μεγέθη των πληθυσμών. 

Τα συμπεράσματα της έρευνας αποκαλύπτουν μία ανησυχητική, συνεχή, παγκόσμια μείωση των πληθυσμών των καρχαριών αλλά και μια «άνευ προηγουμένου αύξηση του κινδύνου εξαφάνισης αυτών των ειδών», αναφέρει η μελέτη. Οι ερευνητές αποδίδουν τη μείωση των πληθυσμών στην ανθρώπινη δραστηριότητα και στην κλιματική αλλαγή, ωστόσο η κυριότερες απειλές είναι η υπεραλίευση και η σχετική αλιευτική πίεση, που έχει αυξηθεί κατά 18 φορές από το 1970. 

Οι καρχαρίες αλιεύονται για το κρέας τους, τα πτερύγιά τους, τα βράγχια τους και το ηπατικό έλαιο. Κατά την κορύφωση της υπεραλίευσης, στις αρχές της χιλιετίας, υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο σκοτώνονταν ανάμεσα στα 63 έως 273 εκατ. καρχαρίες. Στην Ασία, το πτερύγιο καρχαρία αποτελεί πολύτιμο συστατικό σούπας η οποία θεωρείται σύμβολο status για πολλούς Κινέζους. Μελέτη του 2018, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Marine Policy, υποστηρίζει ότι στο Χονγκ Κονγκ, τον «μεγαλύτερο εμπορικό κόμβο καρχαριών στον κόσμο», οι εισαγωγές πτερυγίων καρχαρία διπλασιάστηκαν από το 1960.

Οι καρχαρίες είναι επίσης ιδιαίτερα ευάλωτοι στην υπερεκμετάλλευση καθώς ο αριθμός τους αυξάνεται με αργούς ρυθμούς. Για ορισμένα είδη καρχαριών πρέπει να μεσολαβήσουν ακόμα και δεκαετίες από τη γέννηση ενός καρχαρία μέχρι και τους πρώτους απογόνους του. Και τα σαλάχια όμως, οδηγούνται σε «ταχεία μείωση και τοπική εξόντωση», εξαιτίας της υπεραλίευσης στους παραδοσιακούς τους βιοτόπους.

Υπάρχουν ωστόσο ορισμένα ενθαρρυντικά σημάδια για συγκεκριμένα είδη, ο πληθυσμός του λευκού καρχαρία παρουσιάζει ανάκαμψη χάρη σε μέτρα που έλαβαν οι κυβερνήσεις, σύμφωνα με την έκθεση. Και οι πληθυσμοί του σφυροκέφαλου, στον ΒΔ Ατλαντικό, παρουσιάζουν ανάκαμψη χάρη στις αυστηρές ποσοστώσεις που επιβλήθηκαν. 

Ωστόσο, η απειλή της υπεραλίευσης υπερβαίνει κατά πολύ τους εμπορικούς κανονισμούς ή τη βιώσιμη διαχείριση της αλιείας, προειδοποιούν οι ερευνητές. Λίγες χώρες έχουν επιβάλει όρια στην αλίευση ειδικά για τους καρχαρίες, και σε λιγότερες ακόμη οι πληθυσμοί που αποδεκατίστηκαν από την υπεραλίευση του περασμένου αιώνα ανέκαμψαν. Παράλληλα οι ερευνητές χαρακτηρίζουν ως αδύναμη την εφαρμογή των διεθνών συνθηκών και υπογραμμίζουν πως απέτυχαν να περιορίσουν αποτελεσματικά το εμπόριο των ειδών ή τη διατήρηση των πληθυσμών.  

«Βλέπουμε τις ανησυχητικές συνέπειες της υπεραλίευσης των ωκεανών μέσα από τη δραματική μείωση ορισμένων από τους πλέον εμβληματικούς κατοίκους τους», αναφέρει ο Nathan Pacoureau, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Είναι κάτι που οι πολιτικοί δεν μπορούν να παραβλέπουν πια», προσθέτει σημειώνοντας πως οι χώρες πρέπει να δουλέψουν προς νέους διεθνείς κανονισμούς και να εφαρμόσουν άμεσα τα συμφωνηθέντα. 

Με πληροφορίες από CNN

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

COP29 για το κλίμα: Μόνο $250 δισ. από το 1,3 τρισ. που απαιτούνται, συμφώνησαν να δίνουν οι πλούσιες χώρες στις φτωχές

Διεθνή / COP29 για το κλίμα: Μόνο $250 δισ. από το 1,3 τρισ. που απαιτούνται, συμφώνησαν να δίνουν οι πλούσιες χώρες στις φτωχές

Το προσχέδιο της Συμφωνίας ορίζει ως ευρύτερο τον στόχο για άντληση 1,3 τρισ. δολαρίων ετησίως έως το 2035, με αναφορές σε χρηματοδότηση από «δημόσιες και ιδιωτικές πηγές»
LIFO NEWSROOM
«Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Market news / «Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Μαζί με τη ΜΚΟ «Μπορούμε», η Coca-Cola συνεχίζει για 2η χρονιά το έργο της για τη διάσωση και προσφορά εκατομμυρίων μερίδων τροφίμων και συστήνει ξανά τη δράση «Ένα Κυριακάτικο Γεύμα για Όλους».
THE LIFO TEAM
Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Περιβάλλον / Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Νέα ανάλυση δείχνει ότι η φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να αυξήσει τα κονδύλια του ταμείου του ΟΗΕ για τις απώλειες και ζημίες της κλιματικής κρίσης κατά 2.000%
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Τρεις από τις πέντε επιστημονικές ομάδες που παρακολουθούν την παγκόσμια θερμοκρασία λένε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη δεν μπορεί να περιοριστεί στους 1,5°C
LIFO NEWSROOM