Είχα συναντήσει τον Άλκη Μιχαήλ αρκετούς μήνες πριν, όταν η πανδημία δεν είχε κάνει ακόμη την εμφάνισή της. Τον είχα βρει στο vegan εστιατόριο Winners, που βρίσκεται στο Niki Athens Hotel, στην περιοχή του Συντάγματος, και η οικογένειά του διατηρεί από πάντα. Αν και ο ίδιος δεν δηλώνει σεφ και οι σπουδές του αφορούν την αρχιτεκτονική, η διαμονή του στο εξωτερικό για μεγάλο διάστημα τον εισήγαγε σε νέες διατροφικές συνήθειες, τον μύησε στον βιγκανισμό και τον παρακίνησε να ασχοληθεί με τη μαγειρική.
Έτσι, όταν επέστρεψε στην Ελλάδα ανέλαβε την κουζίνα του εστιατορίου, δημιουργώντας ένα μενού με προσεγμένα πιάτα, που εκτίμησαν ιδιαίτερα οι vegan και κίνησαν το ενδιαφέρον και των πολλών που δεν θέλουν να στραφούν στον βιγκανισμό αλλά τους ενδιαφέρει να έχουν την δυνατότητα να απολαμβάνουν ένα healthy, νόστιμο γεύμα όταν το επιθυμούν. Μάλιστα, έχω την πεποίθηση πως το τελευταίο διάστημα όλο και μεγαλώνει η λίστα εκείνων που, συνειδητοποιημένα και όχι ακολουθώντας κάποιο trend, αναζητούν φαγητό με αδιαμφισβήτητη θρεπτική αξία.
Γι' αυτόν τον λόγο, αποφάσισα να ζητήσω από τον Άλκη να δημιουργήσει τρεις vegan σούπες με αποτοξινωτική δράση που μπορούν να καθαρίσουν τον οργανισμό μας, ενώ ταυτόχρονα να του παρέχουν ενέργεια για να αντιμετωπίσει την καθημερινότητα. Το καλύτερο είναι πως ο Άλκης δεν στάθηκε στις συνταγές που ήδη βρίσκονται στο πορτφόλιό του αλλά αποφάσισε να δημιουργήσει από την αρχή τρεις νέες, με συστατικά που μπορεί κανείς να βρει εύκολα, χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψει μια περιουσία γι' αυτά.
Η πράσινη ανοιξιάτικη είναι κρύα και δροσερή, η παχύρρευστη, με φιστικοβούτυρο, γλυκοπατάτα και μπανάνα, χορταστική και καταπραϋντική, και η τρίτη, με μήλο, πορτοκάλι, παντζάρια και τζίντζερ, spicy και ιδανική για κάθε ώρα της μέρας.
Συζητώντας, μάλιστα, για το πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να μαγειρεύει κανείς υγιεινά, μου απάντησε πως το πιο σημαντικό είναι να έχει καλή πρώτη ύλη, που συνήθως βρίσκεται σε μικρά παντοπωλεία και μανάβικα. Επίσης, μου επισήμανε πως είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τον τρόπο με τον οποίο κάθε συστατικό μπορεί να μαγειρευτεί χωρίς να χάσει τη θρεπτική του αξία. Για παράδειγμα, το μπρόκολο είναι καλύτερο να το τρως ωμό ή ελάχιστα βρασμένο.
Επίσης, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως οι συγκεκριμένες σούπες δεν περιέχουν καθόλου αλάτι και καθόλου λάδι. Και αυτό είναι πραγματικά εντυπωσιακό, καθώς δοκίμασα και τις τρεις και δεν ένιωσα να μου λείπει κάτι. Ο Άλκης μου εξήγησε πως το αλάτι μπορεί να αντικατασταθεί εύκολα με διάφορα μπαχαρικά, όπως η καπνιστή πάπρικα, το πιπέρι ή το κύμινο, που έχει πολύ έντονη γεύση. Η συμμετοχή, μάλιστα, φρέσκων μυρωδικών, όπως ο βασιλικός, το δεντρολίβανο και ο δυόσμος, κάνουν ακόμα λιγότερο απαραίτητο το αλάτι στο μαγείρεμα.
Συμφωνώντας πως είναι σημαντικό να τρώμε τα φρούτα και τα λαχανικά στην εποχή τους και να προτιμούμε εκείνα που διαπιστωμένα ωφελούν την υγεία μας, όπως το παντζάρι και η γλυκοπατάτα, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το φρέσκο κρεμμυδάκι, που είναι πολύτιμο και πολλοί δεν γνωρίζουν τη μεγάλη θρεπτική του αξία, κλείσαμε την κουβέντα μας και προχωρήσαμε στη δοκιμή των πιάτων.
Και οι τρεις σούπες είχαν εκπληκτική γεύση. Η πράσινη ανοιξιάτικη είναι κρύα και δροσερή, η παχύρρευστη, με φιστικοβούτυρο, γλυκοπατάτα και μπανάνα, χορταστική και καταπραϋντική και η τρίτη, με μήλο, πορτοκάλι, παντζάρια και τζίντζερ, spicy και ιδανική για κάθε ώρα της μέρας.
Protein Packed Soup
Yλικά
1 λευκό κρεμμύδι χοντροκομμένο
4 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένο
30 γρ. τζίντζερ ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο
100 γρ. κόκκινες φακές
500 γρ. (περίπου 2 μεσαίες) γλυκοπατάτες ξεφλουδισμένες
150 γρ. (περίπου 1 μεγάλο) καρότο κομμένο πολύ μικρά καβάκια
1 μεγάλη κίτρινη μπανάνα
1 κ.σ. σκόνη curry
2 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
2 κ.γ. κόλιαντρο σκόνη
1 κ.γ. κουρκουμά σκόνη
1/2 κ.γ. μπούκοβο
1/2 κ.γ. σπόροι μουστάρδας (προαιρετικά)
800 ml. ζωμό λαχανικών
130 γρ. φιστικοβούτυρο απαλό
1 κ.σ. ταμάρι ή σόγια
Χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
Πιπέρι
Για το σερβίρισμα
Ποπ-κορν ρεβιθιού
1 κονσέρβα ρεβίθια 400 γρ.
1 κ.σ. σκόνη curry
1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
1 κ.γ. λάδι
1 ματσάκι φρέσκο κόλιαντρο
Κρέμα καρύδας
Ψημένα φιστίκια
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε 3 κουταλιές νερό, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το τζίντζερ. Σοτάρουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν και να μαλακώσουν, και όταν χρειάζεται προσθέτουμε νερό για να μην κολλήσει τίποτα στον πάτο. Κόβουμε το καρότο και τις γλυκοπατάτες σε κυβάκια. Κόβουμε την μπανάνα σε ροδέλες και τις αφήνουμε στην άκρη. Δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή, «σβήνουμε» με το ταμάρι και ανακατεύουμε. Μόλις εξατμιστεί, βάζουμε τα μπαχαρικά και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε την μπανάνα, τις γλυκοπατάτες, το ξύσμα λεμονιού και το καρότο και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά και μετά τον ζωμό, τις κόκκινες φακές και το φιστικοβούτυρο.
Μόλις πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε για 20 λεπτά, ανακατεύοντας κάθε 5 λεπτά για να μην κολλήσουν οι φακές. Μετά από 20 λεπτά τσεκάρουμε αν έχει μαλακώσει η γλυκοπατάτα και αν όχι, αφήνουμε για ακόμα 5 λεπτά. Προσθέτουμε το γάλα καρύδας και τον χυμό από το λεμόνι. Με το ραβδομπλέντερ αλέθουμε τη σούπα μέχρι να πάρει την υφή που μας αρέσει. Άμα δεν έχουμε ραβδομπλέντερ, την αλέθουμε σε ένα μπλέντερ για smoothies. Για να γίνει πιο αραιή, της προσθέτουμε ζωμό, μέχρι να φτάσει στο σημείο της αρεσκείας μας.
Επειδή έχει φιστικοβούτυρο, όταν μπει στο ψυγείο ή όσο κάθεται, θα πήζει. Για να την αραιώσουμε, βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε. Αν χρειαστεί, βάζουμε γάλα καρύδας ή ζεστό νερό.
Για το ποπ-κορν ρεβιθιού
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
Ξεπλένουμε και στραγγίζουμε τα ρεβίθια. Στη συνέχεια τα στεγνώνουμε καλά.
Σε ένα ταψί με λαδόκολλα βάζουμε τα ρεβίθια, τα μπαχαρικά και το λάδι και ανακατεύουμε.
Τα βάζουμε στο φούρνο για 20 λεπτά, στα 10 λεπτά τα ανακατεύουμε.
Σερβίρισμα
Βάζουμε τη σούπα στο μπολ και προσθέτουμε τα ρεβίθια στο κέντρο. Βάζουμε λίγο γάλα καρύδας. Ρίχνουμε από πάνω ψημένα φιστίκια και φύλλα φρέσκου κόλιαντρου.
Spring detox soup
Υλικά
2 αβοκάντο μαλακά, κομμένα σε κυβάκια
100 γρ. baby σπανάκι
4 φρέσκα κρεμμύδια χοντροκομμένα
1 αγγούρι χωρίς σπόρια, χοντροκομμένο
30 γρ. τζίντζερ ξεφλουδισμένο
1 σκελίδα σκόρδο
20 γρ. φρέσκου βασιλικού
20 γρ. φρέσκου δυόσμου
10 γρ. φύλλα μαϊντανού
Χυμός και ξύσμα από 3 λάιμ
2 κ.σ. ταχίνι ολικής
2 κ.σ. μηλόξιδο
1 κ.σ. κόλιαντρο σκόνη
1/2 κ.γ. μπούκοβο
2 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου
5 κ.σ. γιαούρτι καρύδας
300 ml γάλα καρύδας από κονσέρβα
1 λίτρο φυτικό γάλα αμυγδάλου
2 κ.σ. διατροφική μαγιά (προαιρετικά)
2 παγάκια
Για το σερβίρισμα
Ψημένο ψωμί ολικής άλεσης
1 σκελίδα σκόρδο κομμένη στη μέση
1 αγγούρι κομμένο σε ροδέλες με το πίλερ
5 ντοματίνια κομμένα στη μέση
Φύλλα δυόσμου
Σε ένα μπλέντερ προσθέτουμε το γάλα, το σκόρδο, τον χυμό και ξύσμα λάιμ, τη μαγιά, το σιρόπι σφενδάμου, το μηλόξιδο και τα μπαχαρικά και χτυπάμε καλά. Προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμύδι, το αγγούρι και το αβοκάντο και συνεχίζουμε να χτυπάμε τη σούπα μας ώστε να γίνει λεία. Προσθέτουμε 2 παγάκια, το σπανάκι, τον βασιλικό, τον δυόσμο και τον μαϊντανό, το γάλα καρύδας, το γιαούρτι καρύδας, αρκετό πιπέρι και ταχίνι.
Ανάλογα με το μέγεθος του μπλέντερ, μπορεί να χρειαστεί να το κάνουμε σε δόσεις.
Βάζουμε τη σούπα στο ψυγείο και τη σερβίρουμε κρύα.
Σερβίρισμα
Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση. Με το πίλερ ξεφλουδίζουμε το αγγούρι σε ροδέλες και στη συνέχεια τις τυλίγουμε σφιχτά.
Για το ψωμί:
Το κόβουμε σε μεγάλες φέτες. Κόβουμε 1 σκελίδα σκόρδο στη μέση και την τρίβουμε πάνω στις φέτες ψωμιού. Ψήνουμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά και στα 10' αλλάζουμε μεριά στις φέτες.
Σούπα με παντζάρι, μήλο, τζίντζερ, πορτοκάλι και γλυκοπατάτα
Imune booster
Υλικά
2-3 παντζάρια (500 γρ.) ξεφλουδισμένα βρασμένα, 1 ακόμα παντζάρι ωμό για το σερβίρισμα
2 μεσαίου μεγέθους γλυκοπατάτες (500 γρ.) ξεφλουδισμένες
1 κόκκινο μήλο κομμένο σε μικρά κυβάκια
1 ακόμα κόκκινο μήλο για το σερβίρισμα
1 σκελίδα σκόρδο χοντροκομμένη
1 κόκκινο κρεμμύδι χοντροκομμένο
25-30 γρ. φρέσκο τζίντζερ ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο
1/2 κ.γ. κύμινο
1 κ.γ. κόλιαντρο σκόνη
1/2 κ.γ. μπούκοβο
2 κ.σ. ταμάρι ή σόγια ή παλαμικό
1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι
Χυμό από 3 πορτοκάλια (300 ml) και ξύσμα από 2 πορτοκάλια
800 ml ζωμός λαχανικών
200 ml γάλα καρύδας από κονσέρβα
Φρέσκο τριμμένο πιπέρι
Σερβίρω με:
Τσιπς παντζαριού
Γάλα καρύδας ή φυτική κρέμα γάλακτος
Μήλο κομμένο σε λεπτές φέτες
Σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
Φρέσκο θυμάρι
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε 3 κουταλιές νερό, το κρεμμύδι, το μήλο, το σκόρδο, το τζίντζερ και το θυμάρι. Σοτάρουμε για 5-6 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν και να μαλακώσουν. Όποτε χρειάζεται, προσθέτουμε νερό για να μην κολλήσει τίποτα στον πάτο. Κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κυβάκια του 1 εκατοστού και τα βρασμένα παντζάρια σε μικρά κυβάκια. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας ταμάρι ή σόγια ή μπαλσάμικο για να «σβήσουμε» την κατσαρόλα.
Μόλις εξατμιστεί το ταμάρι, προσθέτουμε τα παντζάρια, τις γλυκοπατάτες, το ξύσμα πορτοκαλιού και τον ζωμό. Όταν πάρει μια βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε μέχρι να μαλακώσει η γλυκοπατάτα, για περίπου 15-20 λεπτά. Τσεκάρουμε τη γλυκοπατάτα αν έχει μαλακώσει και αν όχι, την αφήνουμε για 5 λεπτά ακόμα. Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού και το γάλα καρύδας. Με το ραβδομπλέντερ αλέθουμε τη σούπα μέχρι να πάρει την υφή που μας αρέσει. Άμα δεν έχουμε ραβδομπλέντερ, την αλέθουμε σε ένα μπλέντερ για smoothies. Αν τη θέλουμε πιο αραιή, προσθέτουμε ζωμό, μέχρι να φτάσει το σημείο της αρεσκείας μας.
Για τα τσιπς παντζαριού:
Φούρνος στους 180 στον αέρα. Ξεφλουδίζουμε ένα ωμό παντζάρι. Χρησιμοποιώντας το πίλερ, ξεφλουδίζουμε το παντζάρι σε λεπτές φετούλες που θυμίζουν τσιπς. Τα προσθέτουμε σε ένα μπολάκι με αλάτι, πιπέρι και 1 κ.γ. λάδι και ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε λαδόκολλα σε ένα ταψάκι και τα απλώνουμε, προσέχοντας να μην ακουμπάνε μεταξύ τους. Ψήνουμε για 10 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο και σερβίρουμε πάνω στη σούπα.
σχόλια