5 πράγματα που άλλαξα το 2020 στο φαγητό μου

5 πράγματα που άλλαξα το 2020 στο φαγητό μου Facebook Twitter
Η ΤwoMinutes Angie
0

Σταμάτησα να παραγγέλνω πίτσα

Πάντα όταν παράγγελνα πίτσα πεινούσα τρελά. Όταν έφτανε η πίτσα, συνήθως χλιαρή, είχα ήδη χορτάσει με κάτι άλλο, συνήθως κριτσινάκια με τυρί. Αντί για πίτσα, λοιπόν, κατέβασα την τοστιέρα από το ψηλό ράφι της κουζίνας, εκεί που το είχα παρκάρει όταν οι κόρες μου πια έφυγαν από το σπίτι και απόλαυσα ξανά το «τοστάκι» μου, με όποιο ψωμί είχα κάθε φορά (προτιμώ δυο τεράστιες φέτες από προζυμένιο ολικής χωρίς κόρα, που αφήνει το τυρί να τρέξει και να ξεροψηθεί), με όσο τυρί ήθελα (πάρα πολύ, τρείς φέτες γκούντα ή την ωραία γραβιέρα του Ιδρύματος Αβέρωφ που μερικές φορές θυμίζει τη γνήσια ελβετική, φευ, στα 24 ευρώ το κιλό!), κομμένο διαγώνια δυο φορές για να βγουν τέσσερα όμορφα τραγανά τριγωνάκια και ένα μικρό μυστικό που άξια του χαρίζει την ισοπαλία με την πίτσα: τρείς σταγόνες κέτσαπ ανάμεσα στις φέτες του τυριού. Ψωμί, τυρί, κέτσαπ, ειλικρινά πλέον δεν καταλαβαίνω τι παραπάνω έχει η πίτσα.

Έμαθα να αξιοποιώ την κατάψυξή μου

Βρίσκομαι για αγορές στα μαγαζιά καθημερινά, τόσο για ψώνια για το σπίτι όσο και για ρεπορτάζ, για να πάρω έμπνευση για καινούργιες συνταγές ή για φωτογραφίες φρέσκων υλικών. Έτσι αγοράζω βασικά φρέσκα τα υλικά για το μαγείρεμά μου. Όμως φέτος, με τα lockdowns, οι αγορές έχασαν τη χαρά τους και έτσι έμαθα να αξιοποιώ τη κατάψυξή μου αποφεύγοντας τις συχνές επισκέψεις στα σούπερ μάρκετ (τις λαϊκές αγορές δεν τις εγκατέλειψα ποτέ, τις λατρεύω). Παράγγελνα 10 σνίτσελ για παράδειγμα από τον Γιάννη στα Εξάρχεια και έβαζα τα 8 διπλωμένα σε σακουλάκια των τεσσάρων στην κατάψυξη. Το σνίτσελ, είτε μοσχαρίσιο, είτε χοιρινό (πιο μαλακό αλλά θέλει περισσότερο αλατοπίπερο), είναι το πιο εύκολο κρέας να αποψύξεις γρήγορα και αν δεν θες να τα βαπτίσεις στο αυγό και τη γαλέτα και μετά πάλι στο αυγό για ένα νόστιμο κλασικό σνίτσελ, εναλλακτικά μπορείς να φτιάξεις κόβοντάς το ένα γρήγορο stir fry (κινέζικο, δηλαδή, με λαχανικά) ή ακόμα –αν είσαι στα πάνω σου μαγειρικά– ένα γρήγορο Stroganoff με τα μανιτάρια του και την πλούσια σος του. Το καλύτερο; Ο Γιάννης κάνει delivery σπίτι σας! Μη ξεχάσετε να παραγγείλετε και λουκάνικα, με αυγά στο τηγάνι έχετε ένα σούπερ γεύμα σε δευτερόλεπτα!

Κρεοπωλείο Ο Γιάννης, Καλλιδρομίου 51, 2103842270

5 πράγματα που άλλαξα το 2020 στο φαγητό μου Facebook Twitter
Ένα μεγάλο τάπερ με χορτόσουπα στο ψυγείο ή την κατάψυξη είναι μια νόστιμη εναλλακτική.

Έμαθα να τρώω κάπως πιο υγιεινά όταν πεινάω. Κάπως.

Η πείνα είναι η χειρότερη στιγμή λένε οι ειδικοί για να μαγειρέψεις και να ψωνίσεις, τα τρως όλα και τα αγοράζεις όλα. Από την πλευρά μου ισχύει, μήπως το ίδιο ισχύει και για σας; Ένα μεγάλο τάπερ με χορτόσουπα στο ψυγείο ή την κατάψυξη είναι η νόστιμη εναλλακτική. Όλα τα λαχανικά που έμειναν ξεχασμένα και μαλάκωσαν, μαράθηκαν ή απλά έχασαν το σεξ απίλ της φρεσκάδας τους μπαίνουν στη μεγαλύτερη κατσαρόλα που σας βρίσκεται με τόσο νερό όσο να τα καλύπτει και μετά από μια ώρα βράσιμο σε μεσαία φωτιά και ένα καλό άλεσμα στο μπλέντερ σας έχετε ένα υγιεινότερο μπολ φαγητού που κοστίζει όσο δυο πατάτες, δυο καρότα, ένα κρεμμύδι ή ένα πράσο, ένα κολοκύθι ή λίγα κομμάτια κολοκύθας, πολύ σέλινο ή μισή σελινόριζα και τα κοτσάνια από λάχανο/μπρόκολο/κουνουπίδι. Αυτή είναι η συνταγή της εξάλλου, α, ναι, και λίγο αλάτι αρχικά (το σέλινο δίνει την ψευδαίσθηση του αλμυρού οπότε αλατίστε με μέτρο) και στο τέλος πιπέρι, κουρκουμά, πάπρικα και μια γενναία κουταλιά φρέσκο βούτυρο! Θέλετε και λίγες σταγόνες κρεμ φρες στο σερβίρισμα και κρουτόν; Κανείς δεν έχει αντίρρηση!

Εκτίμησα ακόμα περισσότερο το –βραστό– αυγό

Δεν πέρασε νομίζω μια βδομάδα στα lockdowns που να μη βρισκόντουσαν στο ψυγείο μου τέσσερα σφιχτά αυγά. Τα χρησιμοποίησα για να κάνω πεντανόστιμα αυγοσάντουιτς λιώνοντάς τα σε μπολάκι με μία κουταλιά πικάντικη μουστάρδα, τρείς σταγόνες tabasco, λίγη μαγιονέζα, αλάτι και πολύ πιπέρι. Με μια φέτα ντομάτα ή δυο μαρουλόφυλλά αλλά και εντελώς σκέτο σε τοσταρισμένο ψωμί έγινε το αγαπημένο μου γρήγορο σνακ. Το ίδιο και για μια γρήγορη τονοσαλάτα: δυο ψιλοκομμένα αυγά, τρία αγγουράκια τουρσί επίσης ψιλοκομμένα, ένα κρεμμύδι επίσης ψιλοκομμένο και δυο μεγάλες κονσέρβες τόνου. Προσοχή στο αλάτι αλλά όχι στο πιπέρι, και αν είστε στα κέφια σας, ψιλοκόψτε μέσα σχοινόπρασο, κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης ή προσθέστε μια κονσέρβα καλαμπόκι. Αλείψτε τη σε σάντουιτς ή απλά πατήστε το play και απολαύστε την έτσι, χωρίς ψωμί μπροστά στην αγαπημένη σας οθόνη.

5 πράγματα που άλλαξα το 2020 στο φαγητό μου Facebook Twitter
Πεντανόστιμα αυγοσάντουιτς λιώνοντας αυγά σε μπολάκι με μία κουταλιά πικάντικη μουστάρδα, τρείς σταγόνες tabasco, λίγη μαγιονέζα, αλάτι και πολύ πιπέρι.

Δοκίμασα κάποιες πιο άγνωστες ποικιλίες από τον ελληνικό αμπελώνα

Όλος αυτός ο ελεύθερος χρόνος, σκέφτηκα, δεν πρέπει να μείνει αναξιοποίητος, κάτι καινούργιο έπρεπε να μάθω. Ανάμεσα στις πολλές δυνατότητες που σου δίνει το Διαδίκτυο (από γιόγκα μέχρι περίτεχνη ζαχαροπλαστική!) προτίμησα να μάθω λίγα περισσότερα για το ελληνικό κρασί. Μέχρι να μπορούμε ελεύθερα να συμμετέχουμε βιωματικά σε σεμινάρια οινογνωσίας, αποφάσισα να δοκιμάσω τη μια βδομάδα κυδωνίτσα, την άλλη βδομάδα ροζέ από μοσχοφίλερο, τη ρομπόλα της Κεφαλλονιάς, μετά κατέβηκα Κρήτη και απόλαυσα λιάτικο και βιδιανό και με κάθε δοκιμή ταξίδεψα στις τέσσερις γωνιές της χώρας μας μαθαίνοντας, εκτός από γεωγραφία, πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για ένα από τους πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής εστίασης με παρουσία στα ελληνικά αλλά και τα διεθνή τραπέζια των καλοφαγάδων. Όταν με το καλό επιτραπεί η συμμετοχή σε σεμινάρια, σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να παρακολουθήσετε τη σειρά μαθημάτων του Θόδωρου Λέλεκα για να αποκτήσετε μια σφαιρική εικόνα του ελληνικού (και όχι μόνο) κρασιού αλλά και για να απολαύσετε –πάντα υπεύθυνα και με μέτρο– την Ελλάδα στο ποτήρι σας! Στην υγεία σας λοιπόν, χαρούμενες γιορτές και πιο ευτυχισμένο το 2021!

Σεμινάρια Οινογνωσίας, [email protected]

 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

8 εορταστικά μενού εστιατορίων που έρχονται στο σπίτι μας

Γεύση / 8 εορταστικά μενού εστιατορίων που έρχονται στο σπίτι μας

Μπορεί να μας λείπουν τα εστιατόρια και η φροντίδα τους, που είχαμε συνηθίσει να απολαμβάνουμε, ιδιαίτερα τις γιορτινές μέρες, αλλά υπάρχει τρόπος να φέρουμε την ατμόσφαιρα και τις γεύσεις τους στο σαλόνι του σπιτιού μας.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ