5 πράγματα που άλλαξα το 2020 στο φαγητό μου

5 πράγματα που άλλαξα το 2020 στο φαγητό μου Facebook Twitter
Η ΤwoMinutes Angie
0

Σταμάτησα να παραγγέλνω πίτσα

Πάντα όταν παράγγελνα πίτσα πεινούσα τρελά. Όταν έφτανε η πίτσα, συνήθως χλιαρή, είχα ήδη χορτάσει με κάτι άλλο, συνήθως κριτσινάκια με τυρί. Αντί για πίτσα, λοιπόν, κατέβασα την τοστιέρα από το ψηλό ράφι της κουζίνας, εκεί που το είχα παρκάρει όταν οι κόρες μου πια έφυγαν από το σπίτι και απόλαυσα ξανά το «τοστάκι» μου, με όποιο ψωμί είχα κάθε φορά (προτιμώ δυο τεράστιες φέτες από προζυμένιο ολικής χωρίς κόρα, που αφήνει το τυρί να τρέξει και να ξεροψηθεί), με όσο τυρί ήθελα (πάρα πολύ, τρείς φέτες γκούντα ή την ωραία γραβιέρα του Ιδρύματος Αβέρωφ που μερικές φορές θυμίζει τη γνήσια ελβετική, φευ, στα 24 ευρώ το κιλό!), κομμένο διαγώνια δυο φορές για να βγουν τέσσερα όμορφα τραγανά τριγωνάκια και ένα μικρό μυστικό που άξια του χαρίζει την ισοπαλία με την πίτσα: τρείς σταγόνες κέτσαπ ανάμεσα στις φέτες του τυριού. Ψωμί, τυρί, κέτσαπ, ειλικρινά πλέον δεν καταλαβαίνω τι παραπάνω έχει η πίτσα.

Έμαθα να αξιοποιώ την κατάψυξή μου

Βρίσκομαι για αγορές στα μαγαζιά καθημερινά, τόσο για ψώνια για το σπίτι όσο και για ρεπορτάζ, για να πάρω έμπνευση για καινούργιες συνταγές ή για φωτογραφίες φρέσκων υλικών. Έτσι αγοράζω βασικά φρέσκα τα υλικά για το μαγείρεμά μου. Όμως φέτος, με τα lockdowns, οι αγορές έχασαν τη χαρά τους και έτσι έμαθα να αξιοποιώ τη κατάψυξή μου αποφεύγοντας τις συχνές επισκέψεις στα σούπερ μάρκετ (τις λαϊκές αγορές δεν τις εγκατέλειψα ποτέ, τις λατρεύω). Παράγγελνα 10 σνίτσελ για παράδειγμα από τον Γιάννη στα Εξάρχεια και έβαζα τα 8 διπλωμένα σε σακουλάκια των τεσσάρων στην κατάψυξη. Το σνίτσελ, είτε μοσχαρίσιο, είτε χοιρινό (πιο μαλακό αλλά θέλει περισσότερο αλατοπίπερο), είναι το πιο εύκολο κρέας να αποψύξεις γρήγορα και αν δεν θες να τα βαπτίσεις στο αυγό και τη γαλέτα και μετά πάλι στο αυγό για ένα νόστιμο κλασικό σνίτσελ, εναλλακτικά μπορείς να φτιάξεις κόβοντάς το ένα γρήγορο stir fry (κινέζικο, δηλαδή, με λαχανικά) ή ακόμα –αν είσαι στα πάνω σου μαγειρικά– ένα γρήγορο Stroganoff με τα μανιτάρια του και την πλούσια σος του. Το καλύτερο; Ο Γιάννης κάνει delivery σπίτι σας! Μη ξεχάσετε να παραγγείλετε και λουκάνικα, με αυγά στο τηγάνι έχετε ένα σούπερ γεύμα σε δευτερόλεπτα!

Κρεοπωλείο Ο Γιάννης, Καλλιδρομίου 51, 2103842270

5 πράγματα που άλλαξα το 2020 στο φαγητό μου Facebook Twitter
Ένα μεγάλο τάπερ με χορτόσουπα στο ψυγείο ή την κατάψυξη είναι μια νόστιμη εναλλακτική.

Έμαθα να τρώω κάπως πιο υγιεινά όταν πεινάω. Κάπως.

Η πείνα είναι η χειρότερη στιγμή λένε οι ειδικοί για να μαγειρέψεις και να ψωνίσεις, τα τρως όλα και τα αγοράζεις όλα. Από την πλευρά μου ισχύει, μήπως το ίδιο ισχύει και για σας; Ένα μεγάλο τάπερ με χορτόσουπα στο ψυγείο ή την κατάψυξη είναι η νόστιμη εναλλακτική. Όλα τα λαχανικά που έμειναν ξεχασμένα και μαλάκωσαν, μαράθηκαν ή απλά έχασαν το σεξ απίλ της φρεσκάδας τους μπαίνουν στη μεγαλύτερη κατσαρόλα που σας βρίσκεται με τόσο νερό όσο να τα καλύπτει και μετά από μια ώρα βράσιμο σε μεσαία φωτιά και ένα καλό άλεσμα στο μπλέντερ σας έχετε ένα υγιεινότερο μπολ φαγητού που κοστίζει όσο δυο πατάτες, δυο καρότα, ένα κρεμμύδι ή ένα πράσο, ένα κολοκύθι ή λίγα κομμάτια κολοκύθας, πολύ σέλινο ή μισή σελινόριζα και τα κοτσάνια από λάχανο/μπρόκολο/κουνουπίδι. Αυτή είναι η συνταγή της εξάλλου, α, ναι, και λίγο αλάτι αρχικά (το σέλινο δίνει την ψευδαίσθηση του αλμυρού οπότε αλατίστε με μέτρο) και στο τέλος πιπέρι, κουρκουμά, πάπρικα και μια γενναία κουταλιά φρέσκο βούτυρο! Θέλετε και λίγες σταγόνες κρεμ φρες στο σερβίρισμα και κρουτόν; Κανείς δεν έχει αντίρρηση!

Εκτίμησα ακόμα περισσότερο το –βραστό– αυγό

Δεν πέρασε νομίζω μια βδομάδα στα lockdowns που να μη βρισκόντουσαν στο ψυγείο μου τέσσερα σφιχτά αυγά. Τα χρησιμοποίησα για να κάνω πεντανόστιμα αυγοσάντουιτς λιώνοντάς τα σε μπολάκι με μία κουταλιά πικάντικη μουστάρδα, τρείς σταγόνες tabasco, λίγη μαγιονέζα, αλάτι και πολύ πιπέρι. Με μια φέτα ντομάτα ή δυο μαρουλόφυλλά αλλά και εντελώς σκέτο σε τοσταρισμένο ψωμί έγινε το αγαπημένο μου γρήγορο σνακ. Το ίδιο και για μια γρήγορη τονοσαλάτα: δυο ψιλοκομμένα αυγά, τρία αγγουράκια τουρσί επίσης ψιλοκομμένα, ένα κρεμμύδι επίσης ψιλοκομμένο και δυο μεγάλες κονσέρβες τόνου. Προσοχή στο αλάτι αλλά όχι στο πιπέρι, και αν είστε στα κέφια σας, ψιλοκόψτε μέσα σχοινόπρασο, κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης ή προσθέστε μια κονσέρβα καλαμπόκι. Αλείψτε τη σε σάντουιτς ή απλά πατήστε το play και απολαύστε την έτσι, χωρίς ψωμί μπροστά στην αγαπημένη σας οθόνη.

5 πράγματα που άλλαξα το 2020 στο φαγητό μου Facebook Twitter
Πεντανόστιμα αυγοσάντουιτς λιώνοντας αυγά σε μπολάκι με μία κουταλιά πικάντικη μουστάρδα, τρείς σταγόνες tabasco, λίγη μαγιονέζα, αλάτι και πολύ πιπέρι.

Δοκίμασα κάποιες πιο άγνωστες ποικιλίες από τον ελληνικό αμπελώνα

Όλος αυτός ο ελεύθερος χρόνος, σκέφτηκα, δεν πρέπει να μείνει αναξιοποίητος, κάτι καινούργιο έπρεπε να μάθω. Ανάμεσα στις πολλές δυνατότητες που σου δίνει το Διαδίκτυο (από γιόγκα μέχρι περίτεχνη ζαχαροπλαστική!) προτίμησα να μάθω λίγα περισσότερα για το ελληνικό κρασί. Μέχρι να μπορούμε ελεύθερα να συμμετέχουμε βιωματικά σε σεμινάρια οινογνωσίας, αποφάσισα να δοκιμάσω τη μια βδομάδα κυδωνίτσα, την άλλη βδομάδα ροζέ από μοσχοφίλερο, τη ρομπόλα της Κεφαλλονιάς, μετά κατέβηκα Κρήτη και απόλαυσα λιάτικο και βιδιανό και με κάθε δοκιμή ταξίδεψα στις τέσσερις γωνιές της χώρας μας μαθαίνοντας, εκτός από γεωγραφία, πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για ένα από τους πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής εστίασης με παρουσία στα ελληνικά αλλά και τα διεθνή τραπέζια των καλοφαγάδων. Όταν με το καλό επιτραπεί η συμμετοχή σε σεμινάρια, σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να παρακολουθήσετε τη σειρά μαθημάτων του Θόδωρου Λέλεκα για να αποκτήσετε μια σφαιρική εικόνα του ελληνικού (και όχι μόνο) κρασιού αλλά και για να απολαύσετε –πάντα υπεύθυνα και με μέτρο– την Ελλάδα στο ποτήρι σας! Στην υγεία σας λοιπόν, χαρούμενες γιορτές και πιο ευτυχισμένο το 2021!

Σεμινάρια Οινογνωσίας, [email protected]

 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

8 εορταστικά μενού εστιατορίων που έρχονται στο σπίτι μας

Γεύση / 8 εορταστικά μενού εστιατορίων που έρχονται στο σπίτι μας

Μπορεί να μας λείπουν τα εστιατόρια και η φροντίδα τους, που είχαμε συνηθίσει να απολαμβάνουμε, ιδιαίτερα τις γιορτινές μέρες, αλλά υπάρχει τρόπος να φέρουμε την ατμόσφαιρα και τις γεύσεις τους στο σαλόνι του σπιτιού μας.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM