Το φάντασμα μιας ασπρόμαυρης τηλεόρασης που δεν ανακυκλώθηκε

Το φάντασμα μιας ασπρόμαυρης τηλεόρασης που δεν ανακυκλώθηκε Facebook Twitter
Τα στοιχεία λένε πως, χάρη στην τεχνολογική πρόοδο, το 2019 παρήχθησαν 53,6 εκατομμύρια τόνοι ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων απ' όλα τα είδη των συσκευών.
0



ΘYMAMAI AKOMA THN
πρώτη φορά που η έγχρωμη τηλεόραση μπήκε στη ζωή μου. Και πώς να ξεχάσεις μια τέτοια μέρα, αφού σηματοδοτούσε τον «χρωματισμό» όλων των αγαπημένων παιδικών σειρών και τη δημιουργία μιας νέας σχέσης με τον αγαπημένο μου τηλεοπτικό κόσμο; Η ασπρόμαυρη συσκευή, που μέχρι τότε βασίλευε στο σαλόνι του σπιτιού, έφυγε με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς ποτέ κανείς μας να ασχοληθεί με το πού πήγαινε, πού θα κατέληγε κι αν η προώθησή της στο «πυρ το εξώτερον» μπορούσε να σχετίζεται με την καταστροφή του περιβάλλοντος.


Σήμερα που τα σκέφτομαι όλα αυτά μού φαίνεται αδιανόητο να αντικαθιστούμε οποιαδήποτε παλιά συσκευή με το νεότερο μοντέλο της, χωρίς να μας απασχολεί τι θα απογίνει κι αν θα απορριφθεί με τρόπο που να μην επιβαρύνει το περιβάλλον. Γιατί, μαζί με την έγχρωμη ψυχαγωγία που σημάδεψε τα παιδικά μου χρόνια, ξεκίνησε και μια ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη, που τότε δεν μπορούσα να φανταστώ. Ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές που λανσάρονται με στόμφο για να ακυρωθούν λίγους μήνες μετά από τη βελτιωμένη τους έκδοση, την οποία θέλεις οπωσδήποτε να αποκτήσεις, κωδικοί που διαδέχονται ο ένας τον άλλον και σε μπερδεύουν όταν ψάχνεις να βρεις το νεότερο μοντέλο και δεκάδες νέες τεχνολογικές πατέντες που βελτιώνουν(;) τη ζωή σου, αλλά απαιτούν να αντικαταστήσεις τα προηγούμενα μοντέλα τους.


Τα στοιχεία λένε πως, χάρη στην τεχνολογική πρόοδο, το 2019 παρήχθησαν 53,6 εκατομμύρια τόνοι ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων απ' όλα τα είδη των συσκευών. Λογικό. Εκείνο που μοιάζει παραλογισμός είναι πως μόνο το 20% από αυτά ανακυκλώνονται, με αποτέλεσμα να μένουν 40 εκατ. τόνοι που είτε διακινούνται παράνομα είτε καταλήγουν σε χώρους ταφής, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στο περιβάλλον και, κατ' επέκταση, στην ανθρώπινη υγεία. Τα νούμερα αυτά δεν είναι και πολύ ικανοποιητικά, αν σκεφτείς πως πλέον όλοι μας γνωρίζουμε ότι το περιβάλλον έχει φτάσει στα όριά του και μας το δείχνει με κάθε τρόπο. Ευτυχώς, όμως, η χώρα μας είναι μία από τις 67 χώρες που ασπάζονται τη νομοθεσία για τη σωστή διαχείριση των ηλεκτρικών αποβλήτων.

Η ανακύκλωση των ηλεκτρικών συσκευών που απορρίπτει καθημερινά ο καθένας από εμάς αποτελεί την ελάχιστη υποχρέωση που έχουμε απέναντι στον πλανήτη και τον εαυτό μας.


Η ανακύκλωση των ηλεκτρικών συσκευών που απορρίπτει καθημερινά ο καθένας από εμάς αποτελεί την ελάχιστη υποχρέωση που έχουμε απέναντι στον πλανήτη και τους εαυτούς μας. Και επειδή η διαδικασία αυτή δεν είναι απλή υπόθεση, η ευρωπαϊκή νομοθεσία ορίζει υπεύθυνους τους κατασκευαστές και εισαγωγείς ηλεκτρικού εξοπλισμού για τη διαχείριση των ηλεκτρικών αποβλήτων. Η ανάγκη υποδομών, οργάνωσης και τεχνογνωσίας οδήγησε δέκα από τις πιο μεγάλες ελληνικές και διεθνείς εταιρείες του κλάδου ηλεκτρονικού εξοπλισμού στη δημιουργία της Ανακύκλωσης Συσκευών Α.Ε., που εξασφαλίζει τη σωστή διαχείριση των ηλεκτρικών αποβλήτων πανελλαδικά.

Για να καταλάβει κανείς πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη ενός οργανωμένου μοντέλου εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων αρκεί να δει τους αριθμούς. Μόνο το 2019, η Ανακύκλωση Συσκευών συνέλεξε και ανακύκλωσε 62.000 τόνους ηλεκτρικών συσκευών και λαμπτήρων, ενώ το 2020 (ένα δύσκολο έτος) το νούμερο αυτό έφτασε τους 58.000 τόνους.

 
Πριν από τους αριθμούς, όμως, υπάρχει ένας άλλος παράγοντας, πολύ πιο σημαντικός, ο άνθρωπος, όχι με τη γενική, φιλοσοφική έννοια αλλά με την πιο πρακτική και ουσιαστική σημασία της λέξης που μας δίνουν οι αξίες της κοινωνικής συνοχής και προόδου.


Εμείς είμαστε εκείνοι που μπορούμε να κάνουμε την ανακύκλωση τρόπο ζωής, μιας ζωής σε έναν πλανήτη που δεν θα ασφυκτιά και δεν θα υποκύπτει στις αυθαιρεσίες μας. Αναζητώντας τους κάδους που φέρουν το σήμα της Ανακύκλωσης Συσκευών, κάνουμε το πρώτο –και καθοριστικό– βήμα για να βοηθήσουμε σε ένα σημαντικό έργο.


Η απόρριψη των ηλεκτρονικών μας αποβλήτων στα κατάλληλα σημεία είναι μια κίνηση απλή. Μπορούμε εύκολα να βρούμε τα καταστήματα που διαθέτουν κάδους για την ανακύκλωση μικροσυσκευών ή λαμπτήρων στην ιστοσελίδα της Ανακύκλωσης Συσκευών, electrocycle.gr. Η εταιρεία συνεργάζεται με περισσότερες από 3.000 επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου ηλεκτρικών συσκευών. Στην περίπτωση που θέλουμε να ανακυκλώσουμε μια μεγάλη συσκευή, αρκεί να ενημερώσουμε το κατάστημα από το οποίο πρόκειται να αγοράσουμε την καινούργια. Έτσι, με την παραλαβή της νέας συσκευής, θα παραδώσουμε την παλιά.


Και για να προλάβω την ερώτηση τι γίνονται μετά αυτές οι συσκευές, από τη λάμπα που κάηκε μέχρι το ψυγείο που χάλασε, όλα βρίσκουν τη θέση τους σε κάποια από τις 12 συμβεβλημένες μονάδες ανακύκλωσης που λειτουργούν στη χώρα μας βάσει ευρωπαϊκών προδιαγραφών και εφαρμόζουν διαδικασίες βασισμένες σε αυστηρά πρότυπα.


Το αποτέλεσμα αυτής της μικρής προσπάθειας του καθενός μας είναι παραπάνω από σημαντικό. Όταν ενώνουμε τη σκέψη, τις δυνάμεις και την καλύτερη πλευρά του εαυτού μας, δημιουργούμε μια καλύτερη πραγματικότητα μόνο και μόνο γιατί προσπαθούμε όλοι μαζί. Και πιστέψτε με, η ανακύκλωση συσκευών μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε καλά με τον εαυτό μας. Σας το λέει ένας άνθρωπος που τον κυνηγά ακόμα το φάντασμα της ασπρόμαυρης τηλεόρασης από τη δεκαετία του '80... Δεν το λες και λίγο.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

2024: Το πιο θερμό έτος στην ιστορία- Έξι επιπλέον εβδομάδες επικίνδυνης ζέστης λόγω κλιματικής κρίσης

Περιβάλλον / 2024: Το πιο θερμό έτος στην ιστορία- Έξι επιπλέον εβδομάδες επικίνδυνης ζέστης λόγω κλιματικής κρίσης

Σύμφωνα με την ανάλυση, σχεδόν οι μισές χώρες του κόσμου αντιμετώπισαν τουλάχιστον δύο μήνες υψηλών θερμοκρασιών που εγκυμονούσαν κινδύνους για την υγεία
LIFO NEWSROOM
Η όρκα που κουβαλούσε το νεκρό μικρό της για 17 ημέρες, έφερε στον κόσμο νέο μωρό

Περιβάλλον / Η όρκα που κουβαλούσε το νεκρό μικρό της για 17 ημέρες, έφερε στον κόσμο νέο μωρό

Η ιστορία της Ταχλίκουα έγινε γνωστή το 2018 όταν η φάλαινα ταξίδεψε περίπου 1.000 μίλια με το σώμα του νεκρού μικρού της, εμποδίζοντάς το να βυθιστεί στη θάλασσα για περισσότερες από δύο εβδομάδες
LIFO NEWSROOM