Το 2019, οι ερευνητές της NASA κυκλοφόρησαν μια γραφική οπτικοποίηση μιας μαύρης τρύπας. Τώρα, αυτοί οι ίδιοι ερευνητές έχουν παρουσίασανι μια άλλη οπτικοποίηση δύο μελανών οπών.
Πίσω από αυτές τις απεικονίσεις βρίσκεται ο θεωρητικός αστροφυσικός της NASA, Τζέρεμι Σνίτμαν.
Στο βίντεο, οι ερευνητές δείχνουν πώς οι δυαδικές μαύρες τρύπες περιστρέφονται μεταξύ τους.
Η τεράστια μάζα και πυκνότητα κάθε μαύρης τρύπας, και η έντονη, επακόλουθη βαρύτητα, τους επιτρέπει να ενεργούν ως «βαρυτικοί φακοί» για το φως, εξηγούν.
Το φως προέρχεται από τους αντίστοιχους δίσκους αύξησης του αερίου - οι οποίοι κινούνται στο 99% της ταχύτητας του φωτός - γύρω από κάθε μαύρη τρύπα.
Για να υπάρχει μία αίσθηση κλίμακας, οι ερευνητές λένε ότι η μαύρη τρύπα με το κόκκινο, λαμπερό αέριο έχει 200 εκατομμύρια φορές τη μάζα του Ήλιου.
«Μια εντυπωσιακή πτυχή αυτής της νέας οπτικοποίησης είναι η ίδια η ομοιότητα των εικόνων, που παράγονται με τον βαρυτικό φακό», δήλωσε ο Σνίτμαν σε δελτίο τύπου της NASA.
«Η μεγέθυνση σε κάθε μαύρη τρύπα αποκαλύπτει πολλές, ολοένα και πιο παραμορφωμένες εικόνες του συνοδού», πρόσθεσε ο αστροφυσικός.
Οι μαύρες τρύπες συμπεριφέρονται ως βαρυτικοί φακοί επειδή η τεράστια βαρύτητα κάμπτει και παραμορφώνει το φως. Όπως ακριβώς κάνει ο φακός ενός τηλεσκοπίου.
Αλλά σε αυτήν την περίπτωση, επειδή υπάρχουν δύο «φακοί» και οι δύο εκπέμπουν φως, αυτό που βλέπουμε είναι ένας παράξενος, αδιανόητος συνδυασμός.
«Το φως από τις μαύρες τρύπες πρέπει να ανακατευθυνθεί κατά 90 μοίρες, πράγμα που σημαίνει ότι παρατηρούμε τις μαύρες τρύπες από δύο διαφορετικές οπτικές γωνίες - με την όψη προς τα πάνω και την άκρη - ταυτόχρονα» διευκρινίζουν οι ερευνητές.
Όσο για το πώς κατάφεραν να δημιούργησαν την οπτικοποίηση; Με έναν υπερυπολογιστή της NASA, όπως ήταν αναμενόμενο.
Στην πραγματικότητα, έπρεπε μόνο να χρησιμοποιήσουν το 2% του Discover, του υπερυπολογιστή με τους 129.000 επεξεργαστές, για να απεικονίσουν τον δυαδικό χορό.
Η NASA ενημέρωσε νωρίτερα ότι την Δευτέρα 19 Απριλίου, θα επιχειρήσει την πρώτη πτήση του ελικοπτέρου Ingenuity στον Άρη.
Τα δεδομένα από την παρθενική αυτή απόπειρα θα επιστρέψουν στη Γη λίγες ώρες μετά την αυτόνομη πτήση.
Η προσπάθεια θα γίνει σε ive streaming την ώρα που η ομάδα του ελικοπτέρου θα ετοιμάζεται να λάβει τα δεδομένα στο Space Operations Facility στο Jet Propulsion Laboratory (JPL) της NASA.