Καναδάς: Η Αλμπέρτα επιβεβαίωσε τον πρώτο θάνατο από θρόμβωση μετά το εμβόλιο της AstraZeneca

Ο Καναδάς επιβεβαίωσε τον πρώτο θάνατο που συνδέεται με το εμβόλιο της AstraZeneca Facebook Twitter
EPA/RICHARD WAINWRIGHT
0

Η επαρχία του Καναδά, Αλμπέρτα, ανέφερε τον πρώτο θάνατο ενός ασθενούς από μια σπάνια θρόμβωση μετά την χορήγηση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού της AstraZeneca, ανακοίνωσε σήμερα η αρχίατρος της περιοχής.

Ο Καναδάς έχει καταγράψε τουλάχιστον πέντε κρούσματα θρόμβωσης έπειτα από την χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου, αλλά αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας υποστηρίζουν ότι τα οφέλη από το εμβόλιο της AstraZeneca υπερτερούν των πιθανών παρενεργειών.

Η περίπτωση της Αλμπέρτα, μια γυναίκα στα 50 της, είναι η δεύτερη αναφερθείσα περίπτωση θρόμβωσης και ο μοναδικός θάνατος που καταγράφεται έπειτα από την χορήγηση περισσότερων από 253.000 δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca στην επαρχία, ανέφερε σε χθεσινή ανακοίνωσή του η αρχίατρος της Αλμπέρτα, Ντίνα Χίνσο.

«Ενώ κάθε θάνατος είναι τραγικός, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι κίνδυνοι θανάτου ή εμφάνισης σοβαρών προβλημάτων από την COVID-19 παραμένουν πολύ υψηλότεροι σε σχέση με τον κίνδυνο μετά τον εμβολιασμό με το AstraZeneca», πρόσθεσε η ίδια. Η AstraZeneca δεν απάντησε άμεσα στο αίτημα του Reuters να σχολιάσει.

Ο Καναδάς έχει καταγράψει 1.243.242 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού και 24.342 θανάτους, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters. Τον περασμένο μήνα η επαρχία του Κεμπέκ ανέφερε τον πρώτο θάνατο στον Καναδά ενός ασθενή μετά την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca.

Η AstraZeneca, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ήταν μια από τις επικεφαλής εταιρείες στον αγώνα για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά της COVID-19. Το φθηνό και εύκολα μεταφερόμενο εμβόλιό της χαρακτηρίστηκε κορυφαίο στην μάχη κατά της νόσου, αλλά έκτοτε η εταιρεία έχει αντιμετωπίσει μια σειρά από ζητήματα.

Η σπάνια επιπλοκή, την οποία κάποιες ρυθμιστικές αρχές, περιλαμβανομένης της καναδικής, έχουν χαρακτηρίσει επιστημονικά «Προθρομβωτική Θρομβοπενία Ανοσολογικής Αιτιολογίας» έπειτα από εμβολιασμό, περιλαμβάνει την δημιουργία θρόμβων αίματος που συνοδεύεται από θρομβοπενία (χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων).

Δεκάδες χώρες ανέστειλαν την χρήση του εμβολίου της AstraZeneca τον Μάρτιο έπειτα από τις πληροφορίες για την εμφάνιση σπάνιων αλλά σοβαρών θρόμβων αίματος. Πολλές από αυτές έχουν εκ νέου ξεκινήσει την χορήγηση του εμβολίου είτε πλήρως ή με περιορισμούς έπειτα από την ανακοίνωση των ρυθμιστικών αρχών υγείας ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των πιθανών κινδύνων από την χορήγησή του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο με «κανόνες συμπεριφοράς» για μετανάστες - Οι παραβάτες θα απελαύνονται

Διεθνή / Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί «κανόνες συμπεριφοράς» για μετανάστες - Οι παραβάτες θα απελαύνονται

Οι «παραβάσεις του τρόπου ζωής» θα αφορούν τη διάπραξη αδικήματος, τη διατάραξη της δημόσιας τάξης αλλά και την υπεράσπιση της τρομοκρατίας ή ενεργειών που «απειλούν την ασφάλεια» της χώρας
LIFO NEWSROOM
Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Διεθνή / Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που παράγουν εικόνες, όπως αυτό του ChatGPT αλλά και το Midjourney, μπορούν να μιμηθούν το στυλ του Χαγιάο Μιγιαζάκι λαμβάνοντας μόνο μερικές οδηγίες και μία εικόνα αναφοράς από τον χρήστη
LIFO NEWSROOM
Μόνος στο σπίτι ο Μακόλεϊ Κάλκιν: «Δεν έχω καμία σχέση με τον πατέρα μου εδώ και 30 χρόνια»

Διεθνή / Μόνος στο σπίτι ο Μακόλεϊ Κάλκιν: «Δεν έχω καμία σχέση με τον πατέρα μου εδώ και 30 χρόνια»

«Είναι ένας άνθρωπος που έκανε επτά παιδιά και τώρα έχει τέσσερα εγγόνια και κανένα από αυτά δεν θέλει να έχει σχέση μαζί του» είπε ο διάσημος ηθοποιός για τον πατέρα του
LIFO NEWSROOM
Φλόριντα: Ψηφίζουν χαλάρωση της παιδικής εργασίας, για να καλυφθούν τα κενά από τις απελάσεις μεταναστών

Διεθνή / Φλόριντα: Ψηφίζουν χαλάρωση της παιδικής εργασίας, για να καλυφθούν τα κενά από τις απελάσεις μεταναστών

Οι βουλευτές της πολιτείας συζητούν νέο νομοσχέδιο που θα επιτρέπει εργασία και τη νύχτα από τα 14 και θα καταργεί το διάλειμμα για φαγητό στους 16χρονους εργαζόμενους
LIFO NEWSROOM
Το μετεκλογικό γερμανικό αδιέξοδο

LiFO politics / «Η Γερμανία δυσκολεύεται να βρει τη θέση της στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται»

Ο δημοσιογράφος του γερμανόφωνου Τύπου, Φέρρυ Μπατζόγλου, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για το μετεκλογικό γερμανικό αδιέξοδο και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η μελλοντική κυβέρνηση της χώρας, για τον σχηματισμό της οποίας βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα –το οποίο ήρθε πρώτο στις πρόσφατες εκλογές– και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ