Βρετανοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν αδικαιολόγητα ή χρησιμοποίησαν υπέρμετρη βία σε εννέα από τους 10 αθώους ανθρώπους, που σκοτώθηκαν σε ένα περιστατικό του 1971 στο Μπέλφαστ, αποκαλύπτει έρευνα.
Το περιστατικό πυροδότησε μια έξαρση βίας κατά τη διάρκεια των εξεγέρσεων της Βόρειας Ιρλανδίας.
Ένας καθολικός ιερέας και μια μητέρα οκτώ παιδιών, που σέρβιρε τσάι στους στρατιώτες, ήταν μεταξύ των θυμάτων. Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Simon Coveney χαρακτήρισε το περιστατικό ως «μία από τις πιο τραγικές ημέρες» των τριών δεκαετιών αιματοχυσίας της Βόρειας Ιρλανδίας.
Η δικαστής Siobhan Keegan έδωσε τα ευρήματά της έρευνας καταχειροκροτούμενη από οικογένειες των θυμάτων, λίγο αφού η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα εισαγάγει νομοθεσία για μεγαλύτερη προστασία σε πρώην στρατιώτες, που υπηρετούσαν στη Βόρεια Ιρλανδία.
Το Δουβλίνο και πολλοί κάτοικοι του Μπέλφαστ αναμένεται να αντιταχθούν στο νομοσχέδιο.
«Όλοι οι νεκροί ήταν εντελώς αθώοι για οποιαδήποτε αδικοπραξία την εν λόγω ημέρα», κατέληξε η Keegan.
Ο υπουργός της βρετανικής κυβέρνησης για τη Βόρεια Ιρλανδία Μπράντον Λιούις είπε ότι θα εξετάσει προσεκτικά τα ευρήματα, αλλά ήταν σαφές ότι όσοι πέθαναν ήταν «εντελώς αθώοι για αδικήματα».
Η θλίψη των θυμάτων έχει «επιδεινωθεί από τη μακρά και δύσκολη διαδικασία αναμονής για απαντήσεις όλα αυτά τα χρόνια», δήλωσε ο Λιούις.
Οι θάνατοι σε μια περίοδο τριών ημερών αναταραχής στην περιοχή Ballymurphy του Μπέλφαστ, μια εκτεταμένη κατοικία καθολικών που αντιτάχθηκαν στη βρετανική κυριαρχία, συνέβησαν τις ημέρες μετά την κράτηση χωρίς δίκη μαχητών, ως ύποπτοι, ότι προκάλεσαν αναταραχή στους δρόμους.
Ο πατέρας Hugh Mullan, ο 38χρονος ιερέας που πέθανε, βοηθούσε έναν τραυματία και κουνούσε ένα λευκό αντικείμενο πριν τον πυροβολήσουν δύο φορές στην πλάτη, σύμφωνα με την έρευνα.
«Ο αδερφός μας σκοτώθηκε από τον Βρετανικό Στρατό και στη συνέχεια εκείνοι είπαν ψέματα για να καλύψουν την αδικία τους», δήλωσε η αδελφός του, Mullan Patsy σε συνέντευξη Τύπου. «Μετά από 50 χρόνια, η αλήθεια που πάντα γνωρίζαμε έχει τελικά αποκαλυφθεί» πρόσθεσε.
Η δικαστής δεν είχε αρκετές αποδείξεις για να επιβεβαιώσει εάν ο στρατός ήταν υπεύθυνος για το θάνατο ενός άλλου θύματος, του Τζέιμς ΜακΚέρρ, ο οποίος πυροβολήθηκε αδιάκριτα καθώς πήγαινε στη δουλειά του. Είπε, ωστόσο ότι ήταν «σοκαριστικό» το γεγονός ότι το κράτος δεν διεξήγαγε κατάλληλη έρευνα για τη δολοφονία.
Πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα σχετικά με την ταυτότητα των στρατιωτών που άνοιξαν πυρ, πρόσθεσε η δικαστής.
Κανείς δεν έχει κατηγορηθεί ή καταδικαστεί για οποιαδήποτε από τις δολοφονίες. Όμως η έρευνα έγινα στο πλαίσιο διερευνητικής διαδικασίας και όχι μιας ποινικής δίκης.
«Η αστυνομία μέχρι σήμερα δεν ερεύνησε τους θανάτους των αγαπημένων μας», δήλωσε ο Τζον Τέγκαρτ, γιος ενός από τα θύματα. «Κανείς δεν πρέπει να είναι υπεράνω του νόμου» υπογράμμισε.
Περίπου 3.600 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη θρησκευτική αντιπαράθεση μεταξύ ιρλανδών εθνικιστών μαχητών, φιλο-βρετανικών «πιστών» παραστρατιωτικών και βρετανικών στρατιωτικών, οι οποίες έληξαν σε μεγάλο βαθμό μετά από μια ειρηνευτική συμφωνία του 1998.
Με πληροφορίες του Reuters