ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

MasterChef: Και κάπως έτσι φτάσαμε στον φετινό τελικό

MAΡΓΑΡΙΤΑ ΔΙΟΝΥΣΗΣ Facebook Twitter
Για μένα δεν χρειάζεται να φτάσουμε στην 9η Ιουνίου για να πανηγυρίσω. Χωρίς καμία αμφιβολία, η Μαργαρίτα θα σηκώσει την κούπα φέτος.
0

Ο τελικός είναι όντως πλέον φέτος γυναικεία υπόθεση, αφού ακόμα και στην τελευταία ομαδική που είδαμε φέτος δυο γυναίκες ένωσαν δυνάμεις, μαζί με τον Παύλο, για να σκίσουν.

Το γυαλιστερό τρόπαιο γράφει το όνομα της νικήτριας, αφού αναγράφεται το «Μ» του MasterChef.

Για μένα δεν χρειάζεται να φτάσουμε στην 9η Ιουνίου για να πανηγυρίσω. Χωρίς καμία αμφιβολία, η Μαργαρίτα θα σηκώσει την κούπα φέτος.

Eυτυχώς που ανέβηκε πρώτη στον εξώστη, εξασφαλίζοντας τη θέση της στους δυο, και δεν χρειάστηκε να περάσει τα μαρτύρια του Ταντάλου, με τους ημιτελικούς, και να φτάσει εξοντωμένη στον τελικό λόγω του μαραθωνίου στον οποίο αποφάσισε το Star να μετατρέψει το φετινό φορμά, για να βγάλει όσα περισσότερα χρήματα μπορούσε. Οι δυνάμεις που έχει κρατήσει η Μαργαρίτα θα είναι απολύτως απαραίτητες.

Το όνειρο της Μαργαρίτας είναι να φοράει μια ποδιά με το όνομά της, μας είπε. Έχουμε ένα κορίτσι διαμάντι, που ελπίζω να μην τη φάει η τηλεόραση και η δημοσιότητα.

Καθώς ξεκίνησε ο ημιτελικός, καταλάβαμε ότι θα χρειαστούν έξι επεισόδια για να βρεθούν οι δυο που θα πάνε στον τελικό.

Μετά την έξοδο του Παύλου, οι τέσσερις παίκτες που έμειναν χωρίστηκαν σε ομάδες των δυο, όπου οι νικητές διαγωνίστηκαν μεταξύ τους και οι χαμένοι επίσης μεταξύ τους. Και άντε πάλι οι νικητές με τους νικητές και οι χαμένοι με τους χαμένους.

Η Μαργαρίτα διάλεξε για αντίπαλό της τον Αλέξανδρο καθώς έκρινε στρατηγικά ότι ήταν ο πιο επικίνδυνος αντίπαλος της και ήθελε να τον ξεφορτωθεί. Έτσι το άλλο ζευγάρι, Μαρίνα-Διονύσης, έλυσε όλες τις διαφορές του και πήγε παρέα μέχρι την τελική πτώση της Μαρίνας με την έξοδο της από το παιχνίδι.

Αυτό που χάρηκα στη Μαργαρίτα είναι που έβρισκε πλέον λύσεις και διαχειρίστηκε καθετί που της συνέβη. Το μυαλό της είναι τόσο δημιουργικό που κατεβάζει ιδέες σαν βροχή, όπως όταν ήθελε να χρησιμοποιήσει υγρό άζωτο για να φτιάξει το χιόνι. Αλλά η παραγωγή δεν είχε άζωτο. Οπότε βρήκε άλλη μέθοδο για να πετύχει το χιόνι πάνω από τις «ρίζες» παντζαριού και καρότου. Γέλασα πολύ που ακόμα και την ύστατη ώρα πίστευε ότι ο Αλέξανδρος την αντέγραφε.

Master chef Facebook Twitter
Λαχανικά με καπνιστό χέλι και κατσικίσιο χιόνι.

Με την επικράτηση του Διονύση στη μάχη με τη Μαρίνα ο Διονύσης διαγωνίστηκε ενάντια στη Μαργαρίτα σε πιάτο αντιγραφής της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη. Παρακολουθώ τη Γεωργιάννα από την πρώτη της μέρα και φυσικά, όπως όλοι, είμαι πολύ-πολύ υπερήφανη για τη μαγειρική της πορεία. Η ίδια είχε μεγάλη υποστήριξη από την οικογένειά της, πράγμα που βοηθάει πάντα στην αρχή μιας καριέρας, αλλά αυτό δεν θα σήμαινε τίποτα, αν η ίδια δεν ήταν τόσο ταλαντούχα. Είναι από τις σεφ που πραγματικά έχει ανεβάσει τη γαστρονομία της Ελλάδας σε άλλα επίπεδα.

Στη βαθμολογία ο Κοντιζάς είπε για το πιάτο της Γεωργιάννας ότι είναι ένα avant-garde πιάτο με φαντασία, γεμάτο γεύση, που υποδηλώνει μια αναζήτηση της τελειότητας, σαν μια ψευδαίσθηση γεμάτη χρώματα, με πολλές μοντέρνες τεχνικές, αλλά συνάμα και απόλυτη αρμονία υλικών.

σαλάτα του Τόπου Facebook Twitter
H σαλάτα του Τόπου από τη Γεωργιάννα Χιλιαδάκη: Σύγκλινο, αυγά, αρακάς, πατάτες, λεμόνι, σταμναγκάθι, ντοματίνια, γάλα, πορτοκάλι.

Το κονσομέ –ή «ο κονσομές», όπως το βάφτισε η Μαργαρίτα, και γελούσα με την ορολογία της– είναι αυτό που της έδωσε τη νίκη, γιατί η γεύση πάντα στο παιχνίδι θεωρείται πολύ σημαντική.

Τον Διονύση τον έφαγε το πορτοκάλι. Ήταν πικρή η φλούδα και κάλυπτε όλη τη γεύση των υπόλοιπων παρασκευών. Επίσης σημαντικό ήταν ότι έλειπαν τα τσιπς μοβ πατάτας που έδιναν την τραγανότητα στο πιάτο.

Το όνειρο της Μαργαρίτας είναι να φοράει μια ποδιά με το όνομά της, μας είπε. Έχουμε ένα κορίτσι διαμάντι, που ελπίζω να μην τη φάει η τηλεόραση και η δημοσιότητα.

Με τη συγκινητική πρόκριση της Μαργαρίτας, κατεβαίνει η Μαρίνα να κοντραριστεί με τον Αλέξανδρο. Με το που μπαίνει ο Hervé Pronzato μέσα στο στούντιο, το πλατό σείεται από τα χειροκροτήματα. Στην Ελλάδα είναι από τους ανθρώπους που έχει διδάξει την υψηλή γαστρονομία σε πολλούς νέους. Όλοι τον αγαπούν και τον σέβονται ως σεφ. Το «βουνό της ελληνικής γαστρονομίας» τον χαρακτήρισε ο Διονύσης. Κι έτσι είναι.

Hervé Pronzato Facebook Twitter
O Hervé Pronzato είναι από τους ανθρώπους που έχει διδάξει την υψηλή γαστρονομία σε πολλούς νέους.

Ήταν κριτής του «Top Chef» κι έτσι ήταν αυτός που κάποτε έκρινε τον Πάνο Ιωαννίδη. Τα τρία πιάτα από τα 17 του menu dégustation από το καινούργιο του εστιατορίου στα Πετράλωνα είναι αυτά που κλήθηκαν να αντιγράψουν οι παίκτες.

Ο Αλέξανδρος έκανε πολλά λάθη. Λάθη που γίνονται όταν δεν ακολουθείς ακριβώς την συνταγή.

Το 4/10 που πήρε ήταν μια ξεκάθαρη ήττα. Έλειπε το ένα στάδιο, αλλά και τα άλλα δεν ήταν σωστά. Ο Πάνος είπε ότι θα του δώσει δουλειά στο εστιατόριό του, αλλά δεν ξέρω αν ευδοκίμησε αυτή η συνεργασία. Στη συνέντευξη που έδωσε στο Star, άρα πολύ καιρό μετά την έξοδο από το παιχνίδι, ανέφερε ότι ακόμα ψάχνεται.

Του εύχομαι καλή επιτυχία γιατί είναι καλός μάγειρας, σίγουρα μέσα στους καλύτερους φέτος.

Έτσι έμεινε να διαγωνίζονται οι πιο ορκισμένοι εχθροί του φετινού παιχνιδιού, Μαρίνα-Διονύσης, και η παραμονή τους τελικά κρίθηκε στην αντιγραφή πιάτου του Νίκου Θωμά. Τα δύο αυτά άτομα έχουν τροφοδοτήσει όσο κανείς το ριάλιτι κομμάτι του φετινού MasterChef.

Ο Διονύσης είναι πολύ καλός στη δουλειά του και έχει τη μεγαλύτερη πείρα, καθώς έχει δουλέψει σε εστιατόρια στην Ελλάδα και στην Ισπανία, δίπλα σε μεγάλους σεφ. Είναι ο μόνος παίκτης που έχει μείνει μέσα στο σπίτι από την αρχή του παιχνιδιού. Όλοι οι άλλοι είχαν αποχωρήσει και γύρισαν με τις επιστροφές. Η Μαρίνα δήλωσε ευθαρσώς ότι ο Διονύσης είχε δαγκώσει τη «Λα-Μαρίνα» στην αρχή του σόου και από εκεί ξεκίνησαν όλες οι παρεξηγήσεις. Μας νοιάζει; Καθόλου, είναι η δική μου απάντηση.

Αλλά μια γυναίκα η οποία έλεγε στα κιου (και μας επηρέαζε κι εμάς – εμένα τουλάχιστον) ότι η Μαρία τα είχε με τον Ιωάννη, αλλά ήθελε και τον Στέφανο, ενώ η Μαρία βγαίνοντας δήλωσε στο δικό της Insta story ότι της αρέσουν και οι γυναίκες... ε, δεν λες ότι έχει και σωστή κρίση. Από τις μπερδεψοδουλειές της χορτάσαμε φέτος. Οι πατάτες «Πάολο» που έφτιαξε έπρεπε να πλέουν μέσα στο λάδι πάπιας και το πάντρι δεν είχε καν λίπος πάπιας. Ας τις έκανε «Anna» ή έστω pavé.

Πατάτες Πάολο με πάπια Facebook Twitter
Πατάτες «Πάολο» με πάπια, γυαλί από άμυλο πατάτας και μαρμελάδα καπνιστή από φρούτα του δάσους.

Στο τέλος της δοκιμασίας έκλαιγαν κι οι δυο παίκτες του ημιτελικού. Δάκρυα αποσυμπίεσης που συνοδεύτηκαν από πλαστικό μπουκαλάκι νερό σε γκρο πλαν. Διαβάζω ότι ο Τούρκος αντίπαλος παραγωγός έκανε πρόταση με 1.000.000 ευρώ στον κάθε κριτή για μεταγραφή. Αν πάνε εκεί, ελπίζω να τους φτάσουν τα λεφτά να αγοράσουν παγουράκια στους παίκτες και να μην προβάλλουν τέτοια οικολογική καταστροφή στην επόμενη εκπομπή τους.

Ο Διονύσης αγκάλιασε τον σεφ Θωμά πρώτος, μόλις προκρίθηκε στον τελικό.

Αυτό εγώ το εξέλαβα «κάπως», ειδικά επειδή ο σεφ Θωμάς είχε πει ότι ο μόνος παίκτης που θα έπαιρνε στην εκπομπή που κάνει θα ήταν ο Διονύσης.

Η Μαργαρίτα δεν του είχε γεμίσει το μάτι στο κάστινγκ, όπως μας αποκάλυψε σήμερα το μαργαριτάρι μας. Φορούσε, λέει, μοβ πουλόβερ και μοβ φιόγκο στα μαλλιά. Τα συμπεράσματα, δικά σας, για το τι τραβάνε οι γυναίκες για να επικρατήσουν σε πατριαρχικά επαγγέλματα.

Ελπίζω να τους πάρει και τα σώβρακα, λοιπόν, μαζί με το τρόπαιο. Αυτή είναι η ευχή μου. Οι τόσοι μήνες που πέρασε εκεί μέσα, με το βλέμμα της ακόμα γεμάτο αθωότητα, να ολοκληρωθούν, αναδεικνύοντας τη δύναμη, την ορμή και το πάθος που έκρυβε από την πρώτη στιγμή.

Η συνταγή του γλυκού που δημοσιεύτηκε στο Star, κι έκανε ο σεφ Θωμάς για τον ημιτελικό, είχε λάθη. Σας τη δίνω σήμερα, σαν άσκηση για επόμενους παίκτες, να τα βρουν.

Γλυκό τελικής δοκιμασίας ημιτελικού

Master chef Facebook Twitter

ΓΑΛΛΙΚΗ ΜΑΡΕΓΚΑ

100 γρ. ασπράδι      

100 γρ. ζάχαρη άχνη

½ στικ βανίλια

4 σταγόνες άρωμα μανταρίνι

0,6 γρ. κίτρινο χρώμα

0,4 γρ. πορτοκαλί χρώμα

Εκτέλεση:

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το ασπράδι.

Ρίχνουμε σε τρεις διαδοχικές δόσεις τη ζάχαρη και αφρατεύουμε μέχρι να διογκωθεί. Τέλος, προσθέτουμε την άχνη και ανακατεύουμε με μία μαρίζ.

Χωρίζουμε το μείγμα στη μέση και προσθέτουμε στο μισό μείγμα το κίτρινο χρώμα και στο άλλο μισό μείγμα το πορτοκαλί χρώμα.

Απλώνουμε και τα δύο σε λαδόκολλα και βάζουμε στον αφυγραντήρα στους 70° για 1 ½ ώρα τουλάχιστον. Βγάζουμε από τον αφυγραντήρα 5΄ πριν στήσουμε το πιάτο.

Όταν είναι έτοιμη η μαρέγκα σπάμε σε ακανόνιστα κομμάτια.

ΜΟΥΣ ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ

125 γρ. γάλα

50 γρ. κρόκος

50 γρ. μέλι

3 γρ. ζελατίνη

125 γρ. γιαούρτι κατσικίσιο

165 γρ. κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση:

Μουλιάζουμε τη ζελατίνη σε νερό.

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα και το μέλι να πάρει μία βράση.

Ρίχνουμε το μείγμα στον κρόκο και το φτάνουμε στους 82°. (Anglaise). Αφού φτάσει στους 82° προσθέτουμε τη ζελατίνη και στη συνέχεια το κατσικίσιο γιαούρτι.

Αφρατεύουμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να αποκτήσει μορφή γιαουρτιού.

Έπειτα προσθέτουμε τη σαντιγί στο αρχικό μείγμα και ανακατεύουμε με μία μαρίζ.

Βάζουμε το μείγμα στο chiller για 15' και στη συνέχεια στο ψυγείο μέχρι να σφίξει.

Αφρατεύουμε στο μίξερ, με σύρμα μέχρι να σφίξει και αποθηκεύουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής.

PARFAIT

210 γρ. ζάχαρη

120 γρ. πουρές

120 γρ. μανταρίνι       

1 τμχ. κρόκο

Ξύσμα μανταρίνι

6 γρ. ζελατίνη

450 γρ. κρέμα γάλακτος

2 σταγόνες άρωμα μανταρίνι

Εκτέλεση:

Μουλιάζουμε τη ζελατίνη σε νερό.

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη, το ξύσμα και τον πουρέ. Φτάνουμε το μείγμα στους 123°.

Παράλληλα αφρατεύουμε τον κρόκο στο μίξερ μέχρι να διογκωθεί.

Αφού το σιρόπι έχει φτάσει στους 123°, βάζουμε τη ζελατίνη και στη συνέχεια ρίχνουμε σιγά-σιγά το σιρόπι στον κρόκο.

Συνεχίζουμε το αφράτεμα μέχρι να κρυώσει το μείγμα.

Τέλος αφρατεύουμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να αποκτήσει μορφή γιαουρτιού.

Έπειτα προσθέτουμε τη σαντιγί στο αρχικό μείγμα και ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ.

Τοποθετούμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και γεμίζουμε τις φόρμες κενέλ.

Βάζουμε στο chiller για 20΄.

Βγάζουμε από το chiller το parfait και το ξεφορμάρουμε. Το ψεκάζουμε ομοιόμορφα με το σπρέι λευκής σοκολάτας.

Στη συνέχεια τοποθετούμε τα έτοιμα κενέλ στην κατάψυξη βάζοντας τα πάνω σε λαδόκολλα σε ένα ταψί.

GEL ΜΑΥΡΟ ΤΣΑΙ

50 γρ. νερό

100 γρ. μέλι

4 γρ. ζελατίνη

10 γρ. μαύρο τσάι

Εκτέλεση:

Μουλιάζουμε τη ζελατίνη σε νερό.

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό και το μαύρο τσάι να πάρει μία βράση. Αφήνουμε στην άκρη για 3'.

Στη συνέχεια ξαναζεσταίνουμε το μείγμα και προσθέτουμε το μέλι και τη ζελατίνη. Περνάμε το μείγμα από chinois etamine και αποθηκεύουμε σε 1/6 πλαστικό σκεύος.

Βάζουμε στο chiller για 10' και στη συνέχεια στο ψυγείο μέχρι να σταθεροποιηθεί.

Αφού σταθεροποιηθεί, κόβουμε σε τετράγωνα 5x5 εκατοστά.

CRUMBLE ΒΑΝΙΛΙΑ

100 γρ. αλεύρι

100 γρ. βούτυρο

100 γρ. πούδρα αμυγδάλου

80 γρ. ζάχαρη

½ στικ βανίλια

Εκτέλεση

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, τη βανίλια και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με φτερό μέχρι να ασπρίσει.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι και την πούδρα αμυγδάλου και ανακατεύουμε για 1'. Τυλίγουμε το μείγμα με μεμβράνη και το βάζουμε για 20' στο ψυγείο.

Κόβουμε σε μικρά βραχάκια τη ζύμη και την τοποθετούμε πάνω σε silepate σε γαστρονόμ 1/1.

Ψήνουμε στους 160° για 12 λεπτά.

ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ

100 γρ. ζάχαρη

100 γρ. νερό

Φιλέτα από μανταρίνι

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε ένα σιρόπι, ρίχνουμε μέσα τα φιλέτα μανταρίνι και τα αφήνουμε στην άκρη.

Γεύση
0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Το MasterChef ήταν για μένα ένα κοινωνικό πείραμα»: Ο Παύλος Χάππιλος στην πρώτη του συνέντευξη

TV & Media / «Το MasterChef ήταν για μένα ένα κοινωνικό πείραμα»: Ο Παύλος Χάππιλος στην πρώτη του συνέντευξη

Ο Παυλίτος του MasterChef. ο πιο αισιόδοξος, φωτεινός και αγαπητός παίκτης ριάλιτι που έχει βγάλει η ελληνική τηλεόραση, μιλά για τα παιδικά χρόνια και τις εμπειρίες του, αποκαλύπτει τα σχέδιά του και θυμάται τη φορά που ντύθηκε Medulla για να συναντήσει την Björk.
M. HULOT

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT