Η πρωτοπόρος ιατρική τεχνολογία δίνει οριστική λύση στις παθήσεις «ταμπού»

Η πρωτοπόρος ιατρική τεχνολογία δίνει οριστική λύση στις παθήσεις «ταμπού» Facebook Twitter
0

Αυτό ισχύει και για την κύστη κόκκυγος, που αποτελεί μία από τις συχνότερες χειρουργικές παθήσεις του πρωκτού. Δυστυχώς, για μια πολύ μεγάλη μερίδα του πληθυσμού αποτελεί κοινωνικό ταμπού που επηρεάζει τη φυσιολογία του ασθενούς, την ψυχολογική του κατάσταση και την καθημερινότητά του. Για όλα αυτά, αλλά κυρίως για τα συμπτώματα, τις αιτίες και τη συνδρομή της εξέλιξης της τεχνολογίας στην απόλυτα εξατομικευμένη αντιμετώπιση, μας μιλά ο δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος, γενικός χειρουργός, διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Ομίλου Ιατρικού Αθηνών.

Το πρόβλημα

Η κύστη κόκκυγος (ή τριχοφωλεακό συρίγγιο) αποτελεί μια χρόνια φλεγμονή στην περιοχή του κόκκυγα, η οποία εκδηλώνεται με την εμφάνιση ενός σκληρού μορφώματος (κύστη) καθώς και με κάποιες μικρές οπές στο γύρω δέρμα (στόμια των συριγγίων), δηλαδή στους πόρους που συνδέουν την κύστη με το δέρμα.

Ποια είναι τα αίτια της εμφάνισής της;

Εμφανίζεται λόγω έντονης τριχοφυΐας, συνεχούς τριβής στην περιοχή της ουράς (π.χ. καθιστική ζωή), παχυσαρκίας (η οποία επίσης προκαλεί τριβή στην περιοχή των γλουτών κ.ά.), με το ανδρικό φύλο να εμφανίζει την πάθηση περίπου τρεις φορές περισσότερο απ’ ό,τι το γυναικείο. Αποτελέσματα ερευνών έχουν αποδείξει ότι υπάρχει αύξηση στην εμφάνισή της, σε ηλικίες από δεκαέξι έως είκοσι ετών. Αξιοσημείωτο είναι ότι υπάρχει ραγδαία αύξηση στους έφηβους λόγω της καθιστικής ζωής που επιβάλλει το διάβασμα.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα δεν είναι ίδια σε όλους τους ασθενείς. Κάποιοι μπορεί να παραμείνουν ασυμπτωματικοί για πολλά χρόνια, ενώ σε άλλους εμφανίζονται συμπτώματα τα οποία είναι συγκεκριμένα και δύσκολα μπορούν να αγνοηθούν. Συνήθως, η κύστη κόκκυγος εκδηλώνεται με την εμφάνιση μιας μικρής διόγκωσης στην ουρά ή με τη δημιουργία μεγάλης και επώδυνης φλεγμονώδους μάζας, δηλαδή αποστήματος, και εκροή υγρού ή πυώδους υλικού από ένα δερματικό στόμιο (συρίγγιο) στην περιοχή. Όταν η περιοχή φλεγμαίνει, τότε γίνεται ερυθρή, διογκωμένη και σκληρή, ενώ μπορεί να εκρέει και πύον, το οποίο, συνήθως, έχει πολύ άσχημη οσμή. Στην οξεία μορφή παρουσιάζεται με ισχυρό πόνο, δημιουργία αποστήματος και ίσως πυρετό. Σε αυτή την περίπτωση η χειρουργική παρέμβαση πρέπει να είναι άμεση.

Η διάγνωση

Συνήθως, μια απλή κλινική εξέταση σε συνδυασμό με ένα αναλυτικό ιστορικό συμπτωμάτων αρκούν για τη διάγνωση. Παρ’ όλα αυτά, και κατά περίπτωση, ενδέχεται να χρειαστεί περαιτέρω έλεγχος με τη χρήση υπερηχογραφήματος, μαγνητικής τομογραφίας, σιγμοειδοσκόπηση κ.λπ., ώστε να αποκλειστούν τυχόν παθήσεις που «μιμούνται» την κύστη κόκκυγος, όπως το περιεδρικό συρίγγιο, η νόσος του Crohn κ.λπ.

Η καταλληλότερη θεραπεία

Η φαρμακευτική θεραπεία στην περίπτωση της αντιμετώπισης της κύστης κόκκυγος είναι αδύνατη, γι’ αυτό εφαρμόζονται μόνο οι χειρουργικές μέθοδοι, με σκοπό την πλήρη αφαίρεσή της, μαζί με τους συνοδούς πόρους και τα συρίγγια, ώστε να εξασφαλιστεί χαμηλό ποσοστό υποτροπής. Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει βοηθήσει τη χειρουργική επιστήμη, δίνοντας στους χειρουργούς τη δυνατότητα χρήσης ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων. Η τεχνική EPSiT (Endoscopic Pilonidal Sinus Treatment), με τη χρήση της οποίας η διαγνωστική και η χειρουργική φάση διενεργούνται ταυτόχρονα, αποτελεί την ιδανικότερη λύση στην περίπτωση της οριστικής αντιμετώπισης της κύστης κόκκυγος.

Έξαρχος
Δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος.
Γενικός χειρουργός και διευθυντής Χειρουργικής στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών

Στην πρώτη φάση πραγματοποιείται η χαρτογράφηση της κύστης και των διακλαδώσεών της και στη δεύτερη, με τη βοήθεια τρισδιάστατης εικόνας σε HD οθόνη, η εκ των έσω καταστροφή της, μέσω οπτικής ίνας λέιζερ που την καταστρέφει οριστικά με θερμική εξάχνωση. Η τεχνική EPSiT πλεονεκτεί λόγω της ευρείας και εκτενούς απεικόνισης της κύστης και των εμφανών ή και κρυφών συριγγίων. Η καταστροφή του επιθηλίου και ο πλήρης καθαρισμός της βλάβης του συριγγίου γίνονται με απόλυτη ακρίβεια, μειώνοντας αισθητά τον χρόνο αποθεραπείας και την πιθανότητα υποτροπής.


Η πλέον σύγχρονη και επαναστατική τεχνική μέθοδος EPSiT συνδυάζει όλα τα αποδεδειγμένα πλεονεκτήματα της ελάχιστης επεμβατικότητας, προσφέροντας σωρεία ωφελημάτων για τον ασθενή. Με τη χρήση της συγκεκριμένης μεθόδου, και μέσα σε πολύ μικρό χειρουργικό χρόνο, έχουμε άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, απουσία μεγάλων τομών, τραυμάτων και μετεγχειρητικού πόνου και απαλλαγή από τις συχνές και πολύμηνες αλλαγές τραυμάτων, αφού δεν υπάρχει τραύμα, κυρίως, όμως, τη γρήγορη ανάρρωση και την άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα.

Εμπειρία και εξειδίκευση μόνο στις οργανωμένες δομές

Αυτό που πρέπει να τονιστεί και να αναδειχθεί είναι η αρχή της εξατομικευμένης αντιμετώπισης από τον έμπειρο χειρουργό για τον κάθε πάσχοντα ξεχωριστά. Μία αρχή η οποία βασίζεται στην κατανόηση της ιδιαιτερότητας κάθε ασθενούς, με μοναδικό κριτήριο τη φυσιολογία, την ιδιαιτερότητα και την κλινική του κατάσταση. Με βάση, λοιπόν, όλα τα παραπάνω, η επιλογή για τον θεράποντα ιατρό θα πρέπει να βασίζεται σε παραμέτρους όπως η εμπειρία και η εξειδίκευσή του στο ευρύτερο νοσοκομειακό περιβάλλον, στις οργανωμένες δομές και, κυρίως, στην εξατομικευμένη αντιμετώπιση του ασθενούς, όπως αυτά υφίστανται και εφαρμόζονται στα νοσοκομεία του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών. Η καθημερινή ενημέρωση για νέες τεχνολογίες και υλικά, σε συνδυασμό με τις συνεχείς επενδύσεις του ομίλου σε βιοϊατρικό εξοπλισμό, μας επιτρέπει να διαθέτουμε την τελευταία λέξη της σύγχρονης αντιμετώπισης για τις χειρουργικές παθήσεις του πρωκτού. Παράλληλα, και μέσα από τη συνεργασία της διεπιστημονικής ομάδας, είμαστε σε θέση να προσφέρουμε την πλέον εξατομικευμένη λύση για κάθε περίπτωση, όσο σύμπλοκη και αν είναι.

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι ακόμα και στη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε δεν θα πρέπει να παραμελούμε ποτέ την υγεία μας. Στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών, πέραν της παροχής υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου, κορυφαία προτεραιότητα παραμένει η ασφάλεια των ασθενών, του προσωπικού και των γιατρών του. Για τον σκοπό αυτό εφαρμόζονται πλήρως τα αυστηρά μέτρα και πρωτόκολλα εισαγωγής και παραμονής που έχουν θεσπιστεί, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής διενέργειας μοριακού ελέγχου για τον ιό όλων των ασθενών και των συνοδών τους.

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ