Συναγερμός στη Γουινέα: Νεκρός ο άνδρας που βρέθηκε θετικός στον θανατηφόρο ιό Μάρμπουργκ

Συναγερμός στη Γουινέα: Νεκρός ο άνδρας που βρέθηκε θετικός στον θανατηφόρο ιό Μάρμπουργκ Facebook Twitter
Πηγή φωτογραφίας: Getty Images
0

Ένας άνδρας που διαγνώστηκε θετικός στον  ιό του Μάρμπουργκ, μια εξαιρετικά μολυσματική ασθένεια που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον ιό Έμπολα, κατέληξε στη Γουινέα, επιβεβαίωσαν οι υγειονομικές αρχές, σημαίνοντας συναγερμό στη χώρα. 

Δείγματα που ελήφθησαν από τον ασθενή στη Γουινέα, που λίγες μέρες μετά κατέληξε, ελέγχθηκαν στο χημείο του κράτους και βρέθηκαν θετικά στον ιό. 


Τώρα σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία ιχνηλάτησης των ανθρώπων με τους οποίους ήρθε σε επαφή ο άτυχος άνδρας. 

Τέσσερις επαφές του, μάλιστα, μεταξύ αυτών και ένας εργαζόμενος στο νοσοκομείο, κρίνονται ως υψηλού κινδύνου ενώ παρακολουθούνται άλλα 146 άτομα που ενδέχεται να βρίσκονται σε κίνδυνο. 


Το κρούσμα εντοπίστηκε στην Guéckédou, την ίδια περιοχή όπου καταγράφηκαν κρούσματα Έμπολα προσφάτως σε ένα επιδημικό επεισόδιο που θεωρείται ήδη λήξαν. 

Όπως ανέφερε ο διευθυντής του ΠΟΥ Αφρικής, ο ιός έχει τη δυνατήτα της «ταχείας και μακρυνής εξάπλωσης». 

«Ο ιός πρέπει να ανασχεθεί στην αρχή του» διεμήνυσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) 


Η νόσος του ιού Μάρμπουργκ που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό, εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1967 στην ομώνυμη πόλη της Γερμανίας όπου πέθαναν 7 άνθρωποι. Μεταδίδεται στους ανθρώπους από τις φρουτονυχτερίδες και διασπείρεται μεταξύ ανθρώπων μέσω σωματικών υγρών. 

Η εμφάνιση κρουσμάτων είναι εξαιρετικά σπάνια, με τη σοβαρότερη να καταγράφεται στην Ανγκόλα το 2005 με 200 θύματα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.


Πρόκειται για μία σοβαρή, συνήθως θανατηφόρα ασθένεια με κύρια συμπτώματα πονοκέφαλο, πυρετό, μυαλγίες, αιματέμεση και αιμορραγία

Δεν υπάρχει ακόμη θεεραπεία, ωστόσο οι γιατροί υποστηρίζουν πως το πολύ νερό και η θεραπεία συγκεκριμένων συμπτωμάτων βελτιώνει τις πιθανότητες επιβίωσης του ασθενούς. 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο με «κανόνες συμπεριφοράς» για μετανάστες - Οι παραβάτες θα απελαύνονται

Διεθνή / Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί «κανόνες συμπεριφοράς» για μετανάστες - Οι παραβάτες θα απελαύνονται

Οι «παραβάσεις του τρόπου ζωής» θα αφορούν τη διάπραξη αδικήματος, τη διατάραξη της δημόσιας τάξης αλλά και την υπεράσπιση της τρομοκρατίας ή ενεργειών που «απειλούν την ασφάλεια» της χώρας
LIFO NEWSROOM
Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Διεθνή / Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που παράγουν εικόνες, όπως αυτό του ChatGPT αλλά και το Midjourney, μπορούν να μιμηθούν το στυλ του Χαγιάο Μιγιαζάκι λαμβάνοντας μόνο μερικές οδηγίες και μία εικόνα αναφοράς από τον χρήστη
LIFO NEWSROOM
Μόνος στο σπίτι ο Μακόλεϊ Κάλκιν: «Δεν έχω καμία σχέση με τον πατέρα μου εδώ και 30 χρόνια»

Διεθνή / Μόνος στο σπίτι ο Μακόλεϊ Κάλκιν: «Δεν έχω καμία σχέση με τον πατέρα μου εδώ και 30 χρόνια»

«Είναι ένας άνθρωπος που έκανε επτά παιδιά και τώρα έχει τέσσερα εγγόνια και κανένα από αυτά δεν θέλει να έχει σχέση μαζί του» είπε ο διάσημος ηθοποιός για τον πατέρα του
LIFO NEWSROOM
Φλόριντα: Ψηφίζουν χαλάρωση της παιδικής εργασίας, για να καλυφθούν τα κενά από τις απελάσεις μεταναστών

Διεθνή / Φλόριντα: Ψηφίζουν χαλάρωση της παιδικής εργασίας, για να καλυφθούν τα κενά από τις απελάσεις μεταναστών

Οι βουλευτές της πολιτείας συζητούν νέο νομοσχέδιο που θα επιτρέπει εργασία και τη νύχτα από τα 14 και θα καταργεί το διάλειμμα για φαγητό στους 16χρονους εργαζόμενους
LIFO NEWSROOM
Το μετεκλογικό γερμανικό αδιέξοδο

LiFO politics / «Η Γερμανία δυσκολεύεται να βρει τη θέση της στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται»

Ο δημοσιογράφος του γερμανόφωνου Τύπου, Φέρρυ Μπατζόγλου, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για το μετεκλογικό γερμανικό αδιέξοδο και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η μελλοντική κυβέρνηση της χώρας, για τον σχηματισμό της οποίας βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα –το οποίο ήρθε πρώτο στις πρόσφατες εκλογές– και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ