Σάλος έχει ξεσπάσει στη Βρετανία, μετά τις αποκαλύψεις για τη στάση που κράτησε ο υπουργός Εξωτερικών, Ντόμινικ Ράαμπ, τις ημέρες προτού οι Ταλιμπάν καταλάβουν την Καμπούλ.
Ο επικεφαλής της βρετανικής εξωτερικής πολιτικής έκανε διακοπές στην Κρήτη και «αρνήθηκε να επικοινωνήσουν μαζί του», ενώ ανέθεσε σε υφυπουργό τις αποφάσεις, τις ημέρες που προηγήθηκαν την «πτώσης» της Καμπούλ, σύμφωνα με τον Guardian.
Μία στάση που έχει προκαλέσει φωνές για την παραίτηση του Ράαμπ, ακόμη και από στελέχη του κόμματός του. Ιδιαίτερα λόγω της αποκάλυψης ότι ανέθεσε σε υφυπουργό ένα κρίσιμο τηλεφώνημα με τον Αφγανό ομόλογό του.
Σύμφωνα με την Daily Mail- ρεπορτάζ που επιβεβαίωσαν κυβερνητικές πηγές του Guardian- ενώ ο Ντόμινικ Ράαμπ έκανε διακοπές στην Κρήτη την προηγούμενη εβδομάδα, αξιωματούχοι του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών συμβούλευσαν να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Αφγανό ομόλογό του, Χανίφ Ατμάρ, προκειμένου να ζητήσει βοήθεια για την απομάκρυνση μεταφραστών που είχαν συνεργαστεί με τον βρετανικό στρατό.
Όμως, οι αξιωματούχοι ενημερώθηκαν ότι ο Ράαμπ δεν ήταν διαθέσιμος και πως ο υφυπουργός Ζακ Γκόλντσμιθ θα πρέπει να κάνει το τηλεφώνημα αντί για τον υπουργό. Όμως, επειδή δεν επρόκειτο για ομόλογο του Άτμαρ, υπήρξε καθυστέρηση μίας ημέρας στην τηλεφωνική επικοινωνία.
Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που επικαλείται ο Guardian, ο Ράαμπ «αρνήθηκε να επικοινωνήσουν μαζί του ουσιαστικά για το οτιδήποτε», για πάνω από μία εβδομάδα και η οδηγία που είχε δώσει ήταν ότι «όλα έπρεπε να παραπεμφθούν στο Γκόλντσμιθ».
Όταν ρωτήθηκε σήμερα αν θα παραιτηθεί, ο Ράαμπ απάντησε απλά «Όχι». Το Foreign Office σε ανακοίνωση ανέφερε ότι «ο υπουργός Εξωτερικών ήταν απασχολημένος με πολλά άλλα τηλεφωνήματα και αυτό ανατέθηκε σε άλλον υπουργό».
Πέρα από το ζήτημα του τηλεφωνήματος, διπλωματική πηγή που μίλησε στον Guardian έκανε λόγο για ολοένα μεγαλύτερο εκνευρισμό για την έλλειψη υποστήριξης από τον Ράαμπ τις εβδομάδες πριν από την πτώση της Καμπούλ.
Ο Ράαμπ, σύμφωνα με αυτή την πηγή, μέχρι το περασμένο σαββατοκύριακο δεν είχε μιλήσει με κανέναν από τους βασικούς Βρετανούς πρέσβεις στην περιοχή, όπως στο Πακιστάν ή το Ουζμπεκιστάν, ή με πρέσβεις της περιοχής στο Λονδίνο.
Η Λίσα Νάντι των Εργατικών δήλωσε ότι ο Ράαμπ «θα έπρεπε να ντρέπεται» και διερωτήθηκε πώς ο Μπόρις Τζόνσον του επιτρέπει να παραμείνει στο υπουργικό συμβούλιο «έπειτα από μία ακόμη καταστροφικά λάθος κρίση».
«Αν ο Ντόμινικ Ράαμπ δεν έχει την αξιοπρέπεια να παραιτηθεί, ο πρωθυπουργός πρέπει να δείξει ένα ψήγμα ηγεσίας και να τον αποπέμψει», τόνισε η ίδια.
Από την πλευρά του ο ηγέτης των εργατικών Κιρ Στάρμερ έγραψε στο Twitter: «Ποιος δεν θα έκανε ένα τηλεφώνημα αν του έλεγαν ότι θα μπορούσε να σώσει τη ζωή κάποιου;».
Αλλά και η Λέιλα Μόραν των Φιλελεύθερων Δημοκρατών τόνισε ότι ο Ράαμπ πρέπει να παραιτηθεί. «Αν δεν το κάνει, ο πρωθυπουργός πρέπει επιτέλους να δείξει κάποια ηγετική ικανότητα και να τον διώξει», συμπλήρωσε. Την παραίτηση του Ράαμπ ζήτησε και ο Ίαν Μπλάκφορντ του SNP.
Με πληροφορίες από Guardian