Η Αμάλ, η ξύλινη κούκλα που συμβολίζει το ταξίδι των παιδιών που πλήττονται από την προσφυγική κρίση και ταξιδεύει συμβολικά σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη δε θα περάσει από την Καλαμπάκα μετά από τις αντιδράσεις του Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων, ο οποίος τόνισε πως «ουδεμίαν έγκριση δίνει και ουδεμίαν άδεια παρέχει για την πραγματοποίηση των σχετικών δρώμενων», αλλά και του Δημάρχου Μετεώρων Θοδωρή Αλέκου, που εμφανίστηκαν αρνητικοί στην πραγματοποίηση του φεστιβάλ στην Καλαμπάκα στις 29 Αυγούστου.
Η κούκλα θα περάσει κανονικά και σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 29 Αυγούστου από τα Τρίκαλα, προερχόμενη από τα Ιωάννινα και για να συνεχίσει το ταξίδι της στη Λάρισα, τη Δευτέρα 30 Αυγούστου.
Η LIFO.gr επικοινώνησε με την παραγωγό εταιρεία η οποία δήλωσε ότι «Το Ταξίδι/ The Walk είναι ένα δημόσιο καλλιτεχνικό έργο, ένα κινητό φεστιβάλ ελπίδας. Η πρόθεσή μας είναι απλά να ψηλαφήσουμε μαζί με τις κοινότητες που υποδέχονται την Αμάλ την ιδέα του καλωσορίσματος, της υποδοχής. Αν κάποια συγκεκριμένη κοινότητα δεν θέλει να υποδεχτεί την εννιάχρονη Αμάλ, που είναι η ηρωίδα του φεστιβάλ μας, το σεβόμαστε απόλυτα. Γνωρίζουμε ότι οι πρόσφυγες δεν είναι καλοδεχούμενοι παντού. Ακόμα κι έτσι πιστεύουμε ότι με Το Ταξίδι μπορούμε να δείξουμε ότι υπάρχει ένας μακρύς ανοιχτός διάδρομος φιλοξενίας και φιλίας που διασχίζει την Ευρώπη».
Η απόφαση της διοργάνωσης να μην περάσει η Αμάλ από την Καλαμπάκα προέρχεται κυρίως από το ότι δε θέλουν τέτοιου είδους περιστατικά να διαταράξουν αυτό το φιλειρηνικό και επιτυχημένο μεγάλης αποδοχής ταξίδι, αλλά και γιατί χρειάζεται η σχετική άδεια προκειμένου να διασχίσουν το δημόσιο χώρο της Καλαμπάκας, η οποία δε τους δόθηκε.
Η Αμάλ, μια κούκλα 3,5 μ., συμβολίζει μια προσφυγοπούλα 9 ετών από τη Συρία που διασχίζει 8 χώρες και πραγματοποιεί στάση σε περισσότερες από 70 πόλεις. Η μικρή Αμάλ ξεκίνησε το ταξίδι της από τη Συρία, διέσχισε την Τουρκία, βρέθηκε στη Χίο και μέσα στις επόμενες ημέρες θα καταλήξει το ελληνικό ταξίδι στην Ελευσίνα για να κατευθυνθεί προς τη Μεγάλη Βρετανία.
Η επιστολή - παραλήρημα του μητροπολίτη
Λίγες ώρες νωρίτερα ξέσπασε σάλος όταν η επιστολή του Μητροπολίτη Σταγών δημοσιεύθηκε στα τοπικά ΜΜΕ στην οποία ανέφερε σε ένα ξενοφοβικό και ρατσιστικό παραλήρημα:
«Όπως πληροφορηθήκαμε από δημοσιεύματα τοπικών ιστοσελίδων γιά την πραγματοποίηση ποικίλων δραστηριοτήτων και την κινηματογράφηση τους (με την χρήση drone) στα πλαίσια καλλιτεχνικού προγράμματος της διεθνούς δράσεως «The Walk -To ταξίδι» (επισυνάπτουμε ηλεκτρονικώς τα σχετικά δημοσιεύματα), σας γνωρίζουμε τα κάτωθι:
Ουδεμίαν έγκριση δίδουμε και ουδεμίαν άδεια παρέχουμε για την πραγματοποίηση των σχετικών δρώμενων, όπως αυτά περιγράφονται στήν επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος walkwithamal.org κα αφορούν στην εκτέλεση ασκήσεων «top rope και slackline από το Climb in Meteora στον προαύλιο χώρο του παρεκκλησίου του Αγίου Αντωνίου στην Καλαμπάκα » ή στην «Μονή Αγίου Αντωνίου Μετεώρων», όπως αναφέρεται σε τοπικά ΜΜΕ.
Δεν επιτρέπουμε την πραγματοποίηση και κινηματογράφηση αναλόγων δραστηριοτήτων εντός του ιερού χώρου των Αγίων Μετεώρων, αλλά και σε κάθε άλλο περιβάλλοντα θρησκευτικό χώρο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας Σταγών και Μετεώρων, καθώς δεν συνάδουν με τον θρησκευτικό χαρακτήρα και την πολιτιστική παράδοση της περιοχής. Ανάλογες δραστηριότητες, άλλωστε, δεν μπορούν να επιτραπούν και λόγω των μέτρων προστασίας κατά της διασποράς του κορονοϊού και μάλιστα, την στιγμή κατά την οποίαν απαγορεύονται οι συναθροίσεις, οι θρησκευτικές εκδηλώσεις και Λιτανείες, τελευταίως δε, δεν επιτράπηκε σε όλη την χώρα η λιτάνευση της αγίας εικόνος της Παναγίας μας!».
Στον ίδιο τόνο κινήθηκε και η ανακοίνωση του Συλλόγου Μετεώρων Λιθόπολις, η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων πως το κινούμενο, ζωντανό δρώμενο που ξεκίνησε προ ημερών στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας και ολοκληρώνεται στη Μεγάλη Βρετανία «είναι μια νέα ύπουλη προσπάθεια των εγχώριων και διεθνών κέντρων να αλλοιώσουν την πολιτιστική και πολιτισμική μας παράδοση με το προσωπείο της ειρήνης και αλληλεγγύης».