Η άνοδος της θερμοκρασίας στα νερά του κόλπου του Μέιν που έχει προκαλέσει η κλιματική αλλαγή, έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του πληθυσμού των σωστών φαλαινών του Βόρειου Ατλαντικού (North Atlantic right whale).
Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε αυτήν την εβδομάδα στην επιθεώρηση Oceanography, το συγκεκριμένο είδος κητωδών βρίσκεται σε εξαιρετικό κίνδυνο, με τους ειδικούς να καλούν σε άμεση λήψη μέτρων για την προστασία τους.
Οι σωστές φάλαινες του Βόρειου Ατλαντικού τρέφονται με μεγάλα καρκινοειδή των νερών του Μέιν. Ωστόσο, την τελευταία δεκαετία τα εκεί νερά θερμαίνονται πολύ γρηγορότερα σε σχέση με το 99% των ωκεανών, με αποτέλεσμα οι αστακοί, τα καβούρια, οι καραβίδες, οι γαρίδες κ.ο.κ που αναπτύσσονται σε ψυχρά νερά, να έχουν μειωθεί και να μην υπάρχει επαρκής τροφή για τις φάλαινες.
Τα αποτελέσματα της έρευνας προέκυψαν μετά από χρόνια αναλύσεων του πλανγκτόν, της κίνησης των συγκεκριμένων φαλαινών και της διακύμανσης της ωκεάνιας θερμοκρασίας
Όπως διαπιστώθηκε, το είδος πλέον ταξιδεύει βορειοανατολικά, στα νερά του Κόλπου του Σεντ Λώρενς στον Καναδά σε αναζήτηση τροφής, ενώ παράλληλα καταγράφεται σημαντική μείωση των θηλυκών σε ηλικία αναπαραγωγής.
«Όταν δεν μπορούν να αναπτύξουν το παχύ στρώμα λίπους, δεν είναι σε θέση να μείνουν έγκυες, να συνεχίσουν την κύηση και να θρέψουν το μωρό τους» εξηγεί η Έριν Μέγιερ-Γκάτμπορντ, θαλάσσια οικολόγος στο πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας και εκ των επιστημόνων της έρευνας.
Η ίδια, επικαλούμενη ένα ενδεικτικό αρνητικό ρεκόρ, ανέφερε πως το 2009 γεννήθηκαν 39 φαλαινάκια -αριθμός ρεκόρ για το συγκεκριμένο είδος φάλαινας- ενώ το 2018 κανένα.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 2015 παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στον πληθυσμό της σωστής φάλαινας στον Κόλπο του Σεντ Λώρενς, όπου τα κητώδη είχαν καταφύγει για αναζήτηση περισσότερης τροφής. Αντ'αυτού, όμως, βρέθηκαν μπροστά σε μια φονική κατάσταση: Σε αντίθεση με τον Κόλπο του Μέιν όπου ισχύουν μέτρα για την προστασία των φαλαινών, στον Σεντ Λώρενς δεν υπήρχε ανάλογη πρόληψη, με αποτέλεσμα οι φάλαινες να γίνονται θύματα μεγάλων πλοίων ή αλιευτικού εξοπλισμού.
Μόνο την τελευταία δεκαετία, ο πληθυσμός τους έχει μειωθεί κατά 26%. Πλέον, απομένουν μόλις 356 σωστές φάλαινες του Βόρειου Ατλαντικού στον κόσμο.
Με τον πληθυσμό τους σε θλιβερά ρεκόρ, τον Ιούλιο του 2020 η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης επανακατηγοριοποίησε το είδος, κατατάσσοντάς το στα «άκρως απειλούμενα».
Με πληροφορίες από Guardian