Νέα ευρήματα από το τροχιακό διαστημόπλοιο Juno της NASA που εξερευνά τον Δία, αποκαλύπτουν κρυφούς μετεωρολογικούς μηχανισμούς και ατμοσφαιρικά «μυστικά» κάτω από τα πυκνά του σύννεφα του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού συστήματος.
Τα στοιχεία διαφωτίζουν τις εσωτερικές διεργασίες των ζωνών από σύννεφα που περικυκλώνουν τον Δία, των πολικών κυκλώνων και της Μεγάλης Ερυθράς Κηλίδας. Ερευνητές δημοσίευσαν αρκετές εκθέσεις για τις ανακαλύψεις στην ατμόσφαιρά του, στα περιοδικά Science και Journal of Geophysical Research: Planets.
«Αυτές οι νέες παρατηρήσεις από το Juno ξεκλειδώνουν ένα «μπαούλο θησαυρού» γεμάτο νέες πληροφορίες για τα αινιγματικά χαρακτηριστικά που παρατηρούμε στον Δία», εξηγεί η Λόρι Γκλέιζ, διευθύντρια του Επιστημονικού Τμήματος Πλανητών της NASA. «Κάθε μελέτη ρίχνει φως σε διαφορετικές πλευρές των ατμοσφαιρικών διεργασιών του πλανήτη».
Το Juno μπήκε σε τροχιά γύρω από τον Δία το 2016. Σε κάθε μία από τις 37 διελεύσεις από τον πλανήτη μέχρι σήμερα, μία εξειδικευμένη γκάμα εργαλείων «κοίταζε» κάτω από το ταραχώδες στρώμα των νεφών του.
«Στο παρελθόν, το Juno μας είχε εκπλήξει με τις ενδείξεις πως τα φαινόμενα στην ατμόσφαιρα του Δία έφταναν βαθύτερα από ό,τι περιμέναμε», λέει ο Σκοτ Μπόλτον, επικεφαλής ερευνητής της ομάδας του Juno από το Ινστιτούτο Ερευνών στο Σαν Αντονίο. «Τώρα, ξεκινάμε να συνθέτουμε όλα αυτά τα ξεχωριστά δεδομένα και να κατανοούμε για πρώτη φορά πώς λειτουργεί η όμορφη και βίαιη ατμόσφαιρα του Δία σε 3D».
Το ραδιόμετρο μικροκυμάτων επιτρέπει στους επιστήμονες του Δία να κοιτάξουν κάτω από τις κορυφές των νεφών, και να διερευνήσουν την δομή των καταιγίδων. Η πιο γνωστή από αυτές τις καταιγίδες είναι φυσικά ο εμβληματικός αντικυκλώνας της Μεγάλης Ερυθράς Κηλίδας με διάμετρο μεγαλύτερη από αυτή της Γης. Η καταιγίδα είχε ανακαλυφθεί πριν από 200 χρόνια και μαίνεται ακόμη. Αυτές οι καταιγίδες είναι πολύ ψηλότερες από ότι πιστευόταν, με κάποιες να εκτείνονται ακόμα και 100 χιλιόμετρα κάτω από τα σύννεφα.
Στο παρελθόν, το Juno είχε ανακαλύψει κάποιες γιγάντιες, πολυγωνικές καταιγίδες και στους δύο πόλους του Δία - οχτώ καταιγίδες σε οχταγωνικό σχηματισμό στον βορρά, και πέντε και σε πενταγωνικό μοτίβο στον Νότο. Πέντε χρόνια αργότερα, τα φαινόμενα αυτά αποδεικνύονται υπερβολικά ανθεκτικά και παραμένουν στα ίδια σημεία.
Με πληροφορίες από NASA