Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για κάταγμα

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για κάταγμα Facebook Twitter
0

Η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο κατάγματος στους ενήλικες, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που για πρώτη φορά υποδεικνύει ότι το άτμισμα μπορεί να αποβεί επιβλαβές για την υγεία των οστών.

Ήταν γνωστό ότι το κάπνισμα παραδοσιακών τσιγάρων αποτελεί παράγοντα κινδύνου για οστεοπόρωση και κάταγμα λόγω πιο εύθραυστων οστών, αλλά η νέα μελέτη δείχνει ότι και το ηλεκτρονικό τσιγάρο πιθανώς μπορεί να αυξήσει τον σχετικό κίνδυνο, ακόμη και σε νέους ενήλικες.

Οι ερευνητές του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ και του Ιατρικού Κέντρου UPMC Pinnacle στο Χάρισμπεργκ της Πενσιλβάνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «American Journal of Medicine Οpen», ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 5.500 άνδρες και γυναίκες, εκ των οποίων 4.519 (81,2%) δεν είχαν κάνει ποτέ χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, 1.050 (18,8%) ήταν μόνο ατμιστές, ενώ 444 (8%) του συνόλου είχαν πάθει κάταγμα (γοφού, καρπού, σπονδυλικής στήλης κ.ά.) μετά από πτώση ή άλλο τραυματισμό.

Διαπιστώθηκε μεγαλύτερη συχνότητα καταγμάτων μεταξύ των χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρου σε σχέση με τους μη χρήστες. Επίσης, οι διπλοί χρήστες τόσο συμβατικού όσο και ηλεκτρονικού τσιγάρου είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα κατάγματος σε σχέση με τους μόνο καπνιστές.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, από τότε που εμφανίστηκαν πριν από περίπου μία δεκαετία, έχουν γίνει αρκετά δημοφιλή, ιδίως στους νέους 18 έως 25 ετών, καθώς προβάλλονται ως μία πιο υγιής εναλλακτική επιλογή σε σχέση με το κάπνισμα. Όμως, όπως δείχνει και η νέα μελέτη, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι άμοιρα κινδύνων. Η σχέση τους με τα κατάγματα δεν είχε έως τώρα μελετηθεί, αλλά φαίνεται πως, όπως και τα παραδοσιακά τσιγάρα, αυξάνουν τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Άλλες έρευνες στο παρελθόν έχουν συσχετίσει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με αυξημένο κίνδυνο για Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), στεφανιαία νόσο, κατάθλιψη κ.ά.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Τech & Science / Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Η Ινδία ετοιμάζεται να στείλει τους πρώτους της αστροναύτες στο διάστημα μέσω της αποστολής Gaganyaan, η οποία θα τοποθετήσει τρεις αστροναύτες σε χαμηλή γήινη τροχιά για τρεις ημέρες
LIFO NEWSROOM
Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Δημοσιογράφος αναγνωρίζει πρόσωπα στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Το μέλλον είναι εδώ: Δημοσιογράφος ταυτοποιεί αγνώστους στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Σκανάρει πρόσωπα αγνώστων και τους αναγνωρίζει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα - Το βίντεο πυροδοτεί συζητήσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας που σχετίζονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου
LIFO NEWSROOM
Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Τech & Science / Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Από το JOMO, τον σωστό ύπνο έως τον συνεπή εμβολιασμό και από την κηπουρική ως την αλληλεγγύη και τον αλτρουισμό, υπάρχουν επτά απλοί τρόποι για να ενισχύσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας και τη συναισθηματική μας ανθεκτικότητα
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ