Αντιαεροπορικούς πυραύλους στην Ουκρανία θα στείλει την Τρίτη η Λετονία, όπως δήλωσε νωρίτερα σήμερα στο πρακτορείο Reuters ο εκπρόσωπος του λετονικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία είχαν γνωστοποιήσει εδώ και έναν μήνα ότι θα έστελναν στην Ουκρανία αμερικανικούς αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους, αφότου έλαβαν τη σχετική άδεια από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η Λιθουανία έστειλε αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger στις 13 Φεβρουαρίου και η Εσθονία πυραύλους Javelin την Παρασκευή.
Ο Πούτιν αναγνώρισε την ανεξαρτησία των Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ
Σημειώνονται ότι όλες αυτές οι δραματικές εξελίξεις έρχονται στον απόηχο των δηλώσεων του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι η Ρωσία αναγνωρίζει ως ανεξάρτητες δύο αποσχισθείσες ουκρανικές περιοχές, τις Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.
H Ουκρανία δημιουργήθηκε αποκλειστικά από τη Ρωσία, είπε ο Ρώσος Πρόεδρος, στο διάγγελμά του Σε μία επιθετική κίνηση, που φαίνεται να ακυρώνει μια προσπάθεια της τελευταίας στιγμής από τη Σύνοδο Κορυφής για την αποτροπή πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
«Η Ουκρανία έγινε από τον Λένιν. Είναι δικό του δημιούργημα», είπε μεταξύ άλλων.
Συνεχίζοντας την ιστορική του αναδρομή ο Πούτιν επέκρινε τον πρώην κομμουνιστή ηγέτη Βλαντιμίρ Λένιν, αποκαλώντας τον «συγγραφέα και αρχιτέκτονα» της Ουκρανίας και επισημαίνοντας ότι «υποβίβασε» τη Ρωσία.
Ο Πούτιν απείλησε ευθέως δε, την Ουκρανία, λέγοντας ότι η Ρωσία «είναι έτοιμη να σας δείξει πώς μοιάζει η πραγματική αποκομμουνοποίηση».
Η πτώση της ιστορικής Ρωσίας έγινε από τους πρώην κομμουνιστές. Αναγνώρισαν νέες περιοχές, νέα έθνη. Η Ρωσία προσπάθησε να βοηθήσει. Η χώρα μας έδωσε αυτή τη στήριξη με σεβασμό στις απαιτήσεις της Ουκρανίας, είπε ενώ έκανε λόγο μεταξύ άλλων για στήριξη 250 δισ. δολ. προς την Ουκρανία. Η Ρωσία ανέλαβε και αποπλήρωσε ολόκληρο αυτό το οικονομικό κόστος, όπως είπε.
«Η Ρωσία πάντα συνεργαζόταν με σεβασμό και ανοιχτό διάλογο με την Ουκρανία. Η Ουκρανία προσπαθούσε να πάρει όλο και περισσότερα από τη Ρωσία. Θυμηθείτε ακόμα και την κλοπή του αερίου» είπε ενώ τόνισε ότι εκείνοι επιχειρούσαν να αλλάξουν το ιστορικό background της περιοχής.
Στο περίπου 50λεπτο διάγγελμά του, υποστήριξε ότι η Ουκρανία «δεν είχε ποτέ παραδόσεις του δικού της κράτους». «Το ουκρανικό κράτος βασίζεται στην άρνηση της ιστορικής μνήμης εκατομμυρίων ανθρώπων» συνέχισε.
Η Ουκρανία ελέγχεται από ξένες δυνάμεις, σημείωσε κάνοντας λόγο για άμεσες παρεμβάσεις σε όλες τις αποφάσεις που αφορούν στην χώρα, από διοίκηση μέχρι δικαιοσύνη ενώ αναφέρθηκε και στην αμερικανική παρέμβαση.
Είπε ακόμα ότι η Ουκρανία είναι μία αποικία, σαν κουκλοθέατρο, που χειρίζονται άλλες δυνάμεις.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναφέρθηκε και στην Κριμαία λέγοντας ότι οι αρχές εκεί επέλεξαν αν είναι με την Ρωσία.
«Η Ουκρανία έχει πυρηνική τεχνολογία για να τη χρησιμοποιήσει εναντίον μας. Είναι θέμα χρόνου. Έχουν ακόμα αυτή την τεχνολογία, από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης», τόνισε, επισημαίνοντας ότι έχουν τη στήριξη από ξένες δυνάμεις.
«Δεν μπορούμε παρά να αντιδράσουμε σε αυτή την κίνηση. Οι ΗΠΑ έχουν μεταφέρει δισ. δολ. για τον τομέα της τεχνολογίας πυρηνικών στην Ουκρανία» όπως είπε χαρακτηριστικά.
Αναφέρθηκε και σε συζήτηση που είχε με τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον το 2000, που συζήτησαν για τα όρια μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας .
Οι ΗΠΑ κυνηγούν τα ίχνη της Ρωσίας και πάντα έτσι λειτουργούν. Παλεύουμε απέναντι στα σχέδια επέκτασης του ΝΑΤΟ, κατά της ένταξης της Σλοβακίας, Πολωνίας, Αλβανίας, Μαυροβουνίου κλπ είπε λέγοντας ότι (το ΝΑΤΟ) όλο και πλησιάζει τα σύνορα της Ρωσίας.
Χάθηκε η κοινή εμπιστοσύνη μεταξύ των δυνάμεων της Δύσης και της Ρωσίας, όπως σημείωσε.
«Έτσι έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η απόφαση έχει ήδη παρθεί και είναι θέμα χρόνου. Στα αρχεία του ΝΑΤΟ η Ρωσία είναι άμεση απειλή και η Ουκρανία είναι η πλατφόρμα. Δεν θέλουμε να το πιστέψουμε αλλά έτσι είναι τα πράγματα».
Θέλω να το καταλάβουν αυτό Ουκρανοί και Ρώσοι, είπε. «Οι δυνάμεις (ΗΠΑ και ΝΑΤΟ) μπορούν να χτυπήσουν χρησιμοποιώντας υψηλής εμβέλειας και τεχνολογίας όπλα. Αν αναπτυχθούν τέτοια όπλα στην Ουκρανία θα μπορούν να πλήξουν την Ρωσία», είπε.
«Είναι σαν να έχουμε ένα μαχαίρι στον λαιμό μας, με αυτή τη μετακίνηση δυνάμεων πιο κοντά στα σύνορά μας. Και θεωρώ ότι θα συνεχίσουν να το κάνουν αυτό. Ποτέ δεν συμφωνήσαμε σε αυτό και ποτέ δεν θα το κάνουμε. Η Ρωσία πάντα έλυνε διπλωματικά τα πιο σκληρά θέματα».
Ο Πούτιν έθεσε τις ρωσικές θέσεις λέγοντας ότι η Δύση απειλεί και εκβιάζει τη Ρωσία. Πάντα βρίσκουν νέες αφορμές να επιβάλουν κυρώσεις, όπως και στο παρελθόν. Χωρίς καμία ορθή αιτιολογία. Μόνο και μόνο επειδή υπάρχουμε.
Η Ρωσία έχει κάθε δικαίωμα να λάβει τα μέτρα για να υπερασπιστεί τη θέση της.
Κάθε μέρα έχουν δυνάμεις στο Ντονέτσκ, βασανίζοντας παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους. Ο επονομαζόμενος πολιτισμένος κόσμος προτιμά να μην τα λέει αυτά, είπε.
Οι κάτοικοι εκεί θέλουν να διατηρήσουν τον πολιτισμό, τη γλώσσα τους. Αλλά πόσο καιρό θα αντέξουν. Αλλά η ιδέα της επιθετικής διακυβέρνησης παραμένει είπε.
Κλείνοντας το μακροσκελέστατο διάγγελμά του, ο Ρώσος Πρόεδρος αναγνώρισε τις δύο αυτονομιστικές περιοχές που στηρίζονται από φιλορώσους στην Ουκρανία, επιβεβαιώνοντας αυτό που φοβόταν η Δύση. Την αρχή μιας δεινής πολεμικής περιόδου.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters