Με τρένο στο Κίεβο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Μπορέλ

Με τρένο στο Κίεβο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Μπορέλ Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter
0

Στο Κίεβο μεταβαίνει σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η φον ντερ Λάιεν μεταβαίνει στην ουκρανική πρωτεύουσα με τρένο από τη νοτιοανατολική Πολωνία μαζί με τον Σλοβάκο πρωθυπουργό Eduard Heger και τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ.

Δεν είναι οι πρώτοι δυτικοί αξιωματούχοι που επισκέπτονται το Κίεβο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Ήδη τον Ουκρανό πρόεδρο έχουν επισκεφθεί από τον περασμένο μήνα, οι πρωθυπουργοί της Πολωνίας, Τσέχικης Δημοκρατίας και Σλοβενίας σε μία κίνηση σθεναρής στήριξης του ουκρανικού λαού.

Στο Κίεβο βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα και η Ρομπέρτα Μετσόλα. 

Σε ανάρτησή του ο Σλοβάκος πρωθυπουργός ανέφερε ότι η σημερινή συνάντηση θα αφορά μεταξύ άλλων προτάσεις για τη  δημιουργία ομάδας της ΕΕ, σχετικά με τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών αλλά και ανθρωπιστικής βοήθειας.

Τα ουκρανικά λιμάνια του νότου έχουν μπλοκαριστεί από τις ρωσικές δυνάμεις μετά την εισβολή και η διαδικασία εξαγωγής σιτηρών από μία τις σημαντικότερες χώρες παραγωγής (σιτηρών) προς την Κίνα, την Τουρκία, την Αίγυπτο και την Ινδονησία γίνεται με μεγάλη δυσκολία.

Πριν απ΄ τη ρωσική εισβολή, η εξαγωγή του 98% των σιτηρών γινόταν μέσω της Μαύρης Θάλασσας αλλά πλέον η Ουκρανία τώρα βασίζεται μόνο σε σιδηροδρομικές διόδους.

Πάνω από 1.000 βαγόνια έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα με την Πολωνία αυτή την εβδομάδα λόγω έλλειψης αποθεμάτων και άλλων ζητημάτων διανομής.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίβανος: Πληρώνουν 1.800 δολάρια κατ' άτομο για να ξεφύγουν απ' τον πόλεμο με πολυτελή γιοτ

Διεθνή / Λίβανος: Πληρώνουν 1.800 δολάρια κατ' άτομο για να ξεφύγουν απ' τον πόλεμο με πολυτελή γιοτ

Πολυτελή σκάφη που έκαναν κρουαζιέρες στον Λίβανο, τώρα χρησιμοποιούνται για τη διαφυγή των αμάχων - με πολύ υψηλό αντίτιμο - Ελάχιστες πλέον οι διαθέσιμες θέσεις σε πτήσεις
LIFO NEWSROOM
Τον «πιθανότερο διάδοχο» του Νασράλα φέρεται να δολοφόνησε το Ισραήλ

Διεθνή / Τον «πιθανότερο διάδοχο» του Νασράλα φέρεται να δολοφόνησε το Ισραήλ

«Δεν έχουμε επαφή με τον Χασέμ Σαφιεντίν από χθες», είπε στο Reuters πηγή από τον Λίβανο - Τα ισραηλινά πλήγματα έχουν αποδεκατίσει την ηγεσία της Χεζμπολάχ, σχολιάζει το πρακτορείο ειδήσεων
LIFO NEWSROOM