Παγκόσμιας φήμης ονόματα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Μάιο

Philharmonia Orchestra Facebook Twitter
Η λονδρέζικη Philharmonia Orchestra ιδρύθηκε το 1945 και είναι πρωτοπόρος στη σύγχρονη προσέγγιση της κλασικής μουσικής.
0

ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ μπαίνει στην ατζέντα της άνοιξης με δύο ακόμα εκπληκτικές μουσικές εκδηλώσεις που φέρνουν αέρα παγκόσμιας πολιτιστικής δημιουργίας στην Αθήνα.

Philharmonia Orchestra

Η Ορχήστρα Philharmonia του Λονδίνου έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και είναι ό,τι πιο φρέσκο και δυναμικό παρουσιάζεται στις παγκόσμιες μουσικές σκηνές. Υπό τη διεύθυνση του εκρηκτικού νεοδιορισθέντα πρώτου της μαέστρου, του νεαρού Santtu-Matias Rouvali, και με σολίστ τον βραβευμένο Νοτιοκορεάτη πιανίστα Seong-Jin Cho, η Philharmonia Orchestra θα εμφανιστεί στην εντυπωσιακής ακουστικής Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, προσφέροντας για πρώτη φορά στο κοινό της χώρας μας την ευκαιρία να απολαύσει τους δύο μουσικούς της νεότερης γενιάς.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Facebook Twitter
Ο εκρηκτικός νεοδιορισθέντας μαέστρος, ο νεαρός Santtu-Matias Rouvali. Φωτ.: Marco Borggreve

O Φινλανδός Santtu-Matias Rouvali διαδέχτηκε το καλοκαίρι του 2021 τον Esa-Pekka Salonen ως πρώτος μαέστρος της Philharmonia Orchestra. Διατηρεί, επίσης, τη θέση του ως αρχιμαέστρου της Συμφωνικής Ορχήστρας του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία και της Τάμπερε Φιλαρμονικής Ορχήστρας στη Φινλανδία. Οι «Times» του Λονδίνου με ενθουσιασμό τον περιγράφουν ως «the hottest maestro in Finland» και η «Guardian» επαινεί την «υπερκινητική, σχεδόν “μπαλετική” τεχνική του. Η ορχήστρα υπό την μπαγκέτα του Rouvali ακούγεται όλο φρεσκάδα, δεξιοτεχνία και ένταση».

Εντυπωσιακό ταλέντο με έμφυτη μουσικότητα, ο Seong-Jin Cho ξεχώρισε από νωρίς ως ιδιαίτερος μουσικός της γενιάς του και εξελίχθηκε γρήγορα σε έναν από τους πιο διακεκριμένους καλλιτέχνες στην παγκόσμια μουσική σκηνή. Οι ερμηνείες του χαρακτηρίζονται άλλοτε στοχαστικές και ποιητικές και άλλοτε πολύχρωμες και τολμηρές. Το 2015 κέρδισε το πρώτο βραβείο στον απαιτητικό Διεθνή Διαγωνισμό Chopin στη Βαρσοβία και αμέσως μετά, τον Ιανουάριο του 2016, υπέγραψε ένα αποκλειστικό συμβόλαιο με την Deutsche Grammophon.

Seong-Jin Cho Facebook Twitter
Εντυπωσιακό ταλέντο με έμφυτη μουσικότητα, ο Seong-Jin Cho ξεχώρισε από νωρίς ως ιδιαίτερος μουσικός της γενιάς του. Φωτ.: Christoph Koestlin

Η λονδρέζικη Philharmonia Orchestra ιδρύθηκε το 1945 και είναι πρωτοπόρος στη σύγχρονη προσέγγιση της κλασικής μουσικής. Θεωρείται μία από τις κορυφαίες ορχήστρες παγκοσμίως, χάρη στα ειδικά προγράμματά της για την ανάπτυξη και εκπαίδευση του κοινού, τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας και τα συμμετοχικά προγράμματα διά βίου μάθησης. Εκτός από τις σημαντικές συναυλίες κλασικής μουσικής που δίνει σε όλο τον κόσμο, η Philharmonia Orchestra ηχογραφεί μουσική για τον κινηματογράφο. Επίσης, στο πλαίσιο του ενδιαφέροντός της για τη νέα γενιά και την ποπ κουλτούρα συμμετέχει σε ηχογραφήσεις μουσικής επένδυσης για τα πιο δημοφιλή videogames.

Η εμφάνισή της στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα με έργα Ροσίνι, Προκόφιεφ και Τσαϊκόφσκι.

Mitsuko Uchida

Mitsuko Uchida Facebook Twitter
Γεννημένη στην Ιαπωνία, η Μιτσούκο Ουτσίντα έχει από το 2009 βρετανική υπηκοότητα, ενώ την ίδια χρονιά αναγορεύτηκε Dame για τη συνεισφορά της στη μουσική. Φωτ.: Richard Avedon

Στις 24 Μαΐου η διάσημη Γιαπωνέζα πιανίστα Μιτσούκο Ουτσίντα θα βρίσκεται στη σκηνή του Μεγάρου για ένα ρεσιτάλ που αντικατοπτρίζει ιδανικά τα ενδιαφέροντα αλλά και ορισμένους από τους σταθερούς καλλιτεχνικούς της στόχους. Τη διαύγεια στην κλασική φόρμα (Μότσαρτ), την παθιασμένη εκφραστικότητα (Σούμαν) και τον διαρκή πειραματισμό με τον πυρήνα και την ουσία του ήχου (Κούρταγκ). 

Γεννημένη στην Ιαπωνία, η Μιτσούκο Ουτσίντα έχει από το 2009 βρετανική υπηκοότητα, ενώ την ίδια χρονιά αναγορεύτηκε Dame για τη συνεισφορά της στη μουσική. Και όχι άδικα, αφού πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές καλλιτέχνιδες της εποχής μας που αναγνωρίζεται από κοινό και κριτικούς ως ασυναγώνιστη ερμηνεύτρια των έργων των Μότσαρτ, Σούμπερτ, Σούμαν και Μπετόβεν. Όπως λέει η ίδια για τον Σούμπερτ: «Ήταν ο συνθέτης που ένιωθα πιο κοντά μου από παιδί. Κι είχα δίκιο. Δεν μπορείς να ταυτιστείς με τον Μότσαρτ. Μπορείς να νιώθεις ολοένα πιο κοντά στο τι κάνει και μπορείς να ταυτιστείς για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου, εδώ κι εκεί, και ύστερα εξαφανίζεται. Αλλά ο Σούμπερτ ήταν συγγενικό μου πνεύμα. Μπορείς να ξεμοναχιαστείς μαζί του».

Έχει συνεργαστεί εδώ και πολλά χρόνια με τις πιο γνωστές ορχήστρες του κόσμου, όπως οι Berlin Philharmonic, Royal Concertgebouw Orchestra, Bavarian Radio Symphony, London Symphony Orchestra, London Philharmonic Orchestra, και στις ΗΠΑ με τη Chicago Symphony και την Cleveland Orchestra, με την οποία γιόρτασε πρόσφατα την 100ή της παράσταση στο Severance Hall. Οι δε μαέστροι με τους οποίους έχει συνεργαστεί στενά είναι όλοι οι αστέρες του πόντιουμ: Bernard Haitink, Sir Simon Rattle, Riccardo Muti, Esa-Pekka Salonen, Vladimir Jurowski, Andris Nelsons, Gustavo Dudamel και Mariss Jansons. 

Mitsuko Uchida piano Facebook Twitter
Φωτ.: Geoffroy Schied

Στην εμφάνισή της στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα την απολαύσουμε να ερμηνεύει ένα πρόγραμμα πραγματικά συναρπαστικό, με έργα György Kurtάg, Wolfgang Amadeus Mozart και Robert Schumann.

Παρά τη διεθνή της αναγνώριση και την τιμή του σημαντικού τίτλου της Dame, η Μιτσούκο Ουτσίντα παραμένει διακριτική στη ζωή της και επικεντρωμένη στη μουσική. Το παίξιμό της ξεχωρίζει για την ευαισθησία, την ανόθευτη πνευματικότητα και την προσήλωση στην απέριττη νοηματοδότηση κάθε μουσικής χειρονομίας.

Philharmonia Orchestra:
Σάββατο, 7 Μαΐου, Aίθουσα Χρήστος Λαμπράκης 

Mitsuko Uchida:
Τρίτη 24 Μαΐου, Aίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

www.megaron.gr
210 7282333
Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη 1

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Σαβίνα Γιαννάτου / Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Το νέο της άλμπουμ, που αποθέωσε η «Guardian», είναι άλλο ένα λιθαράκι στην αξιοζήλευτη μουσική πορεία της. Λίγες μέρες πριν τις εμφανίσεις της στην Ελλάδα, η «υπέροχη Ελληνίδα τραγουδίστρια» όπως την αποκάλεσαν μιλά για τη δουλειά της και το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο που έχει, τη φωνή της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για την Έβδομη Συμφωνία του Γιαν Σιμπέλιους, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του ρομαντικού κινήματος του 19ου αιώνα, που συνέθεσε ο δημιουργός-σύμβολο της Φινλανδίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Δημήτρης Σκύλλας

Μουσική / «Υπήρξα αλαζόνας από τη λαχτάρα μου να πετύχω»

Ο διεθνώς καταξιωμένος συνθέτης Δημήτρης Σκύλλας επιστρέφει με ένα έργο για το Μέγαρο Μουσικής, εμπνευσμένο από την απέριττη ομορφιά της ελληνικής δημοτικής παράδοσης, αντλώντας στοιχεία από το ηπειρώτικο μοιρολόι αλλά και από τα «σκυλάδικα».
M. HULOT
Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Μουσική / Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Ποπ, ροκ, ραπ, πειραματική ηλεκτρονική μουσική και ξέφρενα πάρτι με χορό δίνουν πολλές επιλογές για διασκέδαση με (σχεδόν) νέα αλλά και δημοφιλή ονόματα του παρελθόντος να διαμορφώνουν ένα καλοκαιρινό μουσικό τοπίο με μεγάλο ενδιαφέρον.
M. HULOT
Οι Blackpink επιστρέφουν αλλά σόλο

Μουσική / Έχετε έστω ακουστά τις Blackpink ή είστε τίποτα boomers;

Σε μια μουσική βιομηχανία που δεν μπορεί να συνέλθει από την απόλυτη κυριαρχία της Κ-pop, τα μέλη του πιο δημοφιλούς νοτιοκορεάτικου γυναικείου γκρουπ κυκλοφόρησαν σόλο δουλειές. Μαζί κατέκτησαν τον κόσμο, μόνες τους τι κάνουν;
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Με αφορμή τη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής στις 11 Απριλίου, η Ματούλα Κουστένη περιγράφει ένα από τα περιφημότερα έργα του συμφωνικού ρεπερτορίου, την εμβληματική Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ, αλλά και αφηγείται ένα από τα διασημότερα σκάνδαλα στην Ιστορία της Μουσικής. Η πρεμιέρα του έργου στο Παρίσι του 1913 συνοδεύτηκε από επεισόδια που οδήγησαν μέχρι και στην παρέμβαση της αστυνομίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
O Kristof και το τέλος του παιχνιδιού

Μουσική / «Αν δουν ένα αγόρι με ρούχα που θεωρούν ότι δεν είναι αντρικά, ξαφνικά το φετιχοποιούν»

Στο νέο άλμπουμ του, ο Kristof εμπνέεται από τα παιχνίδια κάθε είδους και τo fluidity, κυκλοφορώντας την πιο προσωπική δουλειά του μέχρι σήμερα, η οποία συνοδεύεται από ένα επιτραπέζιο.
M. HULOT