Ο δανεισμός του Μασκ για το Twitter δοκιμάζει τις αντοχές της Wall Street: Τι θα μπορούσε να πάει στραβά;

Ο δανεισμός του Μασκ για το Twitter δοκιμάζει τις αντοχές της Wall Street: Τι θα μπορούσε να πάει στραβά; Facebook Twitter
0

Οι τράπεζες της Wall Street χρειάστηκαν μόλις λίγες ημέρες για να συγκεντρώσουν ένα πακέτο χρηματοδότησης ύψους 25,5 δισ. δολαρίων για την προσφορά του Έλον Μασκ για το Twitter, παρότι η διαδικασία θα έπαιρνε κανονικά εβδομάδες

Η ταχύτητα αυτή άφησε άναυδους τους συμβούλους του Twitter: πώς μπόρεσαν οι κλειστές επιτροπές διαχείρισης κινδύνων των τραπεζών αξιολογήσουν τη συμφωνία τόσο γρήγορα; Όπως χαρακτηριστικά εξηγεί άτομο που συμμετέχει στη χρηματοδότηση χρεών, ο έλεγχος ήταν εύκολος επειδή δεν έγινε. «Όχι με την κλασική έννοια του όρου», προσθέτει.

Η εξαγορά του Twitter ύψους 44 δισ. δολαρίων δείχνει πώς η «μηχανή της Wall Street» έχει γίνει πιο χαλαρή με το χρέος και τους συναφείς κινδύνους, ιδίως όταν το πρόσωπο που έχει ανάγκη από μετρητά είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη. «Θέτει επίσης ερωτήματα σχετικά με το πόσο πολλά είναι διατεθειμένοι να κάνουν οι δανειστές για να κλείσουν δουλειές - με μεγάλες αμοιβές - και τι μπορεί να συμβεί αν εκτιμήσουν λάθος τους κινδύνους», σχολιάζουν οι Financial Times.

Η κρίσιμη πορεία της Tesla

Αυτό που διακυβεύεται είναι η αξία της Tesla, της κατασκευάστριας εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αξίας 913 δισ. δολαρίων, της οποίας ηγείται ο Μασκ. Το μερίδιο του Μασκ στην εταιρεία αξίζει περισσότερα από 150 δισ. δολάρια και μέρος αυτών των μετοχών χρησιμοποιήθηκε για την εξασφάλιση ενός δανείου, για σχεδόν τa μισά από τα 25,5 δισ. δολάρια για τα οποία έδωσαν το «πράσινο φως» οι τράπεζες.

Ο πλούτος του Μασκ μετρίασε τις ανησυχίες πολλών δανειστών, οι οποίοι επιτάχυναν τις διαδικασίες κατ' εντολή της Morgan Stanley, του οικονομικού συμβούλου του Μασκ και ενός εκ των μεγαλύτερων δανειστών της συμφωνίας. Ωστόσο, οι δανειστές εξακολουθούν να είναι αντιμέτωποι με κάποια αποτρεπτικά δεδομένα: δεν είναι σαφές πώς ο Μασκ σχεδιάζει να συγκεντρώσει τα υπόλοιπα μετρητά που απαιτούνται για τη συμφωνία των συνολικά 44 δισ. δολαρίων.

Επικρατεί επίσης αβεβαιότητα γύρω από την αξία των μετοχών της Tesla σε περίπτωση που ο μεγαλύτερος μέτοχος ρευστοποιήσει το μερίδιό του. Ο εκνευρισμός είναι ήδη διάχυτος και η μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας κατέγραψε αυτή την εβδομάδα τη μεγαλύτερη ημερήσια απώλειά της από τον Σεπτέμβριο του 2020, αφαιρώντας 126 δισ. δολάρια από την αξία της εταιρείας.

Η τιμή της μετοχής θα παρακολουθείται στενά από τους δανειστές του Μασκ, δεδομένου ότι αποτελεί την εγγύησή τους σε περίπτωση που ο ίδιος αθετήσει τους όρους του δανείου του. Τραπεζίτες λένε ότι αυτή η ασφάλεια τους δίνει την πεποίθηση ότι ο Μασκ και το Twitter θα είναι αξιόπιστα μέρη για το χρέος, δεδομένου ότι ο δισεκατομμυριούχος θεωρείται απίθανο να θέλει να αποχωριστεί εκατομμύρια μετοχές της Tesla.

«Τι θα μπορούσε να πάει στραβά;» αναρωτήθηκε πρόσωπο που συμμετείχε στη σύναψη συμφωνίας και μίλησε στους FT ανώνυμα. «Είναι κυριολεκτικά ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Το δάνειο είναι ένα μικρό μέρος του συνολικού πλούτου του». Ένας τραπεζίτης που βρίσκεται κοντά στον Μασκ πρόσθεσε: «Υπάρχουν 30 δισ. δολάρια μετοχικού κεφαλαίου. Θα πάρουμε πίσω τα χρήματά μας».

Ο Μασκ θα μπορούσε να πουλήσει μεταξύ 15% και 20% των μετοχών του στην Tesla, αλλά αυτή η απλή κίνηση θα οδηγούσε πιθανότατα σε πρόσθετες πωλήσεις από τον διευθύνοντα σύμβουλο για να καλύψει 3 έως 4 δισ. δολάρια σε φόρους κεφαλαιακών κερδών.

Οι δανειστές δεν χρειάζεται να ψάξουν πολύ για ένα παράδειγμα του πόσο γρήγορα μπορούν να πάνε στραβά όταν ο δανεισμός βασίζεται σε μια ευμετάβλητη μετοχή. Αρκετές από τις τράπεζες που μετέχουν στον δανεισμό του Μασκ είχαν πληγεί από την κατάρρευση της Archegos πέρυσι, και «έτρεχαν» να πουλήσουν μετοχές ενώ η επιχείρηση κατέρρεε. Η ύφεση ανατροφοδότησε τον εαυτό της, καθώς οι δανειστές ξεφορτώνονταν τις μετοχές στην ελεύθερη αγορά. Δεν είναι σαφές πόσο δεκτική θα ήταν η αγορά αν ο Μασκ αθετούσε τις υποχρεώσεις του και οι (πάνω από δέκα) τράπεζες που του παρείχαν δάνειο 12,5 δισ. δολαρίων έπρεπε να πουλήσουν όλες μαζί τις μετοχές της Tesla.

Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Twitter Μπρετ Τέιλορ, ο Μασκ έγραφε ότι διερευνά τον τρόπο με τον οποίο θα επιτρέψει σε κάποιους από τους υφιστάμενους μετόχους να επενδύσουν στην εταιρεία όταν αυτή γίνει ιδιωτική. Έχει επίσης διαβουλεύσεις με τον όμιλο ιδιωτικών κεφαλαίων Thoma Bravo για πιθανή συνεργασία στην εξαγορά, γεγονός που θα μείωνε το ύψος της επιταγής που πρέπει τελικά να υπογράψει, μειώνοντας και τον αριθμό των μετοχών της Tesla που θα πουλούσε.

Η ταχεία απόκριση των τραπεζών δείχνειπόσο έχουν μεταστραφεί οι κεφαλαιαγορές την τελευταία δεκαετία, καθώς όμιλοι ιδιωτικών κεφαλαίων προβαίνουν σε μεγαλύτερες πιστώσεις, και η «όρεξη» για χρέος χαμηλής αξιολόγησης αλλά υψηλότερης απόδοσης έχει αυξηθεί.

Τα τραπεζικά ιδρύματα αναγνωρίζουν τους κινδύνους που ενέχει μια πιθανή διατήρηση του χρέους στους δικούς τους ώμους. Οι τράπεζες που ανέλαβαν τα δάνεια ύψους 13 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των Bank of America, Barclays, BNP Paribas, MUFG και Mizuho, αναμένεται πως θα κινηθούν γρήγορα μόλις οριστικοποιηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας, για να ξεφορτωθούν το χρέος από τους ισολογισμούς τους, προς πιστωτικούς επενδυτές όπως η Apollo Global Management.

Αυτό το χρέος θα καταναλώσει μεγάλο μέρος των ταμειακών εισροών του Twitter τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τους αναλυτές, πράγμα που σημαίνει ότι ο Μασκ θα μπορούσε να αναγκαστεί να πληρώσει τόκους για τα δάνεια , να καλύψει τυχόν ελλείψεις στο δάνειο, αν η μετοχή της Tesla πέσει απότομα, και να κάνει ενέσεις μετρητών στο Twitter για την πληρωμή τόκων.

Ανεξάρτητα από αυτό, ο Μασκ θα φορτώσει το Twitter - και τον εαυτό του - με χρέος, ακριβώς την ώρα που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αυξάνει τα επιτόκια από τα χαμηλότερα επίπεδα. Αναλυτές του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P Global προειδοποίησαν αυτή την εβδομάδα ότι ανέμεναν να υποβαθμίσουν την εταιρεία «βαθιά στην περιοχή των σκουπιδιών», αν η εξαγορά ολοκληρωνόταν. «Η προτεινόμενη εξαγορά του Twitter από τον Έλον Μασκ (...) αυξάνει τους κινδύνους και την αβεβαιότητα γύρω από πιθανές αλλαγές στη στρατηγική, τη διοίκηση και τη διακυβέρνηση». 

Με στοιχεία από τους Financial Times

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Σε περιόδους δεξιών κυβερνήσεων το θέμα ήταν πάντα η Τουρκία

Διεθνή / Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Σε περιόδους δεξιών κυβερνήσεων το θέμα ήταν πάντα η Τουρκία

Σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας μίλησε για Οθωμανική Αυτοκρατορία, για τουρκική μειονότητα στη Θράκη - «Δεν είναι η Ελλάδα το 'έτερο εγώ' μας», είπε ο Χακάν Φιντάν
LIFO NEWSROOM
Η αναζήτηση των «ελβετικής κατασκευής» ρολογιών του Ντόναλντ Τραμπ κατέληξε στο Ουαϊόμινγκ

Διεθνή / Ο Ντόναλντ Τραμπ «πουλάει» ρολόγια στις ομιλίες του - Μόνο που κανείς δεν γνωρίζει το πώς ακριβώς

Λίγα είναι γνωστά για την εταιρεία που συνεργάζεται τώρα με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου ή των προσώπων που βρίσκονται πίσω από αυτήν
LIFO NEWSROOM