Προϊστορικά κόπρανα αποκαλύπτουν τι έτρωγαν οι χτίστες του Στόουνχεντζ

Προϊστορικά κόπρανα αποκαλύπτουν τι έτρωγαν οι κατασκευαστές του Στόουνχεντζ Facebook Twitter
0

Οι κατασκευαστές του Στόουνχεντζ έτρωγαν σχεδόν άψητα εντόσθια, όπως αποκαλύπτουν ανθρώπινα κόπρανα που εντοπίστηκαν στην περιοχή.

Τα αυγά από παράσιτα, που εντοπίστηκαν στα κόπρανα ηλικίας 4.500 ετών δείχνουν πως οι εργάτες που κατασκεύασαν το Στόουνχεντζ λάμβαναν μέρος σε χειμερινή γιορτή, που μεταξύ των «εδεσμάτων» είχε και τα εσωτερικά όργανα ζώων.

Το Στόουνχεντζ εικάζεται ότι κατασκευάστηκε γύρω στο 2.500 π.Χ, με τα στοιχεία να υποδεικνύουν ότι οι εργάτες έμεναν περίπου 2 μίλια πιο μακριά, στα τείχη Ντάρινγκτον.

Οι ειδικοί είπαν ότι ανακάλυψαν παράσιτα από εντόσθια σε αρχαία ανθρώπινα περιττώματα, ή κοπρολίτες, που ανακτήθηκαν από προϊστορική «αποχέτευση» στα τείχη Ντάρινγκτον. Οι έρευνες προσφέρουν νέα οπτική για τη ζωή και την διατροφή όσων κατασκεύασαν το Στόουνχεντζ.

Προϊστορικά κόπρανα αποκαλύπτουν τι έτρωγαν οι κατασκευαστές του Στόουνχεντζ Facebook Twitter

Η ομάδα είπε ότι τα συγκεκριμένα κόπρανα δεν είναι μόνο οι αρχαιότεροι κοπρολίτες όπου έχουν εντοπιστεί στη Βρετανία παράσιτα, αλλά και πρώιμες αποδείξεις παρασιτικών μολύνσεων στην Βρετανία.

«Είναι τα πιο παλιά ευρήματα καθώς γνωρίζουμε την προέλευση του ατόμου που πήγε στην τουαλέτα», δήλωσε ο Δρ Piers Mitchell, από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, συν-συγγραφέας της μελέτης.

Σε άρθρο του στο περιοδικό Παρασιτολογία, ο Mitchell και οι συνάδελφοί του περιγράφουν πώς ανακαλύφθηκαν οι 19 κοπρολίτες στα τείχη Ντάρινγκτον, πέντε από τους οποίους περιείχαν εντερικά παράσιτα.

Η ανάλυση των ουσιών όπως το χολικό οξύ μέσα στα κόπρανα αποκάλυψε ότι τέσσερις από αυτούς τους κοπρολίτες προέρχονταν από σκύλους και ένας από άνθρωπο.

Τόσο οι ανθρώπινοι όσο και τρεις από τα δείγματα σκύλου περιείχαν αυγά ενός παρασιτικού σκουληκιού γνωστού ως τριχοειδής.

Τα αυγά αυτά παρουσιάζουν ομοιότητες με εκείνα ενός είδος που μολύνει τα βοοειδή σήμερα.

Η ομάδα των ερευνητών είπε ότι η ανακάλυψη υποδηλώνει πως οι χτίστες του Στόουνχεντζ και τα σκυλιά τους κατανάλωσαν σχεδόν ωμά εντόσθια από μολυσμένα βοοειδή.

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι έτρωγαν τα εσωτερικά όργανα των βοοειδών, ειδικά το συκώτι τους, όπου ζουν τα παράσιτα. Δεν έβγαζαν απλά το κρέας από το κόκκαλο για να το καταναλώσουν. Φαίνεται πως μοιράζονταν το φαγητό τους με τα ζώα που είχαν μαζί τους ή τουλάχιστον τους έδιναν ό,τι περίσσευε».

Στον άλλο κοπρολίτη από τον σκύλο που ανακαλύφθηκε, εντοπίστηκαν αυγά από παράσιτο που βρίσκονται σε ψάρι, υποδηλώνοντας ότι το ζώο κατανάλωνε ωμό ή σχεδόν ωμό ψάρι.

Σύμφωνα με τον Mitchell, πιθανολογείται ότι το σκυλί ήταν ήδη μολυσμένο όταν έφτασε τα τείχη του Ντάρινγκτον, δεδομένου ότι το παράσιτο χρειάζεται μήνες για να εκκολαφθεί και ο σκύλος ήταν στην περιοχή για μικρό χρονικό διάστημα.

Η ομάδα σημειώνει ότι παλαιότερες ανακαλύψεις από οστά χοίρων και βοοειδών στην περιοχή δείχνουν ότι τότε έκαναν συχνά γιορτές καταναλώνοντας με αρκετό κρέας.

Εντυπωσιακά βρήκε τα ευρήματα και ο αρχαιολόγος, Mike Pitts, που πρόσθεσε πως τα αποτελέσματα αμφισβητούν παλαιότερα στοιχεία που έδειχνα ότι οι χοίροι ήταν η κύρια πηγή κρέατος για τους χτίστες του Στόουνχεντζ και ότι δεν κατανάλωναν καθόλου θαλασσινά.

Με πληροφορίες του Guardian

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM