Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ποντάρει στην οικονομία, παρά το δυσμενές διεθνές περιβάλλον;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ποντάρει στην οικονομία Facebook Twitter
Ο πρωθυπουργός στην Ε.Ε. διεκδικεί το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και υποστηρίζει τις κοινές προμήθειες και το Ευρωπαϊκό Ενεργειακό Ταμείο... Ατελιέ LIFO
0

ΣΤΗ ΔΕΞΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ της αποκατάστασης της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν θα γίνουν εκλογές ούτε ανασχηματισμός το επόμενο διάστημα, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Κάποιοι τον πιστεύουν, άλλοι παραμένουν επιφυλακτικοί. Σε κάθε περίπτωση όλοι, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, συμπεριφέρονται σαν να βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο εδώ και καιρό. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρότι τους παρότρυνε όλους να πάνε για διακοπές, παραδέχθηκε ότι αυτός θα συνεχίσει τις περιοδείες, κάτι που θα κάνουν και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί. «Θα φανεί ποιος έχει την καλύτερη πολιτική φυσική κατάσταση», ήταν το σχόλιο του. 

Και μπορεί ο κυβερνητικός ανασχηματισμός να διαψεύστηκε, κυκλοφορούν ωστόσο φήμες ότι σχεδιάζονται αλλαγές στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο άλλωστε είναι αυτό που έχει τον κεντρικό ρόλο στη διακυβέρνηση.

Η πληροφορία που κυρίως σχολιάζεται τις τελευταίες μέρες είναι αυτή που θέλει τον πρωθυπουργό να αναθέτει συγκεκριμένα καθήκοντα στον Σταύρο Παπασταύρου μετά τη λήξη των ζητημάτων του με τη Δικαιοσύνη. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι ο Παπασταύρου «δικαιώθηκε» και ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να έχει την ίδια γνώμη με τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, που τον θεωρούσε απαραίτητο συνεργάτη σε θέματα επενδύσεων.

Ο Αντ. Σαμαράς είχε προβεί και σε δήλωση –κάτι που κάνει σπάνια–  για τον πρώην συνεργάτη του πέρσι, με αφορμή την αθώωσή του, λέγοντας ότι χρειάστηκαν έξι ολόκληρα χρόνια για να πάρει πίσω τη ζωή του ο Παπασταύρου, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι αυτός και το «παρακράτος» του «κατασκεύασαν τις κατηγορίες» εναντίον του και επαναλαμβάνοντας τη φράση «μακάρι η Ελλάδα να είχε δέκα Παπασταύρου».  

Ελπίζει ότι με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, θα αυξήσει τα έσοδα του κράτους και θα συνεχίσει την πολιτική των επιδοτήσεων όσο διαρκεί το πρόβλημα. Την ακρίβεια, ωστόσο, που οι πολίτες θεωρούν ως το μεγαλύτερο πρόβλημά τους η κυβέρνηση αδυνατεί να την αντιμετωπίσει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κρύβει ότι η οικονομία και οι επενδύσεις ήταν πάντα η πρώτη του προτεραιότητα, άλλο αν οι συνεχείς κρίσεις τον αποσπούν, και φαίνεται ότι ο Παπασταύρου θεωρείται χρήσιμος σε αυτό το πεδίο και από αυτήν την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. 

Η ελληνική οικονομία όμως είναι συνδεδεμένη με την ευρωπαϊκή και η Ε.Ε. έχει πέσει μέσα σε μια ενεργειακή παγίδα από την οποία δεν φαίνεται ότι είναι εύκολο να βγει, σε μεγάλο βαθμό λόγω και της κατώτερης των περιστάσεων αντίδραση της ευρωπαϊκής ηγεσίας.

Η Γερμανία ειδικά, που ήταν ο leader της Ε.Ε., δείχνει ακόμα ξαφνιασμένη που ο Βλαντίμιρ Πούτιν απαντά με εκβιασμούς στις κυρώσεις της και ελπίζει να δείξει καλή θέληση, σταματώντας τους, παρότι η εκβιαστική πολιτική τού αποφέρει κέρδη και γεμίζει τα ταμεία του.

«Μας εκβιάζουν οι Ρώσοι», δήλωσε πρόσφατα ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, την ώρα που εξήγγελλε άλλο ένα πακέτο μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας, λες και υπήρχε περίπτωση ο Βλαντίμιρ Πούτιν (που ισχυρίζεται ότι δέχθηκε πρώτος την επίθεση της Δύσης) να είχε τη δυνατότητα να εκβιάσει και να μην το έκανε. 

Η Γερμανία, που έχει να αντιμετωπίσει τώρα την απειλή της ύφεσης, ζητά από όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., στο όνομα της αλληλεγγύης, να ακολουθήσουν κι αυτά την ίδια πολιτική εξοικονόμησης ενέργειας, ακόμη και όσα δεν είναι εξαρτημένα από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επέμενε εδώ και μέρες στην υποστήριξη του σχεδίου υποχρεωτικής εξοικονόμησης ενέργειας απ' όλα τα κράτη-μέλη, παρά τις διαφωνίες που συνάντησε. Κι ενώ παραδεχόταν ότι ορισμένα κράτη-μέλη επηρεάζονται λιγότερο από την εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου, υποστήριζε ότι είναι σημαντικό όλα να περιορίσουν τη ζήτηση, να αποθηκεύσουν φυσικό αέριο και να το μοιραστούν με εκείνους που επηρεάζονται περισσότερο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι ηγέτες του Νότου δεν είδαν θετικά την πρόταση αυτή, παρά τις πιέσεις που δέχτηκαν για να συμφωνήσουν. Ο πρωθυπουργός, στην Ε.Ε., διεκδικεί το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και υποστηρίζει τις κοινές προμήθειες και το Ευρωπαϊκό Ενεργειακό Ταμείο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ποντάρει στην οικονομία Facebook Twitter
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρότι τους παρότρυνε όλους να πάνε για διακοπές, παραδέχθηκε ότι αυτός θα συνεχίσει τις περιοδείες, κάτι που θα κάνουν και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί. «Θα φανεί ποιος έχει την καλύτερη πολιτική φυσική κατάσταση», ήταν το σχόλιό του. Φωτ.: Eurokinissi

Κατά τα άλλα, κι ενώ περιμένει από την Ε.Ε. μια πιο αποτελεσματική κοινή δράση για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος, ελπίζει ότι στο εσωτερικό, με την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος και των καυσίμων, σύμφωνα με τους διαθέσιμους πόρους, θα μετριάσει το πρόβλημα των πολιτών στην Ελλάδα και θα αποτρέψει τη λαϊκή οργή. Κυρίως όμως ελπίζει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας που θα αυξήσει τα έσοδα του κράτους και θα επιτρέψει τη συνέχιση της πολιτικής των επιδοτήσεων όσο διαρκεί το πρόβλημα. 

Την ακρίβεια, ωστόσο, που οι πολίτες θεωρούν ως το μεγαλύτερο πρόβλημά τους η κυβέρνηση αδυνατεί να την αντιμετωπίσει, ειδικά την αισχροκέρδεια, η οποία μοιάζει ανεξέλεγκτη, με τον αρμόδιο υπουργό (Άδωνι Γεωργιάδη) να αφήνει τους καταναλωτές χωρίς, έστω, ένα θεσμικό πλαισίο προστασίας. 

Η ΕΚΤ έχει θέσει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση του πληθωρισμού με στόχο τη μείωσή του στο 2%, ενώ σήμερα βρίσκεται στο 8,6% στην ευρωζώνη. Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας (IW), Μίχαελ Χίτερ, ανέφερε πρόσφατα ότι ο πληθωρισμός οφείλεται κυρίως στις τιμές της ενέργειας των διεθνών αγορών και δεν είναι κάτι που μπορεί να καταπολεμήσει εύκολα η ΕΚΤ, οπότε να μην αναμένεται άμεση υποχώρηση των τιμών, μόνο μια εξομάλυνση σε κάποιες αγορές στο μέλλον. Παρατηρώντας δηλαδή το ευρωπαϊκό οικονομικό περιβάλλον και τη γενικότερη γεωπολιτική κατάσταση, κανένα σημάδι αισιοδοξίας δεν μπορεί να διακρίνει κανείς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, διατηρεί την αισιοδοξία του, την οποία στηρίζει στην ελπίδα του για ένα ελληνικό οικονομικό θαύμα το επόμενο διάστημα. Ακριβώς σε αυτό το στοίχημα, άλλωστε, στηρίζει και τις ελπίδες του για τις επερχόμενες εκλογές. Γι' αυτό και από την πανδημία μέχρι τη διπλωματία και τις διεθνείς σχέσεις, το κριτήριο για τον πρωθυπουργό είναι πρωτίστως τα οφέλη της οικονομίας, και αυτό δεν είναι πάντα χωρίς πολιτικό κόστος. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πύλος ένα προαναγγελθέν δυστύχημα

Ιλεκτρίσιτυ / Πύλος, ένα προαναγγελθέν δυστύχημα

Ο λόγος που οι θάνατοι των μεταναστών περνούν «απαρατήρητοι» είναι ένας λιγότερο ή περισσότερο φανερός ρατσισμός, μια προ-συνειδητή αξιολογική κρίση που διαχωρίζει τις ζωές σε σημαντικές και ασήμαντες, πενθήσιμες και μη.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Μέσα στην Κιβωτό, δύο χρόνια μετά το σκάνδαλο 

Ρεπορτάζ / Μέσα στην Κιβωτό, δύο χρόνια μετά το σκάνδαλο 

Πώς κυλά σήμερα η ζωή στον εθελοντικό οργανισμό; Οι οικονομικές ατασθαλίες, ο κίνδυνος για «λουκέτο», οι αλλαγές στους χώρους, τα ίχνη του πατέρα Αντωνίου, οι αντιδράσεις των παιδιών και ο στόχος της αποϊδρυματοποίησης. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τα «μυστήρια» της Μήλου και το κρυφτούλι της τουριστικής υπερδόμησης στις Κυκλάδες

Ρεπορτάζ / Τα «μυστήρια» της Μήλου και το κρυφτούλι της τουριστικής υπερδόμησης στις Κυκλάδες

Μετά την κραυγαλέα υπόθεση ανέγερσης ξενοδοχείου στο Σαρακήνικο της Μήλου, το υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε στην αναστολή έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών στις περιοχές του νησιού για τις οποίες προτείνονται ειδικά μέτρα προστασίας μέσα από τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
trump hitler

Οπτική Γωνία / Είναι ο Τραμπ ο Χίτλερ των ημερών μας;

Εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο αναρωτιούνται αν όσα συμβαίνουν μετά την εκλογή του είναι πραγματικά ή πρόκειται για έναν κακό εφιάλτη. Όλα δείχνουν ότι έχουν πολλούς και βάσιμους λόγους γι’ αυτό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από το νέο δόγμα Τραμπ;

Οπτική Γωνία / Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από το νέο δόγμα Τραμπ;

Το μπρα ντε φερ ΗΠΑ – Ουκρανίας, η Ε.Ε. και οι ευρύτερες συνέπειες. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
μαρκο ρούμπιο

Daily / Σταυροί στο μέτωπο 

Ο σταυρός στο μέτωπο του Αμερικανού ΥΠΕΞ, μεταξύ άλλων δυσοίωνων σκέψεων, έφερε στο μυαλό τον βανδαλισμό από Χριστιανούς των αρχαίων αγαλμάτων, συχνά με την χάραξη ενός σταυρού στη μορφή τους, όπως η κεφαλή της Αφροδίτης στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.  
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Εμπόλεμος «φιλελευθερισμός» ή για το τωρινό μας αδιέξοδο 

Οπτική Γωνία / Εμπόλεμος «φιλελευθερισμός» ή για το τωρινό μας αδιέξοδο 

Οι καταιγιστικές εξελίξεις μετά την εκλογή Τραμπ και το αδιέξοδο στην Ουκρανία, οδηγούν πλέον σε έναν ιδιόμορφο ευρωπαϊσμό της θωράκισης, της στρατιωτικοποίησης και των αντίστοιχων τεράστιων επενδύσεων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ιωάννα - Μαρία Γκέρτσου: «Δεν ξέρω πώς είναι ο κόσμος για τα μη τυφλά άτομα. Για μένα είναι αυτός που αντιλαμβάνομαι»

Κοκέτα / Ιωάννα - Μαρία Γκέρτσου: «Δεν ξέρω πώς είναι ο κόσμος για τα μη τυφλά άτομα. Για μένα είναι αυτός που αντιλαμβάνομαι»

Η ψυχολόγος στην παιδοψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου παίδων «Αγία Σοφία» και συνιδρύτρια της πρώτης σχολής σκύλων οδηγών στη χώρα μας μιλά στην Κοκέτα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Αμαλία Κωβαίου: «Κανείς δεν είναι άσxημος. Πάντα όμορφες είμαστε, και στα 80. Την αγάπη μου από τη Δονούσα, ώρα σας καλή»

Κοκέτα / Αμαλία Κωβαίου: «Κανείς δεν είναι άσxημος. Πάντα όμορφες είμαστε, και στα 80. Την αγάπη μου από τη Δονούσα, ώρα σας καλή»

Ακούγοντας τους πολύ μεγάλους: Ένα τηλεφώνημα στη γιαγιά της φίλης μου, στην Αμαλία Κωβαίου που μας στέλνει την αγάπη της από τη Δονούσα.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
Βασιλίσσης Όλγας: Ένα σίριαλ που δεν λέει να τελειώσει

Ρεπορτάζ / Βασιλίσσης Όλγας: Ένα σίριαλ που δεν λέει να τελειώσει

Το επόμενο δίμηνο θα κλείσει ο κύκλος ενός έργου που ξεκίνησε να μελετάται πριν από 28 χρόνια. Πρόκειται για την ανάπλαση της λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας που έχει γίνει σίριαλ με παλιά και νέα επεισόδια. Άραγε, ετοιμάζεται να παιχτεί το τελευταίο; Ή μήπως όχι; 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ