Ιράν: Χωρίς τέλος οι αιματηρές διαδηλώσεις- «Έχουμε ελευθερία έκφρασης» ισχυρίζεται ο πρόεδρος Raisi

Ιράν: Συνεχίζονται οι αιματηρές διαδηλώσεις- «Στο Ιράν υπάρχει ελευθερία έκφρασης» λέει ο πρόεδρος της χώρας Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο Ιρανός πρόεδρος Ebrahim Raisi δήλωσε ότι ο θάνατος της 22χρονης Masha Amini, ενώ ήταν υπό κράτηση από την αστυνομία ηθικής, θα διερευνηθεί, μετά από γενική κατακραυγή και αιματηρές διαδηλώσεις στη χώρα.

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, κατηγόρησε τη Δύση για υποκρισία επειδή εξέφρασε αμφιβολίες  για τον θάνατο της 22χρονης, η οποία πέθανε έπειτα από ημέρες σε κώμα και ενώ είχε τεθεί υπό κράτηση από την αστυνομία ηθικής επειδή φαινόταν κάποια μαλλιά της από το χιτζάμπ της.

«Στο Ιράν υπάρχει ελευθερία έκφρασης, αλλά οι διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες είναι απαράδεκτες και προκαλούν χάος», δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος από την έδρα του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR) περισσότεροι από 30 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη βίαιη καταστολή των κινητοποιήσεων σε διάφορες πόλεις, στις χειρότερες αναταραχές στο Ιράν εδώ και χρόνια.

Ο Raisi επανέλαβε την απόφαση του ιατροδικαστή ότι η νεαρή γυναίκα δεν είχε χτυπηθεί από αστυνομικούς. Η ιρανική αστυνομία είπε ότι υπέστη «αιφνίδια καρδιακή ανακοπή».

Ο θάνατός της έχει πυροδοτήσει αιματηρές διαδηλώσεις στη χώρα, με πολλούς να απορρίπτουν το πόρισμα των αρχών, δείχνοντας εικόνες με την 22χρονη χτυπημένη.

Ο σκληροπυρηνικός πρόεδρος κατηγόρησε τα δυτικά έθνη για δύο  μέτρα και δύο σταθμά, επισημαίνοντας δολοφονίες από την αστυνομία στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

«Κάθε μέρα σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, βλέπουμε άνδρες και γυναίκες να πεθαίνουν σε συγκρούσεις με την αστυνομία, αλλά δεν υπάρχει καμία ευαισθησία για την αιτία και την αντιμετώπιση αυτής της βίας», είπε χαρακτηριστικά.

Ιράν: Συνεχίζονται οι αιματηρές διαδηλώσεις- «Στο Ιράν υπάρχει ελευθερία έκφρασης» λέει ο πρόεδρος της χώρας Facebook Twitter
Φωτ.: EPA

Η επίθεσή του στη Δύση ακολούθησε λίγες ώρες αφότου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την επιβολή κυρώσεων στην ιρανική αστυνομία ηθικής.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι κυρώσεις αφορούν στην κακοποίηση των Ιρανών γυναικών και την παραβίαση των δικαιωμάτων των διαδηλωτών.

Η ισχυρή Επαναστατική Φρουρά του Ιράν, η οποία έχει στενούς δεσμούς με τον Ανώτατο Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κάλεσε το δικαστικό σώμα να διώξει «όσους διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις και φήμες» ως μέρος των προφανών προσπαθειών να σταματήσει η ορμή των διαδηλώσεων. Οι Φρουροί εξέφρασαν επίσης τη συμπαράστασή τους στην οικογένεια της Amini.

Οι διαδηλώσεις έχουν ξεκινήσει ήδη σε περίπου 80 πόλεις και κωμοπόλεις. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC Persian, ο πατέρας της Amini, Amjad, είπε ότι δεν του επέτρεψαν οι αρχές να δει ολόκληρη τη σορό της κόρης του και ότι φαινόταν μόνο το πρόσωπο και τα πόδια της.

«Υπήρχαν μώλωπες στα πόδια της», είπε, προσθέτοντας ότι είχε ζητήσει από τους γιατρούς να την εξετάσουν, αλλά δεν έμαθε τίποτα νεότερο.

Ο Amini απέρριψε επίσης τους ισχυρισμούς του υπουργού Εσωτερικών και του διευθυντή ιατροδικαστικής αρχής της Τεχεράνης ότι η κόρη του είχε προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας.

Ιράν: Συνεχίζονται οι αιματηρές διαδηλώσεις- «Στο Ιράν υπάρχει ελευθερία έκφρασης» λέει ο πρόεδρος της χώρας Facebook Twitter
Φωτ.: EPA

«Λένε ψέματα», είπε. «Δεν έχει πάει σε κανένα νοσοκομείο τα τελευταία 22 χρόνια, εκτός από μερικές ασθένειες, όπως κρυολόγημα» είπε.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος Raisi ακύρωσε συνέντευξή του στο CNN όταν η Κριστιάν Αμαντούρ αρνήθηκε το αίτημά του να φορέσει μαντίλα.

Οι πρώτες διαδηλώσεις ξεκίνησαν μετά την κηδεία της Amini, όταν οι γυναίκες βγήκαν στους δρόμους, κουνώντας και καίγοντας τα χιτζάμπ τους ενώ φώναζαν «θάνατος στον δικτάτορα», ένα σύνθημα που συχνά απευθύνεται στον Ανώτατο Ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Παρόμοιες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν από φοιτητές σε πολλά πανεπιστήμια της Τεχεράνης, προτού αρχίσουν να εξαπλώνονται γρήγορα σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι πιο θανατηφόρες αναταραχές επικεντρώθηκαν στο βορειοδυτικό τμήμα του Ιράν που κατοικείται από Κούρδους, όπου ζούσε η Amini.

Η ομάδα παρακολούθησης του Διαδικτύου NetBlocks ανέφερε ότι το Ιράν υπόκειται πλέον στους πιο αυστηρούς περιορισμούς στο Διαδίκτυο από τότε που ξέσπασε μαζική αντικυβερνητική δράση τον Νοέμβριο του 2019.

Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έκλεισαν σε μεγάλο βαθμό, το ίντερνετ διακόπηκε κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων και η πρόσβαση στο Instagram και το WhatsApp είναι περιορισμένες.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ