Απομόνωση, εθισμός στο διαδίκτυο και την πορνογραφία: Οι συνέπειες της πανδημίας στους νέους

Οι προκλήσεις του Covid-19 για τους νέους. Ο εθισμός στο διαδίκτυο, το σεξ και οι επιπτώσεις από τα κλειστά σχολεία Facebook Twitter
Η εκδήλωση συναισθημάτων απογοήτευσης, η δυσκολία στη διαχείριση των συναισθημάτων γενικά και η πτώση των ακαδημαϊκών επιδόσεων είναι κάποιες από τις συνέπειες.
0

— Ποιες ήταν οι επιπτώσεις της πανδημίας στους νέους;
Σύμφωνα με τις μελέτες της ομάδας έρευνας για την πανδημία Covid-19 του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ «Στρατηγικές αναπτυξιακής και εφηβικής υγείας», είναι φανερό ότι η απουσία από τη σχολική κοινότητα επηρέασε σημαντικά τους μαθητές και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των ποσοστών του εθισμού στο διαδίκτυο, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις περαιτέρω επιπτώσεις.

Αν δούμε αναλυτικά τα ποσοστά, διαπιστώνουμε ότι οι συμπεριφορές διαδικτυακής εξάρτησης ξεπέρασαν το 60% στον εφηβικό πληθυσμό έναντι 40% προ καραντίνας, με το 20% να εκδηλώνει σοβαρή παραίτηση από καθημερινές υποχρεώσεις και δραστηριότητες. Αυτό είχε ως συνέπεια να προκύψουν διατροφικές παρεκτροπές, ελλιπής φυσική άσκηση και επιβάρυνση της σωματικής τους υγείας, καθώς και διαταραχές ύπνου με έντονο το αίσθημα του στρες και της κατάθλιψης.

Επίσης, τα αγόρια στράφηκαν πάρα πολύ προς το gaming και διατήρησαν την επαφή τους με τους φίλους τους μέσω των διαδικτυακών παιχνιδιών. Γι’ αυτό παρατηρήσαμε ότι εκδήλωναν έντονο θυμό, είχαν βίαιες συμπεριφορές και επιθετικότητα.

Από την άλλη, τα κορίτσια είδαμε ότι επικεντρώθηκαν στην υπερβολική χρήση των κοινωνικών δικτύων με αποτέλεσμα να προκύψουν συμπεριφορές εσωτερίκευσης, απόσυρσης και χαμηλής αυτοεκτίμησης. Ο αυτοτραυματισμός (cutting) παρουσίασε επίσης αυξητική τάση στα κορίτσια.

Είναι ξεκάθαρο ότι πολλοί έφηβοι απομακρύνθηκαν και βίωσαν την απώλεια, αφού διέκοψαν με βίαιο τρόπο τις κοινωνικές τους σχέσεις. Η εκδήλωση συναισθημάτων απογοήτευσης, η δυσκολία στη διαχείριση των συναισθημάτων γενικά και η πτώση των ακαδημαϊκών επιδόσεων είναι κάποιες από τις συνέπειες.

— Πόσο έχει επηρεαστεί η σεξουαλικότητά τους;
Είναι ξεκάθαρο ότι πολλοί έφηβοι απομακρύνθηκαν και βίωσαν την απώλεια, αφού διέκοψαν με βίαιο τρόπο τις κοινωνικές τους σχέσεις. Η εκδήλωση συναισθημάτων απογοήτευσης, η δυσκολία στη διαχείριση των συναισθημάτων γενικά και η πτώση των ακαδημαϊκών επιδόσεων είναι κάποιες από τις συνέπειες.

Επιπλέον, φαίνεται ότι δυσκολεύονται να φλερτάρουν, να εκφραστούν και βρίσκουν και πάλι διέξοδο στο διαδίκτυο, γι’ αυτό ενισχύθηκαν τα διαδικτυακά ραντεβού, το sexting και το διαδικτυακό σεξ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα αγόρια παρατηρείται συμπεριφορά εξάρτησης από τη χρήση πορνογραφικού υλικού και χρήση του για αυτοϊκανοποίηση (έως 20%).

Άρτεμις Τσίτσικα
Η κ. Άρτεμις Τσίτσικα

— Τα κλειστά σχολεία ποιες επιπτώσεις είχαν στα παιδιά;
Μαθησιακά κενά, πτώση της βαθμολογίας και της γενικότερης επίδοσής τους, άρνηση επιστροφής στο σχολείο, αύξηση ενδοοικογενειακής βίας και κοινωνική απομόνωση.

— Αυξήθηκε η ενδοοικογενειακή βία;
Τις πρώτες εβδομάδες του πρώτου εγκλεισμού και της εφαρμογής μέτρων περιορισμού στις μετακινήσεις παρατηρήθηκε αύξηση της άσκησης σωματικής και σεξουαλικής βίας, με την ενδοοικογενειακή βία να εμφανίζει αύξηση της τάξης του 12%. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από την αύξηση που καταγράφηκε στις τηλεφωνικές κλήσεις σε γραμμές υποστήριξης.

— Στις μαρτυρίες που έχετε συλλέξει τι σας έλεγαν τα παιδιά για την περίοδο που ζούσαν σε περιορισμούς και δεν μπορούσαν να πάνε στο σχολείο;
Υπήρχαν ιστορίες, όπως αυτή της 17χρονης Ελπίδας: «Ζούμε ξανά και ξανά την ίδια ημέρα. Η καθημερινότητά μας είναι θολή – πότε θα τελειώσει αυτό;»· της 16χρονης Μελίνας: «Ήθελα να τον βλέπω, όμως “αραιώσαμε”… αναρωτιέμαι μήπως φταίω εγώ σε κάτι. Είμαστε μάλλον θύματα του κορωνοϊού. Ήταν η πρώτη μου σχέση, τα είχα δώσει όλα. Μου στοίχισε πολύ. Τον σκέφτομαι ακόμη».

Από πολλά παιδιά που επισκέφθηκαν ή τηλεφώνησαν στις υπηρεσίες μας έλειπε η καθημερινότητα του σχολείου, οι φίλοι τους, οι σχέσεις τους και η καθημερινότητα που είχαν, ενώ άλλα επισήμαιναν ότι τα διαδικτυακά μαθήματα τα δυσκολεύουν και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το μάθημα με φυσική παρουσία μέσα στην τάξη.

Μάλιστα, τα παιδιά της Γ’ Λυκείου χρειάστηκε να προσαρμοστούν σε πολλά επίπεδα και να διαχειριστούν τις προκλήσεις της καραντίνας όπως και το άγχος της εξεταστικής περιόδου.

Περισσότερες πληροφορίες στη Δομή Εφηβικής Υγείας/Ιατρικής (ΔΟΜΕΥΙ) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Μεσογείων 15, 216 0033788.

Γραμμή Υποστήριξης στην οποία μπορούν να απευθυνθούν παιδιά, έφηβοι και οι γονείς τους: 800 4000 009

* Στις προκλήσεις της μετα-Covid 19 περιόδου για τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες εστιάζει το 22ο Συνέδριο της Διεθνούς Οργάνωσης για την Υγεία των Εφήβων που πραγματοποιείται, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Εφηβικής Ιατρικής, στο ΕΚΠΑ (Πανεπιστημίου 30), από τις 5 έως τις 7 Οκτωβρίου

iaah-athens2022.gr

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO. 

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ- SIMPLECAST-Πόσο καθοριστικός είναι ο ρόλος που παίζουν οι διαπροσωπικές σχέσεις στη ζωή µας;

Άκου την επιστήμη / Πόσο καθοριστικός είναι ο ρόλος που παίζουν οι διαπροσωπικές σχέσεις στη ζωή µας;

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συνομιλεί με τον καθηγητή Κοινωνικής Ψυχολογίας των Διαπροσωπικών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Παναγιώτη Κορδούτη. Μια συζήτηση για τις ψυχικές συνέπειες της πανδημίας, τις σχέσεις, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την ευτυχία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Καλημέρα, θλίψη

Άγγελος Χανιώτης / Καλημέρα, θλίψη

Τους τελευταίους μήνες, ενώ η κυβέρνηση καθυστερεί τα αναγκαία μέτρα για να μη δυσαρεστήσει μερίδες του εκλογικού σώματος και η αντιπολίτευση δεν χάνει ευκαιρία να ρίχνει λάδι στις φωτιές που ανάβει η κυβέρνηση, η πολιτική ρητορική είναι ρητορική άρνησης της πραγματικότητας και αβάσιμων ελπίδων από τους μεν, οργής και φόβου από τους δε.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΧΑΝΙΩΤΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Υγεία & Σώμα / Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Νέα μελέτη δείχνει ότι μειώνονται οι μεταστάσεις και οι θάνατοι από καρκίνο όταν τα πιο καινοτόμα φάρμακα, οι ανοσοθεραπείες, χορηγούνται νωρίς. Παράλληλα, εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι για το σύστημα υγείας χάρη στην αποφυγή των επιπλοκών και των υποτροπών της νόσου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Υγεία & Σώμα / Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Οι γιατροί Κ. Πρωτοπαπάς και Ι. Κατσαρόλης καταρρίπτουν μύθους και στερεότυπα γύρω από τον HIV και περιγράφουν τις μεθόδους πρόληψης που λίγοι τελικά γνωρίζουν στην Ελλάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Υγεία & Σώμα / Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Στα τρία έως τώρα HPV εμβόλια που προστατεύουν από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (και όχι μόνο) προστίθενται άλλα δύο. Το ένα από αυτά πήρε το πράσινο φως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και διαφέρει από τα προηγούμενα καθώς χορηγείται σε μονοδοσικό σχήμα για την απλούστευση της εμβολιαστικής διαδικασίας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Παγκόσμια Ημέρα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού / «Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση με καρκίνο του μαστού, η Τζούλη Αγοράκη περιγράφει εκείνες τις δύσκολες πρώτες μέρες αλλά και το δώρο που έκανε στον εαυτό της.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο: Η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που καθιερώνει την προειδοποίηση στις ετικέτες των ποτών

Υγεία & Σώμα / «Το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο»: Η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που καθιερώνει την προειδοποίηση στις ετικέτες των ποτών

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο, σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και της πιθανότητας να προσβληθούν από επτά τύπους καρκίνου.
THE LIFO TEAM
Πόσο διαφορετικά είναι στην πραγματικότητα τα ανδρικά προϊόντα περιποίησης από τα γυναικεία;

Υγεία & Σώμα / Πόσο διαφορετικά είναι στην πραγματικότητα τα ανδρικά προϊόντα περιποίησης από τα γυναικεία;

Νέες μάρκες εμφανίζονται διαρκώς στη βιομηχανία της ανδρικής περιποίησης. Το ερώτημα όμως παραμένει: χρειάζονται πραγματικά οι άνδρες τόσα πολλά εξειδικευμένα προϊόντα;
THE LIFO TEAM
Η Ελληνίδα που θέλει να θεραπεύσει τη νόσο του Κρον

Επιστήμες / Η Ελληνίδα που θέλει να θεραπεύσει τη νόσο του Κρον

Η Νεφέλη Σκούφου-Παπουτσάκη ανήκει στους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ που δημιούργησαν «μίνι έντερα» προκειμένου να βοηθήσουν στην κατανόηση της νόσου του Κρον και στην εύρεση ακριβέστερων και πιο εξατομικευμένων θεραπειών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Θα το κάνω για μένα»: Πόσο υαλουρονικό αντέχει το συκώτι και η αισθητική μας;

Υγεία & Σώμα / «Θα κάνω υαλουρονικό στα χείλη, θα το κάνω για μένα»: Μας έχουν καταστρέψει οι Καρντάσιαν;

Πόσο εντάξει είναι να κάνουν οι έφηβοι fillers; Πώς φτάσαμε να κάνουμε botox ακόμα και στο κομμωτήριο; Και τι μπορεί να πάει στραβά με τα ενέσιμα; Μία δερματολόγος και μια ψυχοθεραπεύτρια απαντούν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ