H Björk συναντά την Γκρέτα Τούνμπεργκ σε ένα podcast για το περιβάλλον

H Björk συναντά την Γκρέτα Τούνμπεργκ σε ένα podcast για το περιβάλλον Facebook Twitter
Φωτ.: Facebook
0

Η Björk και η Γκρέτα Τούνμπεργκ μίλησαν στο podcast του New Statesman's World Review σε μία κοινή συνέντευξη για την κλιματική αλλαγή, την πολιτική, το περιβάλλον.  

Με συντονίστρια την συγγραφέα Κέιτ Μόσμαν η καλλιτέχνης και η ακτιβίστρια, που δεν είχαν συναντηθεί ποτέ στο παρελθόν αλλά είχαν συνεργαστεί στην ομιλία του περιβαλλοντικού μανιφέστου που έπαιξε κατά τη διάρκεια της περιοδείας της Björk «Cornucopia» το 2019, μίλησαν για το νέο βιβλίο της Τούνμπεργκ «The Climate Book» και το νέο άλμπουμ της Björk «Fossora».

Η Ισλανδή δημιουργός έχει διαμαρτυρηθεί στο παρελθόν για περιβαλλοντικά ζητήματα. Έκανε εκστρατεία για ένα νέο εθνικό πάρκο στα υψίπεδα της χώρας της. Τα τραγούδια της ανέκαθεν έβαζαν τη φύση σε έναν παιχνιδιάρικο διάλογο με τη μουσική – από το άλμπουμ του 1997 Homogenic, με τους ρυθμούς του να ακούγονται σαν ηφαίστεια, μέχρι το νέο της άλμπουμ Fossora, μία λέξη που επινόησε η ίδια και σημαίνει «αυτή που σκάβει» – ένας διαλογισμός για τη Γη.

Η Tούνμπεργκ άκουσε το άλμπουμ της πριν την συνάντησή τους και η Björk διάβασε τη νέα ανθολογία της Σουηδής ακτιβίστριας, «The Climate Book», έναν οδηγό για την επίτευξη δράσης για το κλίμα με δοκίμια από περισσότερους από εκατό επιστήμονες, ακαδημαϊκούς, ακτιβιστές και στοχαστές.

«Μόλις διάβασα το βιβλίο σου. Και είμαι εμπνευσμένη και λυπημένη μαζί, γιατί η κατάσταση είναι χειρότερη από ό,τι νομίζαμε, αλλά υπάρχουν κάποιες ελπιδοφόρες στιγμές, που μας ενθαρρύνουν να δράσουμε» είπε η Björk.

Στην ερώτηση της Μόσμαν «ποια είναι η πιο ισχυρή προσέγγιση για έναν καλλιτέχνη ή μουσικό, η τοπική δράση ή η επικοινωνία ενός παγκόσμιου μηνύματος;» η Τούνμπεργκ απάντησε πως «Πρέπει να ενεργούμε τοπικά και να σκεφτόμαστε παγκόσμια σε ό,τι κάνουμε. Εστιάζω κυρίως στα παγκόσμια πράγματα, αλλά κάνω εθελοντική εργασία εδώ στη Στοκχόλμη, ανώνυμα».

Η Björk πρόσθεσε πως όταν απέκτησε δημοσιότητα τη δεκαετία του 1990, συμφώνησε να κάνει μερικά πράγματα αλλά αυτό την απογοήτευσε. «Ξαφνικά βρέθηκα σε αυτό το μη κερδοσκοπικό σύμπαν με πολλή ιεραρχία και πολιτική. Νόμιζα ότι θα μπορούσα να έχω τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στο περιβάλλον για τη χώρα μου.

»Προφανώς, δεν ήμουν μόνη μου. Υπάρχει μια μεγάλη ομάδα περιβαλλοντολόγων στην Ισλανδία. Συχνά, είμαι το πρόσωπο τους, αλλά είναι μια εθελοντική δουλειά και απαιτεί πολλή ενέργεια. Αστειευόμαστε γι' αυτό - πρέπει να κρατάμε τη δάδα εναλλάξ, γιατί οι άνθρωποι καίγονται. Εξουθενώνεσαι πολύ».

Τον περασμένο μήνα, η Björk μίλησε στο NME για το εξώφυλλο του Big Read, όπου περιέγραψε τον ενθουσιασμό της για τη «ριζοσπαστική» και εξελισσόμενη στάση της Gen-Z απέναντι σε θέματα όπως το περιβάλλον και η ισότητα των φύλων.

«Σκέφτηκα ότι θα τα πηγαίναμε καλύτερα με τα περιβαλλοντικά ζητήματα», είπε. «Αντιδράσαμε τόσο έντονα στην πανδημία του COVID. Όλες οι κυβερνήσεις λειτούργησαν και εφεύραμε το γα@@@νο εμβόλιο σε 10 μήνες ή κάτι τέτοιο. Ήταν ένα θαύμα για επτά δισεκατομμύρια ανθρώπους. Είχα την ελπίδα ότι θα αντιδρούσαμε το ίδιο έντονα και στα ζητήματα του περιβάλλοντος».

«Οι Gen Z-ers έχουν μία πραγματικά ριζοσπαστική ματιά και νιώθω ανακουφισμένη που το περιβάλλον είναι προτεραιότητα γι’ αυτούς. Όταν διαβάζω τις ειδήσεις, σκέφτομαι ότι οι περισσότερες από αυτές δεν θα έχουν σημασία σε 20 χρόνια. Το μόνο πράγμα που έχει πραγματικά σημασία είναι πώς αντιμετωπίζουμε το περιβάλλον».

Με πληροφορίες του newstatesman/ΝΜΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ