Έρχεται χάπι της επόμενης μέρας για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα;

Έρχεται χάπι της επόμενης μέρας για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα; Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash.
0

Ένα νέο χάπι της επόμενης μέρας δεν στοχεύει στην πρόληψη της εγκυμοσύνης αλλά στη μείωση του κινδύνου προσβολής από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ).

Ο λόγος για το αντιβιοτικό που ονομάζεται doxyPEP, το οποίο λειτουργεί παρόμοια με τα χάπια της επόμενης ημέρας που προλαμβάνουν την εγκυμοσύνη, με τη διαφορά ότι στοχεύει τη μόλυνση με σύφιλη, χλαμύδια και γονόρροια.

Τον Μάιο, μια κλινική δοκιμή του φαρμάκου έκλεισε πρόωρα, επειδή τα αποτελέσματά της ήταν τόσο ελπιδοφόρα που οι ερευνητές θεώρησαν ότι θα ήταν ανήθικο να συνεχίσουν να χορηγούν εικονικά φάρμακα στους συμμετέχοντες.

Η δοκιμή μελέτησε τη χρήση του doxyPEP σε άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες και σε διεμφυλικές γυναίκες, δεδομένου ότι αυτοί οι πληθυσμοί έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης. Διαπίστωσε ότι η λήψη μίας δόσης εντός 72 ωρών από το στοματικό, πρωκτικό ή κολπικό σεξ μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο προσβολής από σύφιλη, χλαμύδια και γονόρροια.

Οι ερευνητές μοιράστηκαν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα τον Ιούλιο στο 24ο Διεθνές Συνέδριο για το AIDS. Μεταξύ των HIV-αρνητικών συμμετεχόντων, η θεραπεία doxyPEP ήταν 88% αποτελεσματική στην πρόληψη των χλαμυδίων, 87% αποτελεσματική κατά της σύφιλης και 55% αποτελεσματική κατά της γονόρροιας. Για τα οροθετικά άτομα, οι αριθμοί διέφεραν ελαφρώς: 74% για τα χλαμύδια, 77% για τη σύφιλη και 57% για τη γονόρροια.

Οι επιστήμονες μελετούν εδώ και χρόνια την επίδραση της δοξυκυκλίνης στα ΣΜΝ, αλλά σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί σχετικά πρόσφατα. Την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Υγείας του Σαν Φρανσίσκο εξέδωσε την πρώτη επίσημη οδηγία στις Ηνωμένες Πολιτείες, με την οποία συνιστάται η χρήση του doxyPEP για την πρόληψη των βακτηριακών ΣΜΝ.

Το αντιβιοτικό δοξυκυκλίνη κυκλοφορεί εδώ και περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες και χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία και την πρόληψη της ακμής και της νόσου του Lyme. Το φάρμακο έχει ελάχιστες παρενέργειες πέρα από πεπτικά προβλήματα και αυξημένη ευαισθησία στο ηλιακό φως.

Με πληροφορίες από Smithsonian Magazine

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Τα φάρμακα «μπλοκμπάστερ» για την απώλεια βάρους αποκαλύπτουν όσα ακόμη δεν κατανοούμε για την παχυσαρκία

Τech & Science / Η παχυσαρκία είναι ασθένεια: Τι δείχνει πολυετής έρευνα στα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους

Πώς λειτουργούν τα GLP-1 φάρμακα - Η αμφιλεγόμενη χρήση, οι παρενέργειες, το υψηλό κόστος και η διαπίστωση πως οι περισσότεροι σταματούν έπειτα από 12 εβδομάδες
LIFO NEWSROOM