Η Μπριζίτ Μακρόν τάχθηκε υπέρ της υποχρεωτικής στολής στα σχολεία

Η Μπριζίτ Μακρόν βγαίνει από αυτοκίνητο Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η Μπριζίτ Μακρόν τάχθηκε υπέρ των υποχρεωτικών σχολικών στολών, παίρνοντας θέση στο ζήτημα που συζητιέται στη Γαλλία, λίγο προτού το θέμα- που προωθεί η ακροδεξιά- φτάσει στο κοινοβούλιο. 

«Εξαλείφει τις διαφορές, γλιτώνουμε χρόνο- είναι χρονοβόρο να επιλέγουμε τι θα φορέσουμε το πρωί- και χρήματα, σε σύγκριση με τα brand», δήλωσε η Πρώτη Κυρία της Γαλλίας, σε συνέντευξη στην εφημερίδα Le Parisien. 

Η πρώην εκπαιδευτικός- δίδασκε λατινικά και λογοτεχνία, ενώ γνώρισε τον τότε μαθητή Εμανουέλ Μακρόν σε μαθήματα θεάτρου- σημείωσε ότι φορούσε στολή για 15 χρόνια, μια μπλε φούστα και πουλόβερ, κατά τα σχολικά χρόνια της και δήλωσε πως το διαχειριζόταν καλά. 

«Οπότε, είμαι υπέρ της σχολικής στολής, αλλά με μια απλή και όχι βαρετή ενδυμασία», συμπλήρωσε η  Μπριζίτ Μακρόν. 

Η εθνοσυνέλευση αναμένεται να συζητήσει σήμερα, Πέμπτη, για το ζήτημα των σχολικών στολών, μετά τη νομοθετική πρόταση του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν προκειμένου να ξαναγίνουν υποχρεωτικές. Ο υπουργός Παιδείας, Παπ Ντιαγέ, έχει δηλώσει αντίθετος στην επιβολή μιας στολής για όλους τους μαθητές. 

Ο Ροζέ Σουντό, ο ακροδεξιός βουλευτής που είναι πίσω από τη νομοθετική πρόταση, ευχαρίστησε την Μπριζίτ Μακρόν για τη στήριξή της. Όμως, αριστεροί βουλευτές επέκριναν την Πρώτη Κυρία γιατί τάχθηκε υπέρ της «οπισθοδρομικής» πρότασης της ακροδεξιάς

Η άποψη του υπουργού Παιδείας είναι πως δεν θα έπρεπε οι στολές να είναι υποχρεωτικές από τον νόμο, αλλά να τις επιβάλει το εκάστοτε σχολείο, εάν το επιθυμεί. «Προειδοποιώ εκείνους που πιστεύουν ότι η χρήση στολής θα διορθώσει μαγικά τα προβλήματα, είτε είναι προβλήματα που αφορούν εταιρείες αξεσουάρ ή Airpods… Οι στολές δεν θα λύσουν το πρόβλημα», υπογράμμισε ο Παπ Ντιαγέ μιλώντας στο BFMTV. 

Οι σχολικές στολές δεν είναι υποχρεωτικές στη Γαλλία από το 1968, αλλά πρόκειται για θέμα που συχνά επανέρχεται στην πολιτική ατζέντα.

Για κάποιους, η στολή σημαίνει ισότητα και εξάλειψη των διαφορών λόγω κοινωνικής θέσης και των οικονομικών δυνατοτήτων. Για άλλους, είναι μια περιττή συζήτηση, που αποσπά την προσοχή από πιο σοβαρά ζητήματα, όπως η πειθαρχία και η παρενόχληση, σημειώνει το Reuters. 

Με πληροφορίες από BBC, Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ