Επιστήμονες βρήκαν γιατί η σοκολάτα έχει τόσο «απαλή» αίσθηση όταν την τρώμε

Επιστήμονες βρήκαν γιατί η σοκολάτα έχει τόσο «απαλή» αίσθηση όταν την τρώμε Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Σοκολάτα- βγαίνει σε κάθε σχήμα, μέγεθος, ακόμη και χρώμα κι εκατομμύρια από εμάς την απολαμβάνουμε όλες τις εποχές του χρόνου.

Και τώρα οι επιστήμονες πιστεύουν ότι βρήκαν γιατί η σοκολάτα δεν είναι απλώς τόσο νόστιμη, αλλά έχει επίσης τόσο ωραία αίσθηση όταν την τρως.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Leeds εξέτασαν τη διαδικασία που λαμβάνει χώρα κατά την κατανάλωση της σοκολάτας και επικεντρώθηκαν στην υφή και όχι στη γεύση.

Αυτό που ισχυρίζονται είναι πως το πού βρίσκεται το λίπος μέσα στη σοκολάτα, είναι εκείνο που συμβάλλει στη δημιουργία μιας «απαλής» και απολαυστικής εμπειρίας.

Όταν η σοκολάτα έρχεται σε επαφή με τη γλώσσα, απελευθερώνει ένα λιπαρό φιλμ που καλύπτει τη γλώσσα και άλλες επιφάνειες στο στόμα δίνοντάς της αυτή την απαλή γεύση.

Ωστόσο οι επιστήμονες, που εργάστηκαν για τη μελέτη, πιστεύουν ότι το λίπος που βρίσκεται βαθύτερα μέσα σε ένα κομμάτι σοκολάτας δεν παίζει μεγάλο ρόλο σε αυτή την αίσθηση όταν τη δοκιμάζουμε.

Η ελπίδα είναι ότι οι κατασκευαστές μπορούν να τροποποιήσουν τη σοκολάτα, μειώνοντας την περιεκτικότητά της σε λιπαρά, ώστε να την κάνουν πιο υγιεινή.

Η Anwesha Sarkar, από τη Σχολή Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Leeds, δήλωσε: «Μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει αυτή τη γνώση για να σχεδιάσει τρόφιμα με καλύτερη γεύση, υφή ή οφέλη για την υγεία. Είτε μια σοκολάτα έχει 5% ή 50% λιπαρά, εξακολουθεί να σχηματίζει σταγονίδια στο στόμα και αυτό μας δίνει την αίσθηση της σοκολάτας».

Σύμφωνα με την ίδια, η συγκεκριμένη γνώση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σχεδιάστούν τρόφιμα με καλύτερη γεύση, υφή ή οφέλη για την υγεία.

Η ομάδα του πανεπιστημίου χρησιμοποίησε μια τεχνητή «επιφάνεια που μοιάζει με γλώσσα» για την έρευνά της και ελπίζει ότι ο ίδιος εξοπλισμός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη διερεύνηση άλλων τροφίμων που αλλάζουν υφή καθώς τα τρώμε - όπως το παγωτό, η μαργαρίνη και το τυρί.

Με πληροφορίες από BBC

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αυτοθεραπευόμενοι γορίλες ίσως κρατούν το κλειδί για νέα φάρμακα

Τech & Science / Οι αυτοθεραπευόμενοι γορίλες ίσως κρατούν το κλειδί για νέα φάρμακα

Κάποια από τα μεγαλόσωμα ανθρωποειδή θηλαστικά που αυτοθεραπεύονται επιλέγοντας για τη διατροφή τους φυτά που διαθέτουν θεραπευτικές ιδιότητες, προσφέρουν ενδείξεις για μελλοντικές ανακαλύψεις φαρμάκων
LIFO NEWSROOM
Για πρώτη φορά ιδιώτες αστροναύτες έκαναν διαστημικό περίπατο - Η Γη «μοιάζει με έναν τέλειο κόσμο»

Διεθνή / Για πρώτη φορά ιδιώτες αστροναύτες έκαναν διαστημικό περίπατο - Η Γη «μοιάζει με έναν τέλειο κόσμο»

Η αποστολή Polaris Dawn εκτοξεύθηκε την Τρίτη - Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Τζάρεντ Άιζακμαν έγινε ο πρώτος «ερασιτέχνης» αστροναύτης που βγήκε στο διάστημα
LIFO NEWSROOM
Τα νέα AirPods μειώνουν την ένταση για να συνομιλείτε με τους γύρω σας- Αλλά μήπως είναι αγένεια;

Τech & Science / Τα νέα AirPods μειώνουν την ένταση για να συνομιλείτε με τους γύρω σας- Αλλά μήπως είναι αγένεια;

Η νέα λειτουργία μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη σε καθημερινές καταστάσεις, όπως όταν κάποιος βρίσκεται στο ταμείο ενός σούπερ μάρκετ ή σε άλλες σύντομες συνομιλίε
LIFO NEWSROOM
SpaceX: Το ταξίδι της πρώτης εμπορικής διαστημικής πτήσης- Ποιοι βρίσκονται στο πλήρωμα

Τech & Science / SpaceX: Το ταξίδι της πρώτης εμπορικής διαστημικής πτήσης- Ποιοι βρίσκονται στο πλήρωμα

Ο πύραυλος Falcon 9 της αποστολής προσγειώθηκε με ασφάλεια σε μια θαλάσσια πλατφόρμα. Πρόκειται για την πέμπτη - και πιο ριψοκίνδυνη - ιδιωτική αποστολή του Crew Dragon μέχρι σήμερα
LIFO NEWSROOM
Η Apple έχασε τη μάχη των €13 δισ. στην ΕΕ

Τech & Science / Η Apple έχασε τη μάχη με την ΕΕ για τα €13 δισ. στην Ιρλανδία

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο υποστήριξε μια ιστορική απόφαση του 2016 που έκρινε ότι η Ιρλανδία παραβίασε τους νόμους περί κρατικών ενισχύσεων, παρέχοντας αθέμιτο πλεονέκτημα στην Apple.
LIFO NEWSROOM